Skocz do zawartości

Wymiana Sprzętu

Gość ciupu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , moja fedorka stoi na razie na intel celeron II 400 MHz , 256MB SDRAM , zamierzam teraz wrzucic Athlona 2,0 Xp , czy będzie się to wiązać z przeinstalowaniem fedory ? czy wykryje nowy sprzęt na starcie i poprosi o płytkę ? Nie chciałbym stracić wszystkiego co do tej pory instalowałem .

Robił już ktoś coś takiego ?

Pozdrawiam

Nie chce cie w blad wprowadzic ale chyba bedzie potrzebny format.Jezeli chodzi o jakis sprzet typu dysk lub cd czy nagrywarka to luz system wykryje i ok.Ale procek to chyba nie da rady.Tak jak windows przy instalacji wykrywa twoj sprzet procka itd i jezeli zmienisz procka to juz nie poleci.Sprobuj np. dysk ze swojego kompa zaniesc do kumpla ktory ma inne czesci niz ty i zamiast jego dysku wloz swoj raczej nie da rady odpalic twojego systemu.Ja probowalem. :D

Pozdrawiam

• 1 month later...

Święta racja! jeśli nie kompilowałeś jajka bedzie ok. co do zaniesienia dysku do kolegi to zupełnie inna bajka nie jest tu winny procek a płyta główna a win2k czy xp się podniesie tylko czeka Cię maraton płytowy bo wszystkie stery musisz na nowo wrzucić pod odpowiedni sprzęt. win 98 nie jest tak elastyczny i faktycznie nie da rady dlatego właśnie rozmawiamy o (_linuxie_ → Linuksie) ORT :D więc jeśli zamontujesz procka system ruszy bez problemu sam testowałem ba nawet w niektórych przypadkach jest możliwe przepięcie dysku na inny komputer ale musi mieć płytę na takim samym chipie a Kudzu musi być włączony.

Miłej wymiany

Z początkiem roku, zmieniłem sprzęt z płyty opartej o chipset BX, PIII450MHz i oczywiście trochę kart rozszerzeń, na zintegrowaną płytę główną micro ATX z I865G i PIV3,2GHz, 1GB RAMu na pokładzie - stary pozostał tylko HDD z zainstalowaną FC3 - no i :shock: - FC podniosła się równiutko i bez najmniejszego problemu, znajdując prawidłowo wszystkie urządzenia i tak dzaiała do dzisiaj.

PS. co to jest Kudzu?

z terminala wpisz

man kudzu

i sie wyjasni, wylaczac i wlaczac to mozna z menu w uslugach. (ja wylaczylem jak i mase innych chwilowo zbednych uslug)

heh, dzięki... zapomniałem o zasadzie: zanim zapytasz, sprawdź gdzie indziej :]

jezeli masz kudzu wlaczone to zmiana procka, grafiki, dysku twardego, napedow optycznych, powinna pojsc bez problemu, ewentualne problemy upatruje w plycie glownej, ustawienia ACPI moga powodowac problemy, w tym wypadku wylacz to przy ladowaniu jajka,

jezeli cos kompilowales samodzielnie i uzyles przy kompilacji flag z optymalizacja na sprzet, pamiec cache procesora, lub chipset plyty bo pewnie to BX, to mozesz miec problemy z tymi progsami,

jezeli kopilowales z optymalizacja dla procesora tylko, to na nowszym sprzecie pojdzie (sprawdzalem to kiedys)

powodzenia :)