bartucha82 Napisano Kwiecień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2005 Witam. mam mały problemik z kartą cmi8738. Karta na PCI wersja 5.1.na śledziu5 wyjść: bass/center;rera out;speaker out;mic out;line-in. ALSA wykrywa karte i domyślnie włącza tryb 4 channels. Niestety na wyjściu bass/center dzieją się cuda. Wygląda to tak jakby w buferze grało centrum , a w centrum grał bufer zmiksowany z centrum. Nie mam pojęcia jak to przestawić. Dodawanie opcji do modułu alsy nie pomaga. Zabawa mikserem nie pomaga. Co jest ciekawe: po przełączeniu bufera do line-in zaczyna on grać normalnie, ale nie gra centrum i dźwięk ac3 5.1 w DVD nie jest odtwarzany (używam mplayera i kaffeine). Ma ktoś na to radę??? Bo na google jeszcze nikt nie wymyślił co z tym fantem zrobić. I jeszcze jedna sprawa.Na stronie producenta karty jest driver OSS dla tej karty. Jak wyłączyć alsę tak żeby mi się nic nie posypało???Czy edycja modprobe.conf wystarczy???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemia Napisano Kwiecień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2005 Rozwiązaniem jest odpowiednia konfiguracja w pliku ~/.asoundrc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Kwiecień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2005 Witam!! Jeżeli chcesz wyłączyć ALSE to chyba : Centrum Sterowania --> Dzwięk i multimedia --> System dzwiękowy Ewentualnie możesz luknąć do jajka A tak zresztą w jajki 2.6.11-7 jest driver do twojej karty i to zarówno dla ALSA jaki i OSS, więc możesz zawitać na http://www.linux.org i pewnie tam je znajdziesz :) POZDRAWIAM!! GRYHILD!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemia Napisano Kwiecień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2005 Centrum Sterowania --> Dzwięk i multimedia --> System dzwiękowy Tu wyłaczysz ARTS nie ALSE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Kwiecień 11, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2005 Czy ja mógłbym coś bliżej o konfiguracji w pliku ./asoundrc?????????????? Bo kiedyś się tym bawiłem (jeszcze pod auroxem) i jedyne co udało mi się wywalczyć to odpalenie mixowania software. Jak dodawałem opcje dla dźwięku 5.1 do tego wszystkiego (po uprzednim podpięciu bufera do line-in) to alsa zaliczała zwiechę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Kwiecień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2005 hhmmm.... Ja tam mam jakieś 5 pozycji!! Między innymi ALSA, OSS, brak dzwięku, rozpoznaj automatycznie i jakaś tam usługa dzwięku Enli...coś tam !! :] Nic o arts nie ma!! Wracając do tematu zainteresuj się nowym kernelem, może pomoże :] POZDRAWIAM!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemia Napisano Kwiecień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2005 Ja tam mam jakieś 5 pozycji!! Między innymi ALSA, OSS, brak dzwięku, rozpoznaj automatycznie i jakaś tam usługa dzwięku Enli...coś tam !! :] Nic o arts nie ma!! Wejdz do Centrum Sterowania --> Dzwięk i multimedia --> System dzwiękowy i kliknij pomoc Tam są ustawienia dla Arts (serwer dzwieku w KDE) a te pozycje to są ustawienia z jakich sterowników Arts ma korzystać). Miłej lektury i poznawania Linuksa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Kwiecień 11, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2005 Ja już bawiłem się kernelem. Kiedy piszę o wyłączeniu ALSA to mam na myśli wyłączenie go jako modułu. Nie chodzi mi o zmianę modułu używanego w serwerze dźwiękowym (aRTS, ESD). Chcę skompilować jądro używając zmodyfikowanego sterownika wyłączyć ALSA i zrobić to tak żeby się ładował moduł OSS. Tylko nie wiem czy to wykonalne bo FC3 opiera się praktycznie w całości na ALSA. Rozwiązaniem jest odpowiednia konfiguracja w pliku ~/.asoundrc Jakbym mógł więcej coś na ten temat konkretnie do mojego przypadku. Bo na stronie www.alsa-project.org mam rozpisane tylko jak dmixa ustawić i ani dudu więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemia Napisano Kwiecień 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2005 Mam też taką karte i jest ok jest troche pisanai co i jak postaram sie to opisać wieczorem (teraz nie mam czasu). Związane jest to z błedem miedzy innymi w XMMS http://bugs.xmms.org/show_bug.cgi?id=1970. ale daje sie to obejsc maialem to jak używałem Fc teraz mam GENTOO i tego problemu nie mam. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Kwiecień 11, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 11, 2005 Ziemia czekam na Twoją instrukcję z pełnym nabożeństwem Mam nadzieję , że mi pomożesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik23 Napisano Kwiecień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2005 zrob tak jak tu napisalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Kwiecień 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2005 Dzięki bardzo. Jutro to wypróbuję bo dzisiaj już wybitnie padniety po robocie jestem Jeszcze jdena sprawa. Jak do tego dołożyć software'owe mixowanie dźwięku????? Bo znalazłem coś takiego i generalnie troszki się różni od rozwiązania podanego przez kornika23: pcm.!default{ type plug slave.pcm "dsp0" } pcm.dsp0{ type plug slave { pcm "mixed51" channels 6 rate 48000 } ttable.0.0 1 ttable.1.1 1 ttable.0.2 1 ttable.1.3 1 ttable.0.4 0.2 ttable.1.4 0.2 ttable.0.5 0.5 ttable.1.5 0.5 } pcm.mixed51 { type dmix ipc_key 1099234 ipc_key_add_uid TRUE slave { pcm "hw:0,1" rate 48000 channels 6 period_time 0 period_size 1024 buffer_time 0 buffer_size 4096 } } ctl.mixer0 { type hw card 0 } Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi