Skocz do zawartości

Wylogowanie

tysek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!

W /etc/ysconfig/desktop wpisujesz :

DISPLAYMANAGER="KDE"

Tu masz rację :)

Ewentualnie zamiast kde wpisz kdm :]

A tu niebardzo, przynajmniej u mnie spowodowało fallback (nie wiem jak to się dosłownie jednym wyrazem tłumaczy, jeśli chodzi o programowanie). Plik, o którym wcześniej wspomniałeś jest otwierany skryptowo poprzez /etc/X11/prefdm, który (przynajmniej u mnie) nie rozpozna wpisu "kdm", a jedynie "kde". Wszystko zostało stworzone dla wygody, albo masz gnome i gdm, albo kde z kdm :)

Hej

Dzieki za wasze sposoby bo dowiedziałem sie kilku nowych rzeczy, ktore (_napewno_ → na pewno) ORT mi sie kiesys przydadza.

niestety waszym sposobem steruje oknem ale innym niz to o ktorym mysle

Teraz aby wylonczyc kompa musze sie wylogowac i dobiero z kdm (gdm) wyłączam go.

I dzieki waszym postom steruje tamtym okienkiem.

Natomiast chodzi mi o to że w innych systemach jest tak ze decyzje co zrobic z kompem mozna podjac bez wylogowywania sie z poziomu kde i pulpitu

Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki

Dziwne to, co piszesz. Ja mam w menu i na pasku czerwoną ikonkę log out, a po jej kliknięciu pojawia mi się smok z opcjami:

wyloguj się, wyłącz system, uruchom system ponownie, anuluj

To jest Fedora Core 3 z KDE 3.4

Możesz też chyba sobie dodać skróty do /usr/bin/halt (reboot, poweroff) w menu (kliknij prawym przyciskiem myszy na ikonie menu i wybierz edytor menu, potem dodaj nową pozycję i zapisz)