Skocz do zawartości

Resize Partycji Ext3

perl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam dysk twardy 40 GB, podzielony na 4 partycje:

- \ (glowna) - ext3 - 10 GB

- \home - ext3 - 12 GB

- swap - 1 GB

- partycja rozszerzona - ntfs (WinXP) - 16 GB

chcialbym zwiekszyc partycje glowna kosztem \home,

jakim programem moge to zrobic? macie jakies doswiadczenia z takim procesem?

znalazlem przepis na wykonanie tego pod Windoza w Partition Magicu 8, ale niestety nie potrafie wyłączyć dziennika z ext3 zeby w ten sposob zrobic z niego ext2 (uzywam w tym celu: tune2fs - ale nie przyjmuje mi zadnych paramerów)

z gory dziekuje za odpowiedzi,

Poleceniem do zmiany rozmiaru jest resize2fs (zwiększanie i zmiejszanie rozmiaru).

nie wiem czy dobrze zrozumiałem man polecenia resize2fs ale polecenie odnosi sie do zmiany rozmiaru systemu plikow a nie partycji, w description resize2fs opisuja ze musze na poczatku fdiskiem sobie poszerzyc partycje,

ja natomiast chcialbym nie tracac danych na partycjach rozszerzyc partycje glowna kosztem /home

z tego co poczytalem na necie moge to zrobic w linuksie przy pomocy np. Parted (GParted - gui), tylko z tego co widze to na podmontowanych partycjach nie moge nic robic tym programem, poniewaz mam nieaktywne polecenie Resize :(

dla windozy znalazlem howto w ktorym opisuja ten proces przy pomocy Partition Magica tylko nalezy najpierw wylaczyc w linuksie dzienik w systemie plikow przy pomocy tune2fs:

tune2fs -O ^has_journal 

niestety nie jestem w stanie wylaczyc tego poniewaz tune2fs zachowuje sie jakby nie przyjmowal parametrow i po wydaniu tego polecenia wyswietla caly czas skrocone info pomocnicze z mozliwymi argumentami:

[root@localhost ~]# tune2fs -O ^has_journal
tune2fs 1.36 (05-Feb-2005)
Składnia: tune2fs [-c max-licznik-montowań] [-e trakt.-błędów] [-g grupa]
       [-i odstęp[d|m|w]] [-j] [-J opcje-kroniki]
       [-l] [-s flaga-rzadkich] [-m procent-zarez.-bloków]
       [-o [^]opcje-montowania[,...]] [-r liczba-zarez.-bloków]
       [-u użytkownik] [-C licznik-montowań] [-L etykieta-wolumenu]
       [-M ostatnio-mont.-katalog] [-O [^]cecha[,...]]
       [-T czas-ost.-sprawdz.] [-U UUID] urządzenie

jezeli ktos wie jak to rozwiazac w liuksie albo przy pomocy Partition Magica to prosze o male howto :)

# df -k
System plików      bl.  1K B        użyte dostępne %uż. zamont. na
/dev/hda1              6048320   5561532    179548  97% /
none                    257908         0    257908   0% /dev/shm
/dev/hda3              9274016   1090316   7712596  13% /home
/dev/hda5             21416460  20342280   1074180  99% /mnt/win_g

# fdisk -l /dev/hda

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/hda1   *           1         765     6144831   83  Linux
/dev/hda2            2084        9729    21416495    f  W95 Ext'd (LBA)
/dev/hda3             766        1938     9422122+  83  Linux
/dev/hda4            1939        2083     1164712+  82  Linux swap
/dev/hda5            2084        9729    21416463+   7  HPFS/NTFS

czekam wiec na jakas recepture ;)

Niestety nie mogłem przetestować tego na partycjach:

/

/home

ale wykonałem "dużą" część testów na wydzielonym dysku.

Moja propozycja to zmiejszenie zasobu: /home do wielkosci np. 6GB, z pozostej wolnej przestrzeni (około 3 GG) stworzyc nową partycję (najprawdopodobniej /dev/hda6) z systemem plików ext3. Partycja ta umożliwi nam "przeniesienie" danych z /dev/hda3 na /dev/hd6 oraz "odpowiednią" zmianę /etc/fstab aby kolejny "boot" FC3 wykorzystał właśnie nową partycję jako /home.

Kolejnym krokiem będzie wykasowanie /dev/hda3 (czyli zyskamy jakieś 6GB), o które powiększymy /dev/hda1 (/).

"OPERACJA" NIE JEST BANALNA.

1. Boot w trybie: linux rescue.

2. Zmniejszanie rozmiaru systemu plików

UWAGA: Nie działamy (fdisk; resize2fs; e2fsck) na "zamontowanych" zasobie: /dev/hda1; /dev/hda3

# e2fsck -f /dev/hda3

# resize2fs /dev/hda3 5500M

3. Zmiejszenie wielkości partycji /dev/hda3 do 6000M:

- wykasowanie /dev/hda3

- ponowne utworzenie /dev/hda3

"punkt startowy" musi być na lokalizcji "default" /dev/hda3 (czyli w tym przypadku: 766)

"punkt końcowy" ustalony np. na +6000M

# fdisk /dev/hda

Zawsze jednak trzeba pamiętać aby:

rozmiaru partycji (/dev/hda3) >= rozmiar systemu plików

4. Uruchomienie resize2fs bez żadnych argumentów aby system plików "dopasował" się do partycji:

# resize2fs /dev/hda3

5. Test mount:

# mkdir /mnt/orghome

# mount /dev/hda3 /mnt/orghome

# ls /mnt/orghome

# umount /mnt/orghome

6. Fdisk: Utworzenie partycji najprawdopodobniej /dev/hda6:

7. Utworzenie systemu plików ext3:

# mkfs.ext3 /dev/hda6

# mkdir /mnt/testhome

# mount /dev/hda6 /mnt/testhome

8. Przeniesienie danych z /dev/hda3 na /dev/hda6: (/home).

9. Zmiana /etc/fstab (prawdopodobnie partycję z /dev/hda3 na /dev/hda6 przypisanego do /home).

UWAGA: Działamy oczywiście na /etc/fstab "znajdującym" się na /dev/hda1

10. reboot

Jeżeli wszystko jest w porządku możemy kontynuować:

1. Boot w trybie: linux rescue.

UWAGA: Nie działamy (fdisk; resize2fs; e2fsck) na "zamontowanych" zasobie: /dev/hda1; /dev/hda3

2. Fdisk: Wykasowanie /dev/hda3

3. Fdisk: Zwiejszenie wielkości partycji /dev/hda1:

- wykasowanie /dev/hda1

- ponowne utworzenie /dev/hda1

"punkt startowy" musi być na lokalizcji "default" /dev/hda1 (czyli w tym przypadku: 1)

4. Zwiększenie rozmiaru systemu plików:

# e2fsck -f /dev/hda1

# resize2fs /dev/hda1

5. reboot

I odpowiedzi na Twoje pytania:

wyłączenie "journal" dla systemu plików:

#tune2fs -O ^has_journal /dev/hdaX

włączenie "journal" dla systemu plików:

#tune2fs -j /dev/hdaX

Pozdrawiam.

PS.

Testowałem również "wykorzystanie" partycji rozszerzonej, ale takiego czegoś nie :):

/dev/hda2 2084 9729 21416495 f W95 Ext'd (LBA)

Mogą więc wystąpić "pewne" odstępstwa (mam nadzieję, że nie duże)

Proponowałbym jednak najpierw sprawdzić jaki wpływ może mieć ten typ partycji rozszerzonej.

Mam nadzieję, że coś z tego się Tobie przyda :)

Testowałem również "wykorzystanie" partycji rozszerzonej, ale takiego czegoś nie smile.gif:

hmm... wlasnie nie do konca wiem skad pojawila sie ta partycja <_<

dysk do instalacji FC przygotowalem w Partition Magicu zostawiajac wolna przestrzen niepodzielona na partycje na poczatku dysku (dopiero dzielilem na partycje w podczas instalacji FC) natomiast pod koniec dysku stworzylem partycje rozszerzona 'ntfs', mysle ze to wlasnie spowodowalo powstanie tego wpisu w parycjach

dzieki za male howto, jutro (a raczej dzisiaj ;) ) sprobuje sie zmierzyc z dyskiem,

Więc niestety mamy problem z partycja rozszerzoną. :(

Zostały już stworzone 3 partycje podstawowe (i to już jest max):

/dev/hda1 * 1 765 6144831 83 Linux

/dev/hda3 766 1938 9422122+ 83 Linux

/dev/hda4 1939 2083 1164712+ 82 Linux swap

i partycja rozszerzona:

która trzyma partycję logiczną:

/dev/hda5 2084 9729 21416463+ 7 HPFS/NTFS

Wcześniej nie przyjrzałem się dokładnie "zakresom" dla portycji podstawowych i rozszerzonej.

Jak widać nie stworzymy już więcej partycji podstawowych, a w zakresie partycji rozszerzonej nie będą się znajdowały bloki wydzielone po zmniejszeniu /dev/hda3 - a co za tym idzie nie stworzymy z nich patycji logicznej /dev/hda6.

Postaram się (do wieczora) zorientować jak można ten problem rozwiązać.

do tego czasu mam prośbę o wstrzymanie się z powyższym "howto".

Pozdrawiam i przepraszam za to niedopatrzenie :(

INFO:

Myslę, że rozwiązaniem oraz ZNACZNYM uproszczeniem powyższej instrukcji jest program:

parted

Wieczorem testy - wieczorem odpowiedź :)

Pozdrawiam.

udalo sie Tobie cos zaradzic? bo mi niestety nic,

przy takiej konfiguracji partycji strasznie ciezko cokolwiek zrobic,

probowalem zrobic to z Windozy przy pomocy Partition Magica a potem Acronis PartitionExperta ale niestety pomimo tego ze wylaczylem dziennik w systemie plikow i w etykiecie pokazuje system plikow ext2 to niestety nadal uwazaja ze system plikow nie jest znany i obslugiwany :(

jezeli dojdziesz do czegos to napisz, ja jutro pobawie sie jeszcze programem Parted, moze cos sie uda zrobic,

Przetestowałem program: parted - niestety nie spełnił moich wszystkich oczekiwań.

Działam na dość specyficznym dysku (montowanym orzez usb 2.0 - widocznym jako /dev/sdc), i niestetu w/w program nie potrafił przeprowadzić operacji "resize" zarówno na ext3 (jak i na wyłączonym journalingu - >ext2).

Udało mi się za to przeprowadzić operację resize (bezproblemowo) na partycji rozszerzonej (w Twoim przypadku /dev/hda2) o wolne bloki uzyskane z wcześniejszego zmiejszenia partycji podstawowej - co umożliwia wykorzystanie "tej" przestrzeni dyskowej na nową partycje logiczną (np. /dev/hda6). Jest to dla nas bardzo dobra informacja :)

Na przeszkodzie stoi niestety partycja swap (w Twoim przypadku /dev/hda4).

Instrukcja nie ulegnie znaczącym zmianom - wprowadzone muszą być jednak pewne zmiany PRZED punktem 6 cześci I: "6. Fdisk: Utworzenie partycji najprawdopodobniej /dev/hda6:":

I) fdisk: wykasowanie swap (w Twoim przypadku /dev/hda4)

II) fdisk: założenie swap (wykorzystując miejsce pozostałe ze zmiejszenia /dev/hda3 i pozostawiając miejsce na "poszerzenie" partycji rozszerzonej - pkt III)

UWAGA: Nie zapominamy o wykonaniu poniższego polecenia po założeniu "nowej" partycji swap:

# mkswap /dev/hda4

III) poszerzenie partycji rozszerzonej (w Twoim przypadku /dev/hda2) o wolny obszar przy użyciu programu parted (jest dostępny w trybie: linux rescue):

# parted /dev/hda

(parted) print

(parted) ?

(parted) resize MINOR START_MB KONIEC_MB

MINOR jest numerem z pierwszej kolumny (w Twoim przypadku dla /dev/hda2) wyswietlonej przez print.

KONIEC_MB pozostaje bez zmian dla partycji rozszerzonej (/dev/hda2) - wartośc tą można odczytać z wcześniejszej komendy print.

Następnie (dopiero wtedy) możemy wykonywać PUNKT 6.

I w ten sposób uzyskujemy pełne rozwiązanie problemu. :)

Jestem w trakcie testowania (jeżeli masz ochotę to się przyłącz) :) programu "qtparted":

# yum install qtparted

(Wygląda nieźle ale jeszcze nic nie powiem. Plusem jest fakt, że jest np. na dystrybucji system rescue CD - co może umożliwić nam boot z cd i działanie na tych partycjach)

INFO 23.04.2005:

Przetestowałem instrukcję poszerzoną o powyższe punkty (w podobnej konfiguracji partycji) -

i muszę przyznać, że wszystko (w moim przypadku) zafunkcjonowało poprawnie.

Co do qtparted; gparted oraz dystrybucji system rescue CD to będę testował te rozwiązania dopiero w poniedziałek ... (ale robię to już wyłącznie z ciekawości - ale oczywiście jeżeli chcesz to podzielę się z Tobą spostrzeżeniami :).

Pozdrawiam.

Witam,

qtparted jest podobnie jak gparted nakladka na parted wiec zachowanie bylo podobne (przyciski resize na partycjach nie byly dostepne)

przeanalizowalem Twoj przepis i byc moze sie pogubilem, ale z tego co napisales widze ze trace dane na partycji glownej hda1, a chcialem zeby caly ten proces mial na celu wykozystac wolne misjsce na innej partycji ext3 (w moim przypadku /home) i dodanie tej wolnej przestrzeni do innej partycji (u mnie /) bez utraty danych na obu partycjach,

zastanawiam sie coraz powazniej nad alternatywnym rozwiazaniem problemu:

przeniesienie np. /usr/ na /home i zlinkowanie go tam (pomysl zaproponowal mi Karol z TLUG, dzieki ;) ), tylko zastanwiam sie jakie to bedzie mialo konsekwencje, moze ktos wie?

ewentualnie ztarowac partycje /home oraz / , przeniesc je w bezpieczne miejsce i od nowa podzielic dysk na partycje,

jezeli jeszcze cos uda Ci sie wymyslic ebnowak to bede wdzieczny za podpowiedz,

pozdrawiam,

3. Fdisk: Zwiejszenie wielkości partycji /dev/hda1:

- wykasowanie /dev/hda1

- ponowne utworzenie /dev/hda1

"punkt startowy" musi być na lokalizcji "default" /dev/hda1 (czyli w tym przypadku: 1)

hda1 to partycja glowna systemu, wykasowanie w fdisku tej partycji zniszczy wszystkie dane ktore na niej sie znajduja,

Usunięcie partycji /dev/hda1, a nastepnie ponowne utworzenie (mowa o działaniach w fdisk) nie powoduje "utraty danych".

UWAGA:

Najważniejsze aby "punkt startowy" danej partycji był w tym samym miejscu, a "punkt końcowy" zawsze był >= "poprzedniemu punktowi końcowemu"danej partycji.

Gdybyśmy chcieli użyć po takim "poszerzeniu" polecenia typu: mkfs.ext3, spowodowałoby to dopiero wtedy utratę danych.

Cała instrukcja jest tak przygotowanan aby ŻADNE DANE nie zostały utracone :)

Pozdrawiam.