Skocz do zawartości

Problem Z Rozdzielczością

Bushi

Rekomendowane odpowiedzi

po przejrzeniu tego wątku i xorg.conf, doszedłem do wniosku, ze można dopisać KAŻDĄ rozdzielczość... czy więc mogę dopisać coś pomiędzy 1024x768 a 800x600, czy lepiej trzymać się jednej z tych dwóch wartości? Mam philipsa 104B 14cali, i 800x600 jest zbyt małą rozdzielczością, a 1024x768 - za dużą.

pozdro

Astron EyeSync CT-151C

Hmm... W necie ciężko coś znaleźć (jakas polska firma krzak :/ ). Będziesz chyba musiał wpisać sobie stałe wartości wraz z podaniem poprawnej rozdzielczości.

po przejrzeniu tego wątku i xorg.conf, doszedłem do wniosku, ze można dopisać KAŻDĄ rozdzielczość...

To tylko zależy od tego czy Twój monitor oraz karta graficzna potrafią to wyświetlić. Możesz sobie sprawdzić, ale coś mi się wydaje, iż nie będzie zbyt zadowalających rezultatów ;-)

ojj niezbyt dobre skutki to mialo... moglemm wybrac rozfdzielczosc 1024x768, ale kazal zresetowac system, co zrobilem, lecz wlaczanie systemu zatrzymywalo sie na konfiguracji jadra i komputer sie zacinal... musialem reinstalowac... : /

musialem reinstalowac... : /

Wiem, że to początki z Linuksem i jeszcze nie wiadomo co robić w takich sytuacjach, ale przecież mogłeś zapytać się na forum :P Miałeś kilka możliwości, np. uruchomić system w runlevelu 3 → http://www.fedorafaq.org/basics/#runlevel lub z płytki instalacyjnej w trybie rescue → http://www.fedorafaq.org/basics/#rescue i przywrócic poprzednie ustawienia :-)

Reinstalacja systemu rzadko kiedy jest potrzebna.

heh no znow ucze sie na wlasnych bledach, nie dokonczylem poprostu prawidlowo instalacji sterownika NVIDI :P :P Teraz powinno wszystko dzialac...

*EDIT*

Wszystko pieknie chodzi, wreszcie moge cieszyc sie wieksza rozdzielczoscia :D :D Dzieki wielkie za pomoc !!

• 3 months later...

Ja tak poczytałem posty dotyczące rozdzielczości i częstotliwości odświerzania i dalej nie wiem jak można na sztywno przypisać daną częstotliwość do rozdzielczości bez uzycia modeline.

W trybie graficznym (Gnome) mam tylko rozdzielczość i ilość kolorów (np. miliony kolorów). O częstotliwości nic tam nie wpominają.

Druga przypadłość jaka troszkę mnie męczy i wkurza to,że mam przesunięty obraz o ok.0,5 cm w prawo,. Mam ustawione identyczne parametry w Windach i FC. W Windach obraz jest na całym ekranie a FC niestety przesuwa . Nie zabardzo mi odpowiada za każdym razem zmieniać ustawienia w OSD monitora.

Może ktoś zna jakiś sposób na zrobienie tego.

Ciekawe, że Kudzu po zmianie karty graficznej pozostawił w systemie starą. Na szczęście resztę zmian sprzętu przeprowadził poprawnie bo wsio działa. :)