pepone Napisano Kwiecień 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 18, 2005 Przy próbie aktywowania eth0 komunikaty: ipcalc: bad ip address arping: unknown host Błąd, inny komputer już używa adresu {ip} Tych samych ustawień (ip, brama, DNSy) używam w xp - bez problemów z góry dzięki za pomoc Information doesn't kill you... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachu0809 Napisano Kwiecień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2005 A sprobuj wpisac hosta takiego jak uzywasz pod xp Bycmoze serwer dhcp nadaje ci nazwe kompa a ty masz pod linuxem inna. I wywala blad. Ale to tylko przypuszczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Kwiecień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2005 serwer dhcp - nadaje adresy ip na podstawie adresu sprzetowego karty sieciowej a nie nazwy hosta. --------------- Przy próbie aktywowania eth0 komunikaty: ipcalc: bad ip address arping: unknown host Błąd, inny komputer już używa adresu {ip} jak aktywujesz karte, masz wrzucone w ifcfg-eth0 czy tez przez polecenie ifconfig? co to za siec i skad bierzesz lacze, czy przypadkiem komputer z windowsem nie jest w tym czasie podlaczony? jesli masz neta z jakiejs sieci to mozliwe ze maja blokade na maca, ale nawet jak tak, to nie otrzymalbys takeigo komunikatu, wywala go wtedy gdy sa 2 komputery o takim samym IP w sieci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachu0809 Napisano Kwiecień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2005 serwer dhcp - nadaje adresy ip na podstawie adresu sprzetowego karty sieciowej a nie nazwy hosta. z tym akurat roznie byla - mam serwa dhcp i jest w nim mozliwosc nadawania adresow na nazwe hosta.. wiadomo ze mac jest profesjonalny itd. ale moze sie znalezc ktos kto to stosuje.. przydala by sie wzmianka o typie sieci w przeciwnym wypadku Ale to tylko przypuszczenia. Wychodzilem z zalozenia ze chodzi o te sama maszyne tylko drugi system.. Tak to poco by bylo to info ze windows na tych samych ustawieniach chodzi.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepone Napisano Kwiecień 19, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2005 Zgadza się - mam dwa systemy na jednym komputrze i stałe łącze w Dialogu. Próbowałem wyłączyć połączenie sieciowe w xp i odpaliłem fc3 - bez zmian. Przy starcie systemu ta sama informacja: ip zajęte przez inny komputer. To samo po komendzie ifup eth0. Co ciekawe w zakładce Network tools widzę wysyłane i odbierane pakiety oraz piguję wyłącznie adres 84.40.208.0 (moje ip to 84.40.208.9). Po odpaleniu przeglądarki szuka googla i nie może znaleźć. Jak Wam jeszcze coś wpadnie to napiszcie. Nie chciałbym wracać na łono Billa. pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachu0809 Napisano Kwiecień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2005 a w xp sam ustawiales ip, dnsy, i brame czy jak auto wlaczysz to pobiera z serwera dhcp? jesli auto sprobuj z pod roota poleceniem setup i ustaw polaczenie sieciowe na auto tzn. uzycie dynamicznej konfiguracji boot/dhcp i to nie zaszkodzi sprawdz jaki masz host pod windowsem .. tzn nazwe kompa i przypisz taka sama (_linuxowi_ → Linuksowi) ORT (po instalacji jest localhost jesli nie podales innej)... naprawde nie powinno miec to znaczenia ale .... cuda sie zdazają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gryhild Napisano Kwiecień 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 19, 2005 Witam!! A spróbuj ifconfig ustawić inny adres niż masz na windzie Ja też mam dhcp, ale jak ustawiłem ip to ruszyło :] POZDRAWIAM!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepone Napisano Kwiecień 24, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2005 Witam wszystkich, Dzisiaj odpaliłem komputer po kilku dniach przerwy i połączenie sieciowe zostało nawiązane bez żadnych problemów! Wcześniej próbowałem iść za Waszymi wskazówkami ale co tak (_na prawdę_ → naprawdę) ORT pomogło to nie wiem. Uruchamiałem program setup, ale wywalał błąd i mieszałem w ustawieniach połączenia. Być może faktycznie pomogło wywołanie nazwy hosta, który jest teraz wpisany w route-eth0. Próbowałem też z automatycznym przydziałem ip, ale nie działa ani pod fc ani pod xp. Zdaje się że czeka mnie jeszcze długa droga zanim opanuję ten system ale na pewno warto. Dzięki wszystkim za zainteresowanie i sugestie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi