Arukard Napisano Maj 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2004 Mam juz zamontowana partycje windy ale moge zapisywac tylko jako root chyba ze odmontuje partycje z poziomu roota i zamontuje jako zwykly uzytkownik.Probowalem dac prawa uzytkowniikowi poleceniem chmod ale nie dziala(operacja niedozwolona) . Mam pytanie jakie dodac w opcje w pliku fstab by za kazdym razem gdy uruchomie FC1 nie musiec powtarzac montowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2004 Mam juz zamontowana partycje windy ale moge zapisywac tylko jako root chyba ze odmontuje partycje z poziomu roota i zamontuje jako zwykly uzytkownik. Zainteresuj sie parameterem umask, ewentualnie uid i gid (man mount). Dla jąder z serii 2.6 są jeszcze dmask i fmask (nie trzeba używać wtedy showexec). Mam pytanie jakie dodac w opcje w pliku fstab by za kazdym razem gdy uruchomie FC1 nie musiec powtarzac montowania? Nie używasz w /etc/fstab przypadkiem parametru noauto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Maj 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2004 Mam juz zamontowana partycje windy ale moge zapisywac tylko jako root chyba ze odmontuje partycje z poziomu roota i zamontuje jako zwykly uzytkownik.Probowalem dac prawa uzytkowniikowi poleceniem chmod ale nie dziala(operacja niedozwolona). Mam pytanie jakie dodac w opcje w pliku fstab by za kazdym razem gdy uruchomie FC1 nie musiec powtarzac montowania? oprócz tego co Ci powiedział gajownik (lepiej poszukaj tych wiadomości - na pewno się przydadzą ;0) pokaże Ci przykładowy wpis podmontowanej partycji ntfs: /dev/hda5 /mnt/zupa ntfs auto,users,iocharset=iso8859-2,noexec,ro umask=0 0 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2004 /dev/hda5 /mnt/zupa ntfs auto,users,iocharset=iso8859-2,noexec,ro umask=0 0 0 Ja bym zamiast iocharset=iso8859-2 dał utf8, bo mi się źle wyświetlały polskie znaki :| (no chyba, że w /etc/sysconfig/i18n coś zminiałeś). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masarnik Napisano Maj 10, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2004 Montowanie partycji w FAT: /dev/hda1 /mnt/win_c vfat codepage=852,iocharset=iso8859-2,rw,umask=000,uid=0,gid=0 Montowanie partycji w NTFS: /dev/hda1 /mnt/win_c ntfs ro,umask=000 0 0 "hda1" Chyba wiesz jak w (_linuxie_ → Linuksie) ORT oznacza sie partycje załurzmy ze tak. /mnt/win_c - to po prostu win_c to nazwa katalogu w /mnt gdzie montujemy partycje windows. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Maj 10, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2004 Hmmm... Tak offtopic, nie używacie parametru "quiet"? Ja bez tego nie mógłbym żyć. Myślę, że watro dopisać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jojent Napisano Maj 21, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 21, 2004 Jak mam zamontowac partycję Fat 32 w Fedorze 2 ? Siedzę na KDE i wyskakuje mo coś takiego: [root@localhost macio]# /dev/hda1 /mnt/win_c vfat codepage=852,iocharset=iso8859-2,rw,umask=000,uid=0,gid=0 bash: /dev/hda1: Brak dostępu Co mam zrobić ? O i jeszcze jedno. Mam plik .rpm i gdy na niego klikam wyskakuje mi coś takiego "Brak praw do odczytu file:/home/macio/Desktop/Soft/superkaramba-0.33+patch-1.i386.rpm" co to ma znaczyć? i co z tym zrobić? :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2004 Jak mam zamontowac partycję Fat 32 w Fedorze 2 ? Siedzę na KDE i wyskakuje mo coś takiego: [root@localhost macio]# /dev/hda1 /mnt/win_c vfat codepage=852,iocharset=iso8859-2,rw,umask=000,uid=0,gid=0 bash: /dev/hda1: Brak dostępu Nie wpisałeś na początku mount, a przed typem partycji nie podałes -t. Nie lepiej wpisać to do /etc/fstab? Ja mam coś takiego: /dev/hda1 /mnt/FreeDOS vfat noauto,user,quiet,rw,uid=0,gid=100,dmask=0002,fmask=0113,utf8,nodev,noexec,nosuid 0 0 iocharset=iso8859-2 pod Fedorą nie działa, bo jest inne kodowanie. Gid ustawiłem dla grupy users. Zamiast umask dałem dmask i fmask - można lepiej ustalić prawa plików, bo katalogom można dać +x, a plikom -x :-) W sumie jak jest parametr users to parametry nodev,nosuid można pominąć, ale przezorny zawsze ubezpieczony ;-) O i jeszcze jedno. Mam plik .rpm i gdy na niego klikam wyskakuje mi coś takiego "Brak praw do odczytu file:/home/macio/Desktop/Soft/superkaramba-0.33+patch-1.i386.rpm" co to ma znaczyć? i co z tym zrobić? :?: A jakie ma te prawa odczytu? Zresztą najlepiej instalować wszystko pod konsolą - jeśli nie chcesz pamiętać parametrów, to użyj do tego mc - wchodzisz do paczki i wciskasz install :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jojent Napisano Maj 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2004 No więc próbowałem tak jak tu macie wypisane ale nic nie szło. Udało mi się zamontować partycje w następujący sposób: 1) Najpierw w /mnt tworzę katalog win_c i win_d Odpalam konsole t trybie root i wpisuję mount /dev/hda1 /mnt/win_c mount /dev/hda5 /mnt/win_d gdzie hda1 i hda5 to partycje fat i wszystko dziiała. Musze coś jeszcze wyczaic jak by to zrobic żeby przy ponownym uruchomieniu kompa samo się to dodawało bo jak wyłącze i włączę kompa to muszę ponownie wpisac w konsoli mount /dev/hda1 /mnt/win_c . W pliku /etc/fstab wpisuję na samym dole /dev/hda1 /mnt/wind_c fat auto 0 0 ale to nic nie daje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 22, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 22, 2004 gdzie hda1 i hda5 to partycje fat i wszystko dziiała. fat16 czy fat32? Musze coś jeszcze wyczaic jak by to zrobic żeby przy ponownym uruchomieniu kompa samo się to dodawało bo jak wyłącze i włączę kompa to muszę ponownie wpisac w konsoli mount /dev/hda1 /mnt/win_c To co podałem wyżej będzie działać, jeśli zamiast noauto wpisze się auto (oczywiście trzeba ustalić odpowiedni punkt montowania). fmask i dmask działają tylko na jądrach 2.6 W pliku /etc/fstab wpisuję na samym dole /dev/hda1 /mnt/wind_c fat auto 0 0 ale to nic nie daje Nie fat, ale vfat fla fat32 lub msdos dla fat16. Aha, po ostaniej linijce w /etc/fstab powinien być enter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jojent Napisano Maj 23, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 23, 2004 Oczywiście że moje dyski są na fat 32 i pomogło wpisanie "vfat". Teraz ładują się przy kazdym starcie Fedory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awatar100 Napisano Maj 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 31, 2004 blech ludziska pomocy zainstalowalem fedorke 2 i ... w mnt pusto (no (_oprucz_ → oprócz) ORT cdrom i flop'a ) wpisuje te podane przez was wyzej komendy ..ale nadal pusto mam dwie partycje fat32 dobra doszedłem do tego ze : 1 parycja sie montuje..ale znou nie atomatycznie ..wiec to se puzniej zrobie, za to z druga partycja mam problemy ogromne ! [root@awatar100 pawel]# mount -vfat /dev/hda1 /mnt/win_d mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hda1, or too many mounted file systems (aren't you trying to mount an extended partition, instead of some logical partition inside?) [root@awatar100 pawel]# mount /dev/hda1 /mnt/win_d mount: error while guessing filesystem type mount: you must specify the filesystem type ???????????????????? :shock: :shock: :shock: HELP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Maj 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 31, 2004 mount -vfat /dev/hda1 /mnt/win_d Na mój gust to powinno wyglądać tak: mount -t vfat /dev/hda1 /mnt/win_d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
awatar100 Napisano Maj 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 31, 2004 [root@awatar100 pawel]# mount -t vfat /dev/hda1 /mnt/win_d mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hda1, or too many mounted file systems (aren't you trying to mount an extended partition, instead of some logical partition inside?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 31, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 31, 2004 Pokaż co wyświetli polecenie fdisk -l /dev/hda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi