Skocz do zawartości

Problem Z ...

lszk

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek moze troche historii.

Miałem swego czasu tak - dwa dyski, na hda winde, a hdc F. Po formacie windy mogłem normalnie przywracać gruba (chroot, grub-install itd.). Później doinstalowałem sobie Suse'a na hda, który zainstalował mi swoją wersje gruba. Wszystko fajnie działało do czasu, aż znowu reinstalowałem winde - linux rescue z F. wykrywał 2 dystrybucje i wyświetlał ich liste do wyboru. No to jak zawsze wybrałem tę partycje z F. no i dostałem pewien błąd (o tym za chwile). no troche zbesztany odpalam z partycji z Suse'a, no i wszystko chodziło. Myślałem, że jak usune kiedyś tego S., to wszystko wróci do normy...

No i wczoraj bawiłem się partycjami na hda ;) Dzisiaj odpalam kompa i wyskakuje Error 22 - no wporządku - grub'a wywaliłem :rolleyes:

Odpalam z cd1 linux rescue i na ekranie z info (gdzie pisało o tym chroot ...) klikam dalej i wtedy wyskakuje mi komunikat, że wystąpił błąd i system został podmontowany (?) tylko w połowie (czy jakoś). robie więc w nadziei chroot, a przy gub-install wyskoczył błąd Not found or not a block device. Dobra reset i na tym samym ekranie z wyborem dałem na pomiń. Potem mount /dev/hdc1 /mnt/sysimage - było good, następnie chroot /mnt/sysimage i znowu grub-install /dev/hda. Ofkoz znowu wyskoczył błąd, że Not found... (j.w.)

Patrze, a w /dev pusto ;)

Próbowałem jeszcze po chroot'cie ręcznie w grubie się bawić -> polecenie grub, tam root (hd1,0), ale znowu, że not found... (hd1,0 -> sprawdziłem w grub.conf,że wpisałem dobry)

No i teraz jak go przywrócić, bo mnie już ręce opadają :shock:

:lammer:

[edit]

Tak się jakoś przed chwilą zakręciłem w tej całej sprawie -> próbowałem montować partycje (z F. m.in) i udało mi się to jakoś zrobić :shock: Szczerze mówiąc, to sam nie wiem jak, ale to zadziałało. Za któryms razem się udało i jestem happy ^_^ . Aha, poradziłem sobie jednak poprzez te polecenia w terminalu (?) gruba -> root() i setup()