patrickq Napisano Kwiecień 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2005 Przygotowałem sobie partycje bo niedługo będzie instalka (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Czy Swap i EXT3 powinny być na Primary czy na Logical? Czy status ma być None czy Active? Wszystko pisane na podstawie Partition Magic 8.0. Ja ustawiłem obie na Primary i None. Czy tak ma właśnie być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachu0809 Napisano Kwiecień 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2005 moze tak zostac skoro bedziesz instalowal to narazie masz windoze pewnie i program ladujacy jest w mbr jesli bedziesz instalowal (_linuxa_ → Linuksa) ORT i wybierzesz miejsce programu ladujacego w mbr to zamieni ci tamten windowsowy np. grub albo lilo i tam bedziesz mial 2 systemy do wyboru mozesz jeszcze program ladujacy dac na partycje '/boot' co wedlug mnie jest strata miejsca albo na glownej partycji linuxowej '/' (wtedy jak ci sie linux znudzi to usuwasz partycje i windoza sie laduje z mbr jak bylo wczesniej) wtedy ta partycje musisz ustawic jako active Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrickq Napisano Kwiecień 13, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2005 Dobra, dzięki :] Dostałem nawet więcej informacji :> hehe Jeszcze jedno pytanko: Jak będę chciał zainstalować lilo/gruba nie w mbr tylko jak mówisz na głównej partycji dyskowej (_linuxa_ → Linuksa) ORT to gdzie/jak/i co trzeba zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Koksik1986 Napisano Kwiecień 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2005 Przy instalacji wybierz zaawansowane opcje programu ladujacego i tam ustaw jak chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachu0809 Napisano Kwiecień 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2005 jak uruchamiasz anakonde i przechodzisz przez etapy konfiguracji .. to jak mnie pamiec nie myli po partycjonowaniu (_odrazu_ → od razu) ORT jest boot loader (jesli juz partycje porobiles to tylko ustalisz tam punkty montowan i tyle) (aha no i radze wybrac 'dysk druida' do ustawiania tych partycji bo lepiej samemu pustawiac niz na auto liczyc ) i trzeba tam wybrac ustawienia boot loadera ~ czy ustawienia zaawansowane, tam bedzie mozna ustalic czy w mbr czy na partycji jak bedziesz robil na partycji to pamietaj o jej uaktywnieniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuja Napisano Kwiecień 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2005 Przygotowałem sobie partycje bo niedługo będzie instalka (_linuxa_ → Linuksa) ORT....... Partition Magic 8.0..... Jeśli jeszcze nie zacząłeś instalacji to radzę nie tworzyć partycji linuksowych za pomocą PM - niestety zdarzały się błędy przy tej metodzie. Bezpieczniej jest zostawić wolne, niespartycjonowane miejsce i stworzyć partycje dopiero podczas instalacji linuksa (jeśli to Fedora, to instalator Anaconda ma doskonały DiskDruid). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrickq Napisano Kwiecień 13, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 13, 2005 Nio jeszcze nie zacząłem instalować. Teraz "wuja" mnie zakłopotałeś bo nie wiem czy teraz kasować te partycje czy może pozostawić(a nuż się uda:>). Masz jednak doświadczenie więc może zrobię jak mówisz :] Nie wiem czy to będzie Fedora bo jak ostatnio instalowałem FC3 x86_64 to niezłe farmazony wyłaziły mi na monitorze:/ Nawet nie zdążyłem nic zainstalować:/ Czytałem o tym na tym forum ale jestem za słaby narazie i raczej nie będę się bawił w te wskazówki bodajże na 5 stronie! Dzięki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perbeatus Napisano Kwiecień 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2005 Wuja ma rację. Lepiej zostawić wolne, nieskonfigurowane miejsce na dysku i sformatopwać dopiero przy instalacji linuksa. Nawet jeśli instalka się powiedzie potem możesz mieć problemy z takimi rzeczami jak np. błędnie pokazywana pojemność dysku itp. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian915 Napisano Kwiecień 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2005 Wuja ma rację. potwierdzam bo potem na forum znajdujemy posty typu instalacja sie zawiesza lub blad instalacji FC. mam jakies doswiadczenie z tym i polecam zawsze pozostawic wolne miejsce na dysku nie spartycjonowane. nawet taki piep.. M$ fdisk potrafi namieszac w FAT ze sie DiskDruid wykrzacza na FC i instalacja jest niemozliwa wiem bo widzialem takie przypadki. patrickq nie robimy partycji przed tylko podczas instalacji. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrickq Napisano Kwiecień 14, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 14, 2005 Dobra przekonaliście mnie hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi