Skocz do zawartości

Instalacja Winxp Na Fc3

4x!om

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem pewien czy w dobrym miejscu zalozylem topic, jesli moderator uzna za stosowne przeniesc, nie widze przeszkod ;].

Sytuacja wyglada nastepujaco-mam caly dysk pod fedore, brak innych systemow operacyjnych, ale, chcialbym doinstalowac Windowsa Xp (nie pytajcie o powody plz ;] ). Problem tkwi w tym, ze caly hdd podzielony jest na partycje pod pingwinka i, o ile mnie doswiadczenie z mandraka uczy, program do podzialu partycji z Wingrozy raczej sobie sam wlasnej nie wydzieli. Ja to widze tak-mam jedna calkowicie czysta partycje (/dev/hda7 podmontowane do /backup ), sformatowac ja na ntfs (w jaki sposob-nie wiem :( ) i tam zainstalowac xp. Tutaj kolejna obawa-czy, jezeli doinstaluje do fedory xp, bootloadery sie nie pogryza? A jesli sie pogryza ;], to jak temu zaradzic? W ten sposob, oczywiscie, by mozliwa byla praca na obu systemach operacyjnych.

pozdrawiam.

Witam

jesli masz partycje ktora mozesz wywalic.. usunac itd.

To z winxp nie ma zadnego problemu. Jak wlaczysz insatalacje to wywali jakie sa partycje

i bedziesz mogl dowolnie kasowac i tworzyc ta ktora ci potrzebna.

Instalator winxp ma taka opcje.. co do wczesniejszych trzeba bylo fdisk uzywac.

Windows xp naturalnie wyczysci ci mbr i wstawi swoj bootloader. Jak juz sobie windoze

zainstalujesz to bedziesz musial poprostu zainstalowac jeszcze raz gruba albo lilo.

w trybie linux rescue. naturalnie po wlozeniu 1 plyty instalacyjnej linuksa

Hmm, pojawil sie problem ktorego, mialem nadzieje, nie bedzie, a ktory wystepuje od momentu uplyniecia wymaganych 30dni przeznaczonych na rejestracje WinXp HE, ktorej nie dokonalem, bo licencje zamierzam sprzedac. Dysk byl w od tamtego czasu formatowany w calosci bodaj 2 krotnie, bez wplywu na mankament. Konkretnie-po przestawieniu kolejnosci odczytu urzadzen w biosie (a wlascicwie niezaleznie od niej) i wlozeniu plytki z winxp co nastepuje:

Press any key to boot from cd

(nie czekajac na nacisniecie klawisza przechodzi dalej->)

Instalator sprawdza...

(mija ok. 5sek, pojawia sie czarny ekran a cedek przestaje sie obracac po 20, 30sek)

w zwiazku z czym instalacja jest niemozliwa. Przepinalem tacke na inna magistrale, brak poprawy, calosc testowana na 3 plytkach z roznymi wersjami Xp, oryginalne i nie, bez roznicy.

Rozkladam rece, pomocy :(

pzdr.

Edit:

Wrzuce dla scislosci zawartosc fstab, mtab i grub.conf, moze calosc wyda sie komus jasniejsza :/

/etc/fstab:

# This file is edited by fstab-sync - see 'man fstab-sync' for details
LABEL=/                 /                       ext3    defaults        1 1
LABEL=/backup           /backup                 ext3    defaults        1 2
LABEL=/boot             /boot                   ext3    defaults        1 2
none                    /dev/pts                devpts  gid=5,mode=620  0 0
none                    /dev/shm                tmpfs   defaults        0 0
LABEL=/home             /home                   ext3    defaults        1 2
none                    /proc                   proc    defaults        0 0
none                    /sys                    sysfs   defaults        0 0
LABEL=/var              /var                    ext3    defaults        1 2
LABEL=SWAP-hda6         swap                    swap    defaults        0 0
/dev/hdb                /media/cdrecorder       auto    pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,ro,exec,noauto,managed 0 0
/dev/fd0                /media/floppy           auto    pamconsole,fscontext=system_u:object_r:removable_t,exec,noauto,managed 0 0

/etc/mtab

/dev/hda3 / ext3 rw 0 0
none /proc proc rw 0 0
none /sys sysfs rw 0 0
none /dev/pts devpts rw,gid=5,mode=620 0 0
usbfs /proc/bus/usb usbfs rw 0 0
/dev/hda7 /backup ext3 rw 0 0
/dev/hda1 /boot ext3 rw 0 0
none /dev/shm tmpfs rw 0 0
/dev/hda2 /home ext3 rw 0 0
/dev/hda5 /var ext3 rw 0 0
none /proc/sys/fs/binfmt_misc binfmt_misc rw 0 0
sunrpc /var/lib/nfs/rpc_pipefs rpc_pipefs rw 0 0
/dev/hdb /media/cdrecorder iso9660 ro,nosuid,nodev,fscontext=system_u:object_r:removable_t,user=pathos 0 0

/boot/grub/grub.conf

# grub.conf generated by anaconda
#
# Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file
# NOTICE:  You have a /boot partition.  This means that
#          all kernel and initrd paths are relative to /boot/, eg.
#          root (hd0,0)
#          kernel /vmlinuz-version ro root=/dev/hda3
#          initrd /initrd-version.img
#boot=/dev/hda
default=0
timeout=5
splashimage=(hd0,0)/grub/splash.xpm.gz
hiddenmenu
password --ciach;]
title Fedora Core (2.6.9-1.667)
       root (hd0,0)
       kernel /vmlinuz-2.6.9-1.667 ro root=LABEL=/ rhgb quiet
       initrd /initrd-2.6.9-1.667.img

Wydaje mi sie ze tu nie chodzi o dysk.. a ustawienia biosa.

Bo z tego co kojaze to nawet bez dysku powinna sie zabootowac instalka windowsa.. a dopiero pozniej wywalic ze nie ma dysku.

Zanim zaczniesz przegladac doglebnie bios sprawdz jeszcze dyskietka startowa od win98 :)

tak dla pewnosci. Mniej zasobow wymaga i dosa odpala nawet bez dysku. Wtedy - fdisk -

usun te partycje o ktorej mowiles. I mozesz zrobic fat32 i uczyn te partycje aktywna. Jak konfig biosa jest dobry to instalka musi ruszyc.

wachu0809->wrzucalem flopiaka z w98, taka mam bynajmniej nadzieje, bo dyskietke znalazlem za biurkiem i nawet nie proboje zgadywac ile tam lezala ^^ uklad plikow bynajmniej jak na startowce, z tym ze, o ile flopiaka zbootowal, wyrzucajac standartowe a:/>, o tyle komenda "fdisk" najzwyczajniej w swiecie nie dziala. Tak nawiasem mowiac, z tego co mi wiadomo, fdisk tylko fat-y widzi, nie wiem zatem jakim sposobem mialbym usunac partycje ext3 i przekonwertowac ja na inny system plikow? :/

SebOOl->

Epox 8K9A7I

Amd Athlon 2600+

Gf Prolink Fx5200 128/128

DDR 512 (bodajze kingstona)

LG nagrywara 52/32/52

Sb Live! 5.1

Sprzet kupiony w sierpniu zeszlego roku, na gwarancji, zadnych modyfikacji ze strony uzytkownika. Wykluczam brak spojnosci hardwaru bo wszystko chodzilo gladko przez caly czas, wykluczajac ostatni miesiac, gdzie nijak w biosie nie grzebalem, ot, poprostu, skonczyl sie czas na aktywacje, mysle, pal licho, zreinstaluje system i wywale co trzeba zeby nie prosil o aktywacje, a tu plytka z windowsem (wylacznie, z instalacja fedory nie bylo problemu) nie bootuje o.O"

Obaj Panowie mowicie ze moze to byc wina zlych ustawien biosu, moglbym prosic precyzyjniej? Gdzie, co wlaczyc/wylaczyc, ewentualnie jakie ustawienia tu wypisac.

pozdrawiam i z gory dziekuje.

czyli musisz nie miec fdiska na tej dyskietce..

to jest tak ze fdisk widzi wszytkie partycje a moze tworzyc fat(oskie)

Pokazal by etx3 jako (partycja z poza dos )

takie partycje tez mozna usunac i w wolne miejsce powstale po usunieciu wstawic fat32..

biosy maja ustawienia domyslne i mozesz sprobowac ~ safe setup

bezpieczne ustawienia.. roznie to sie nazywac moze