Tutanchamon Napisano Kwiecień 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2005 Witam! Jestem n00bem, więc nie znam się specjalnie na linuskie, dlatego sporo czytałem o programie checkinstall i postanowiłem zacząć go używać, żeby tworzyć sobie paczki rpm, i nie robić sobie jakiegoś wielkiego bałaganu w systemie, ale każdorazowo mam ten sam problem: [root@Linux xmlto-0.0.18]# checkinstall checkinstall 1.5.3, Copyright 2001 Felipe Eduardo Sanchez Diaz Duran This software is released under the GNU GPL. The package documentation directory ./doc-pak does not exist. Should I create a default set of package docs? [y]: y Preparing package documentation...OK Installing with "make install"... ========================= Installation results =========================== Copying documentation directory... /var/tmp/JWNNHYbJeoSIDEfUACNq/installscript.sh: line 13: 4388 Naruszenie ochrony pamięci mkdir -p "/usr/doc/xmlto-0.0.18" **** Installation failed. Aborting package creation. Cleaning up...OK Bye. Czy mógłby ktoś wyjaśnić, co jest powodem tego błędu i czy da się to jakoś naprawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Kwiecień 23, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2005 Ściągnij i zainstaluj najnowszą wersję checkinstall-1.6.0beta4.tgz bo na ostatniej stabilnej taki błąd jest obecny. Dodam że nie zawsze da się utworzyć paczkę RPM za pomącą tego programu tj. nie z każdych źródeł! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tutanchamon Napisano Kwiecień 23, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 23, 2005 Wielkie Ci dzięki, SebOOl! Ta nowsza wersja nie ma już tego błędu i wszystko ładnie śmiga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi