gelu91 Napisano Kwiecień 20, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 20, 2005 Otóż mam problem z konfiguracją karty dźwiękowej pod (_linux'em_ → Linuksem) ORT FC3. Jest ona zintegrowana z płytą główną ASROCK'a P4i45GV (Prescott) z chipsetem Intel 845GV. Znalazłem w podręczniku do motherboard linijkę: "Audio: 5.1 channels AC'97 Audio". Otóż na początku dźwięku (_wogóle_ → w ogóle) ORT nie było, ale zacząłem bawić się w alsamixer i gdy wyciszyłem kanał IEC958 Caputre Monitor to zaczęło coś grać, ale był cholerny pis, a więc kombinowałem dalej... I gdy wyciszyłem kanał "Mic As Center/LFE" to było już wszytko w porządku. Tylko teraz pojawił się następny problem: nie mogę regulować głośności. Jedynie gdy wyciszę kanał PCM to wtedy dźwięki milkną, ale nie mam możliwości regulować tego suwaka bo go tam poprostu nie ma. Jeszcze chciałem dodać, że wcześniej miałem Mandrake 10.1 i on mi tak samo wykrył tą kartę dźwiękową i też nie działało. Dopiero wybrałem tam inny sterownik i wszystko bylo oki. Słyszałem też że można któryś plik edytować, żeby zmienić sterownik do karty dźwiękowej... Ale ja nie wiem jaka jest tam składnia i jak znaleźć listę sterowników jakie mogę użyć?? Ewelntualnie chciałbym się dowiedzieć jakie straty (materialne) mogą się pojawić w wypadku nie powodzenia edycji tego pliku?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachu0809 Napisano Kwiecień 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 21, 2005 masz dzwiek zintegrowany jak zle ustawienia wpiszesz to spalisz plyte glowna przy tym proca i razem z kontrolerem ktory znajduje sie na plycie dysk zartowalem prawdopodobnie nie stanie sie nic co sie nie dzieje do tej pory AC'97 Audio - jest standardem jezeli masz cos z z mikserem to moze go zaktualizuj.. mam SB.4.1 IEC958 tez musze wyciszyc bo inaczej szumi w glosnikach no i oczywiscie reszta ustawien gora do 80% powyzej zaczyna bardzo znieksztalcac dzwiek chyba sie tak dzieje na wszystkich kartach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
colorblind Napisano Kwiecień 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2005 Mialem podobny problem zainstalowalem najnowsze drivery i wszystko smiga;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Maj 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2005 masz dzwiek zintegrowany jak zle ustawienia wpiszesz to spalisz plyte glowna przy tym proca i razem z kontrolerem ktory znajduje sie na plycie dysk zartowalem prawdopodobnie nie stanie sie nic co sie nie dzieje do tej pory AC'97 Audio - jest standardem jezeli masz cos z z mikserem to moze go zaktualizuj.. mam SB.4.1 IEC958 tez musze wyciszyc bo inaczej szumi w glosnikach no i oczywiscie reszta ustawien gora do 80% powyzej zaczyna bardzo znieksztalcac dzwiek chyba sie tak dzieje na wszystkich kartach to prawda. jak się dźwięk włącza za wysoko to zaczyna charcześ jakby 'bateria siadała' łatwo to zauważyć jak się w XMMS czy Beep Media Player bierze suwaki od zakresów dżwięku za wysoko da Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi