Dziobak Napisano Kwiecień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2005 mam problem. Otorz chodzi mi o skonfigurowanie plikow bootowalnych zeby miec menu wyboru systemu z tym ze dysk z winda podpialem po instalce (_linuxa_ → Linuksa) ORT hdd (hd0,5) (grub loader) z tego bootuje system (BIOS IDE 1) hda tu mam winde (w2k/NTFS) chcialbym dalej bootowac z hdd.. podjete proby wpisow w grub.config koncza sie niepowodzeniem z gory THX za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Kwiecień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2005 NIedokońca rozumiem to co napisałeś. Masz dsyk z linuksem na podpięty na 4te miejsce kontrolera (hdd) i potem dopinasz dysk na pierwsze (hda) i wtedy grub w ogóle nie ma prawa działać bo uprzywilejowany dysk jest ten pierwszy (hda). Coś pomyliłeś chyba w opisie problemu. A jeśli grub nie strtuje to zobacz to : http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...?showtopic=3919 A jeśli startuje Ci grub to wpis dla Windy powienien wyglądać tak: title Microsoft Windows XP rootnoverify (hd0,0) chainloader +1 gdzie hd0,0 oznacza pierwszy dysk i pierwszą partycję. Dla dyku drugiego i powiedzmy trzeciej partycji na tym dysku będzie to odpowiednio (hd1,2). Jak wpiszesz odpowiednio to wszystko powinno zachulać. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Kwiecień 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 15, 2005 Witam!! Możesz też w biosie ustawić żeby Ci startował z dysku na którym masz grubza :] POZDRAWIAM!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziobak Napisano Kwiecień 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2005 NIedokońca rozumiem to co napisałeś. Masz dsyk z linuksem na podpięty na 4te miejsce kontrolera (hdd) i potem dopinasz dysk na pierwsze (hda) Dokladnie tak bootowanie w biosie mam ustawione na IDE-1 czyli w moim przypadku jest to dysk z linuxem (hdd) i grub ladnie startuje ale po dopisaniu : title Microsoft Windows 2000 rootnoverify (hd1,0) chainloader +1 otrzymuje komunikat: NTLDR is missing Press Ctrl+Alt+Del ... Chociaz po zmianie w biosie na IDE-0 czyli hda z winda "system" ten startuje normalnie... nie musze chyba dodawac ze przelaczanie systemow w biosie jest delikatnie mowiac uciazliwe i nie byloby sprawy gdybym tylko ja korzystal z kompa bo win nie mialby prawa bytu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2005 otrzymuje komunikat: NTLDR is missing http://forum.ks-ekspert.pl/index.php?showt...=38879&hl=NTLDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Kwiecień 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2005 od czego jest Google Ja wygooglałem np coś takiego http://www.idg.pl/forum/thread.asp?ForumID...ID=17022&page=1 Może ci się przyda ale linków na ten temat jest od diabła... Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziobak Napisano Kwiecień 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 17, 2005 w koncu sie dokopalem - nie wiem do konca o co w tym chodzi ale moze komus sie przyda u mnie ten wpis zalatwil sprawe title Microsoft Windows 2000 map (hd0,0) (hd1,0) map (hd1,0) (hd0,0) rootnoverify (hd1,0) chainloader +1 pozdrawiam i dzieki za checi ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi