Skocz do zawartości

Suwak Pcm

gelu91

Rekomendowane odpowiedzi

Po prostu nie ma suwaka PCM, najwyżej mogę tylko wyciszyć, ale dlaczego to się tak dzieje??

A może tak wspaniałomyślnie nas oświecisz w paru kwestiach:

- w jakim programie nie ma suwaka? ewentualnie w jakim środowisku pracujesz?

- instalowałeś kartę dźwiękową? jaką masz kartę dzwiękową (głównie chipset)? masz w ogóle gdzieś dźwięk?

- przeglądałeś forum (szukaj)? rzeka podobnych pytań je zalewa...

Szybka odpowiedź to lubię :D Szukałem na forum i miałem podobny problem jak koledzy jak go rozwiązałem w następujący sposób "Zacząłem szukać na forum http://www.fedora.pl/site/forum/index.php i znalazłem bardzo ciekawy temat http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...?showtopic=4245. Dotyczył właśnie tego samego problemu co ja miałem (bo już go rozwiązałem Było tam wiele sposobów na naprawę tego ale udało chyba nie za bardzo skutecznych... Ale udało mi się znaleźć taki jeden, który podobno zadziałał. Mianowicie wpisałem do konsoli alsamixer (jako root) zacząłem wyciszać pojedyncze kanały (klawiszem M), aż wresczie dotarłem do kanału IEC958 C nacisnąłem M i ku mojemy niesamowitemu zaskoczeniu usłyszałem Mp3 (Owal/Emcedwa ft. Mezo - Rapteatr /Polecam . która cały czas "szła" w tle. Ale był jescze jeden feler... Pojawiał się jakiś ciągły pisk, więc począłem dalej eksperymentować i w końcuy gdy kanał Maser czyli ten główny sciszyłem do ok. połowy wszystko zaczęło być oki." Ale teraz nie mam tego zakihanego suwaka, a żadnym innym nie chce się (_wogóle_ → w ogóle) ORT sciszyć... Używam Gnome'a i nie działa mi ten suwak PCM, a tak konkretnie to (_wogóle_ → w ogóle) ORT go nie ma :(.... Próbowałem z konsoli wpisując alsamixer, ale tam też nie chce się podnieść... I co zrobić??

• 2 weeks later...

Moj klopot to, ze nie mam przy sobie fedorki, abym mogl pobuszowac i znaleźć przyczyne braku dzwieku u znajomych.

Przy instalacji test dzwieku - poprawny. Po zakonczeniu dzwieku - kaput - nic.

zainstalowalem najnowsze sterowniki do karty dzwiekowej z NVIDIA.

update wlasciwie calego systemu i .... nic

weszlem do testu dzwieku - cisza

w GNOME:

do mixera dzwieku - podgłoszone wszystko

wybór multimediów:

ALSA - bład - nie działa

ARTs - bład

o ile pamietam OOD testowało - lecz cisza

włozyłem płytę AUDIO - hmmm cudowny dzwiek i muzyczka

i chyba gra jeszcze mikrofon, gdy podglosilem... wydało z glosnikow ciekawe dzwieki

KDE

wybor multimediow - podobna reakcja co w GNOME

w Centrum chciałem wyłaczyć dźwiek - system sie zawiesil, raczej komputer tylko

reset pomogl, co probuje zmienic parametry system zawiesza

zawiesza sie rowniez test dzwieku, czasem system pada

pozniej zainstaluje mplayera - ale chyba beda mierne osiagniecia

a jescze jedno: nie orientuje sie jeszcze w oprogramowaniu, ale przypadkiem w GNOME odtworzylem jakis odtwarzacz takim troszeczke z dziwnym gui (nie pamietam nazwy)

było gdzies w opcjach jakie typy dzwieku wspiera.. wsperal prawie wszystkie znane typy mp3, wav, mid itd... niestety odwarzał muzyke bez dzwieku

4 godziny siedzenia - udało mi sie uruchomic tylko płyte AUDIO?? wstyd

TYLKO płyty AUDIO?? to jest dziwne