Piotr82 Napisano Maj 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2004 No właśnie gdzie najlepiej zainstalować (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Na początku dysku , na końcu ? Gdzie macie zaistalowanego.... Ja mam dwa dyski barakudy jeden 60 7200 i drugi 5400 40 gb. Na pierwszym pod koniec mam fedore. Na drugim ( ostatnio go formatowałem ) mam tez pod koniec suse. I się zastanawiam czy miedzy 5400 i 7200 dla (_linuxa_ → Linuksa) ORT jest duza róznica. Mam w sumie do wyboru na koncu 7200 lub na 5400 gdziekolwiek , ale chyba najlepiej na poczatku.... a ten 5400 ma taki plus ze cichutko chodzi.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheONE624 Napisano Maj 9, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 9, 2004 Ja na twoim miejscu zaistalował bym na początku dysku, a na którym zaistalujesz to już twoja decyzja. A co jest dla ciebie cenniejsze wielkość czy głośność? Osobiście wybrałbym wieklość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luka Napisano Maj 10, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 10, 2004 tak mi sie zdaje ze to nie ma zadnego znaczenia 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcYr Napisano Maj 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2004 No właśnie gdzie najlepiej zainstalować (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Na początku dysku , na końcu ? wsiora wno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ivo Napisano Maj 11, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 11, 2004 elo, z punktu integralnosci systemu, najlepiej postawic (_linuxa_ → Linuksa) ORT na calym dysku.... Ja tak mam i twardy sobie calkiem ladnie radzi... Bo jesli na jednym dysku jest kilka systemow, to zauwaz, ze w pewnym sensie sysk i jego wydajnosc jest ograniczana. Jestem zwolennikiem posiadania jednego systemu - jaki by on nie byl - a jesli chce sie pobawic innymi systemami to polecam VMWare. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2004 tak mi sie zdaje ze to nie ma zadnego znaczenia 8) Polemizował bym Wystarczy poobserwować obojętnie jakie testy dysków twardych, by się przekonać jak ważne jest miejsce, z którego czytamy dane. Dla przykładu proszę zobaczyć to: http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/dys.../strona-4a.html http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/dys...4/strona-8.html (transfer końcowy i początkowy) Różnice są znaczne. Wpływ ma to ma m. in. stała prędkość kątowa, co przy obrzeżach talerzy (czyli na początku dysku) owocuje większą prękością liniową -> większy transfer danych. Dodatkowo spozycjonowanie głowic przy obrzeżach talerzy zajmuje mniej czasu (krótsza droga do pokonania), co przekłada się na krótszy czas dostępu. Podsumowując, na początku dysku powinno umieszczać się swapa, następnie głowny system plików z systemem operacyjnym, a na samym końcu dane. Jeśli ktoś ma wystarczającą ilość RAMu, to partycję wymiany może sobie podarować i umieścić ją na końcu dysku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ivo Napisano Maj 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2004 Elo, Calkowicie zgadzam sie z podanym rozlozeniem partycji. A co do swapa, to systemy, ktore maja fizyczny ram wiecej niz 512 mb moga wlasciwie sobie podarowac swapa. No chyba ze wykorzystuja kompa do jakis specyficznych celow i faktycznie korzystaja z tego swapa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr82 Napisano Maj 12, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2004 Podsumowując, na początku dysku powinno umieszczać się swapa, następnie głowny system plików z systemem operacyjnym, a na samym końcu dane. Jeśli ktoś ma wystarczającą ilość RAMu, to partycję wymiany może sobie podarować i umieścić ją na końcu dysku. Nareszcie coś konkretnego na co czekałem. Mam 512 ramu , ale swapa sobie zrobie , chociaż ze 128mb. Partycje zrobie że najpierw 128 swapa , póżniej główna i na końcu home. Czy tak bedzie dobrze ? Oczywiście postaram się żeby to wszystko było jak najlbliżej początkowych sektorków na dysku. Narazie miałem home póżniej / a na końcu swapa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2004 Mam 512 ramu , ale swapa sobie zrobie , chociaż ze 128mb. Partycje zrobie że najpierw 128 swapa , póżniej główna i na końcu home. Czy tak bedzie dobrze ? Oczywiście postaram się żeby to wszystko było jak najlbliżej początkowych sektorków na dysku. Narazie miałem home póżniej / a na końcu swapa . Tak się składa, że też mam 512MB RAMu :-) Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie system prawie z niego nie korzysta, więc najlepszym rozwiązaniem jest wrzucić go na sam koniec dysku. Swap się czasami przydaje, np. gdy obrabia się duże pliki, więc lepiej zawsze mieć pod ręką. Przy obecnej wielkości dysków, to te 128MB to nie jest żadna strata Jeśliby komuś brakowało może, to zawsze może dodać tymczasowo plik wymiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cpumaster Napisano Maj 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2004 wg. mnie wsio gdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 12, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2004 wg. mnie wsio gdzie. Hmm... Kilka(naście) MB/s transferu jest Ci obojętne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luka Napisano Maj 19, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2004 tak tyklo jeszcze dodam, bo temat chyba juz konczony, ze to jednak nie wszystko jedno lepiej jest jednak na poczatku, bo jezeli mielbysmy na koncu i kiedys zechcemy sobie np. podzielic partycje ktora mamy wczeniej przed linuchem, to musimy od razy edytowac GRUBE albo LOLO, bo juz tak nie wystartuje sobie, jak patycje beda poprzestawiane tak apropo pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr82 Napisano Maj 19, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2004 Potwierdzam tak jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi