rafori Napisano Kwiecień 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2005 Witam. Mam czesto powtarzajacy sie na forach linuksowych problem - brak dzwieku. Jedna z moich kart dzwiekowych (poza ta wbudowana na plycie glownej) jest SoundBlaster64PCI. Ani, jedna ani druga karta nie odzywaja sie ani po instalacji Fedory, ani po sciagnieciu i zainstalowaniu (wg roznych bo wyszukanych na kilku innych forach pomocy) sterownikow Alsa. Bycmoze ktos z Was przeszedl juz ten problem i od A do Z moglby napisac jak tego trzeba dokonac... Trace juz nadzieje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Kwiecień 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2005 Najpierw zaloguj się w terminalu na roota su -. Teraz wpisz alsaconf. Czy twoja karta jest wykrywana?? Zakładam, że tak Postępuj zgodnie z poleceniami. Teraz wpisz alsamixer. Gdy ustawisz sobie wszystkie suwaki na ok to będzie ok Teraz: cd /usr/sbin ./alsactl store 0. Teraz wyedytuj /etc/rc.local i dopisz cd /usr/sbin && ./alsactl restore 0 . No teraz tylko powiedz czy wszystko ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafori Napisano Kwiecień 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2005 alsaconf nie uruchamia sie - podobno nie ma takiego polecenia co mnie troche dziwi reszte pozmienialem i poustawialem. Suwaki sa na maxa Wykryte karty: Ensoniq: ES1371[AudioPCI-97] snd-ens1371 oraz VIATechnologies VT8233/A/8235/8237 AC97 snd-via82xx Jestem po restarcie maszyny Dzwieku nadal brak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoooL Napisano Kwiecień 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 10, 2005 Podglosnienie to nie wszystko, moga byc wylaczone na gorze suwaka jest MM wtedy musisz na danym suwaku nacisnac klawisz M i powinno grac ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafori Napisano Kwiecień 11, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2005 Na moje nieszczescie, nie ma MM. Sprawdzalem klawiszem M i rzeczywiscie, mozna wlaczac MM i wylaczac. U mnie jest wylaczone... Dzwieku nadal brak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Kwiecień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2005 alsaconf nie uruchamia sie - podobno nie ma takiego polecenia co mnie troche dziwi Spróbuj wpisać yum install alsa-utils, ewentualnie apt-get install alsa-utils . Po instalacji alsa-utils powinno(musi) uruchamiać się polecenie, które ci podałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi