Skocz do zawartości

Bootowanie Systemu

Dziobak

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem.

Otorz chodzi mi o skonfigurowanie plikow bootowalnych zeby miec menu wyboru systemu z tym ze dysk z winda podpialem po instalce (_linuxa_ → Linuksa) ORT

hdd (hd0,5) (grub loader) z tego bootuje system (BIOS IDE 1)

hda tu mam winde (w2k/NTFS)

chcialbym dalej bootowac z hdd..

podjete proby wpisow w grub.config koncza sie niepowodzeniem

z gory THX za pomoc

NIedokońca rozumiem to co napisałeś. Masz dsyk z linuksem na podpięty na 4te miejsce kontrolera (hdd) i potem dopinasz dysk na pierwsze (hda) i wtedy grub w ogóle nie ma prawa działać bo uprzywilejowany dysk jest ten pierwszy (hda). Coś pomyliłeś chyba w opisie problemu. A jeśli grub nie strtuje to zobacz to : http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...?showtopic=3919

A jeśli startuje Ci grub to wpis dla Windy powienien wyglądać tak:

title Microsoft Windows XP
       rootnoverify (hd0,0)
       chainloader +1

gdzie hd0,0 oznacza pierwszy dysk i pierwszą partycję. Dla dyku drugiego i powiedzmy trzeciej partycji na tym dysku będzie to odpowiednio (hd1,2). Jak wpiszesz odpowiednio to wszystko powinno zachulać.

Powodzenia

NIedokońca rozumiem to co napisałeś. Masz dsyk z linuksem na podpięty na 4te miejsce kontrolera (hdd) i potem dopinasz dysk na pierwsze (hda)

Dokladnie tak bootowanie w biosie mam ustawione na IDE-1 czyli w moim przypadku jest to dysk z linuxem (hdd) i grub ladnie startuje ale po dopisaniu :

title Microsoft Windows 2000
      rootnoverify (hd1,0)
      chainloader +1

otrzymuje komunikat:

NTLDR is missing

Press Ctrl+Alt+Del ...

Chociaz po zmianie w biosie na IDE-0 czyli hda z winda "system" ten startuje normalnie...

nie musze chyba dodawac ze przelaczanie systemow w biosie jest delikatnie mowiac uciazliwe i nie byloby sprawy gdybym tylko ja korzystal z kompa bo win nie mialby prawa bytu ...