Skocz do zawartości

Problem Z Canon I250

Lewap01

Rekomendowane odpowiedzi

cześć , mam drukarkę Canon i250 podlączoną do USB , zainstalowałem ją robiąc wszystko wg tego :

i250 install. Wydaje się być ok, ale .... drukarka nic nie drukuje :( wysyła komunikaty że przetwarza itp. ale drukowanie nigdy się nie zaczyna. Pamiętam że miałem taki sam problem w MDK, ale jakoś błądząc po menu udało mi się go usunąć , w FC3 jednak nie daję rady, proszę o pomoc.

[edit] gdy daję komendę "system-config-printer" to otwiera się jakieś okienko , a terminalu widnieje komunikat :

"Can't understand DeviceURI: canon_usb:/dev/usb/lp0"

[edit2] w końcu sobie sam poradziłem , dzięki za "pomoc"

w sumie to nic takiego nadzwyczajnego nie zrobiłem ;) najpierw gdy postąpiłem wg instrukcji w podanym w 1szym poście linku to drukarka nic nie drukowała . Moje podejrzenia wzbudzało to , że gdy podłączałem ją to system dawał komunikat że wykryto i250 , ale sterownika nie i prosił żebym wybrał któryś z listy (ale na niej i250 nie figurowało). W końcu wybrałem jeden : BJC 250 i drukarka zaczęła działać , ale ... teraz w centrum sterowania KDE miałem dwie drukarki - "i250" i "i250-1" usunąłem więc tą pierwszą , czyli "niedziałającą", lecz po tym czynie tamten sterownik znowu przestał działać , usunąłem go więc i spróbowałem dodać drukarkę w "normalny" sposób czyli korzystając z opcji w menu KDE , tym razem (nie wiem jakim cudem :) ) sterownik i250 widniał na liście wyborów i po jego wybraniu wszystko elegancko działa :) pozdr.