Skocz do zawartości

Instalacja Grub`a

patrickq

Rekomendowane odpowiedzi

Przy instalacji Fedory 3 widziałem, że bootloadera można zainstalować na dyskietce prawda? Chciałbym to zrobic ponieważ jak się instalowało domyślnie i potem chciałem go odinstalować to dysk w ciągu 5 sec zrobił się czysty :> Więc jak walnę na dyskietkę to przy każdej chęci uruchomienia (_linuxa_ → Linuksa) ORT będę musiał wkładać dyskietkę tak? Jeżeli tego nie zrobię to XP automatycnie się uruchomi prawda?

Przy instalacji Fedory 3 widziałem, że bootloadera można zainstalować na dyskietce prawda? Chciałbym to zrobic ponieważ jak się instalowało domyślnie i potem chciałem go odinstalować to dysk w ciągu 5 sec zrobił się czysty :> Więc jak walnę na dyskietkę to przy każdej chęci uruchomienia (_linuxa_ → Linuksa) ORT będę musiał wkładać dyskietkę tak? Jeżeli tego nie zrobię to XP automatycnie się uruchomi prawda?

Tak kolego prawde piszesz tylko musisz ustawic w BIOSIE zeby

1 napedem który sie uruchamia była dyskietka[floppy]

Życze powodzenia B)

Dziwne!?!?! Bo wcześniej jestem pewien, źe widziałem w instalacji opcje instalowania GRUB-a na dyskietce! Teraz "za Chiny" nie wiem gdzie to jest! Darek co TY na to? Przed chwilką chciałem zainstalować ale mam tylko do wyboru główny mbr albo na pierwszej partcyji "coś tam coś tam" ale na dyskietkę nie widzę :/ (_napewno_ → na pewno) ORT to gdzieś widziałem! Wskażcie mi!:D

ja szczerze napisze ze nie widzialem coby bootloader na dyskietke wrzucala jakas instalacja...

prawda jest ze mozna utworzyc dyskietke ratunkowa.. i z niej sie odpala (_linuxa_ → Linuksa) ORT..

ale bootloader swoja droga sie instaluje tyle ze jak nie chcesz zamazac mbra to wrzuc go na partycje linuxowa a jej nie uaktywniaj poprostu.. wtedy utworzysz dyskietke ratunkowa i bedziesz ladowac system z niej

tylko to troszke dziwne rozwiazanie ;) jak na moj gust

Ale po co Ci GRUB na dyskietce ?? Moim zdaniem najlepiej na dysku a w ogóle to w mbr :):) Ale jak tak uparcie chcesz lina startować z dyskietki, to nie instaluj {color=blue]GRUBA[/color], tylko zrób dysk startowy dla (_linuxa_ → Linuksa) ORT i będziesz go z floppa opalał :)

POZDRAWIAM!!