[PL]bl4ster Napisano Kwiecień 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 24, 2005 Strona domowa sterownika: http://playker.foxnet.pl/speedtouch Speedtouchsh jest sterownikiem modemu ADSL Thomson Speedtouch przeznaczonym dla systemu Linux. Został on stworzony na podstawie popularnego pakietu speedtouchconf. Pytanie jak zainstalować modem Speedtouch jest chyba jednym z najczęściej zadawanych pytań na Linuksowych forach i grupach dyskusyjnych. Ten sterownik został utworzony po to, aby to zmienić i uczynić instalację modemu Speedtouch jak najprostszą. Jego silnikiem zamiast oryginalnego binarnego sterownika jest zmodyfikowany skrypt powłoki instalujący pakiet speedtouchconf. Właśnie dlatego sterownik działa praktycznie na każdej dystrybucji i dowolnej konfiguracji - oryginalny sterownik często powodował problemy na różnych konfiguracjach. W większości kłopotliwych przypadków skrypt powłoki pakietu speedtouchconf działał, ale oryginalne binaria powodowały problemy, tak więc ten oto sterownik powinien rozwiązać wszystkie problemy z instalacją modemu Speedtouch. Utworzyłem również aplikację startującą, która uruchamia silnik normalnie albo w tle. Zmiany które wprowadziłem do skryptu powłoki pakietu speedtouchconf w celu pełnienia funkcji silnika: - nie jest wymagane jakiekolwiek działanie ze strony użytkownika - wszystkie potrzebne dane są brane z pliku konfiguracyjnego - nie kompiluje sterowników za każdym razem, więc jest prawie tak szybki jak oryginalny sterownik - wszystkie niepotrzebne komunikaty zostały usunięte - wyświetlane są tylko 3 proste informacje A oto zmiany wprowadzone do skryptu instalacyjnego: - dodaje nazwę użytkownika, hasło, VPI i VCI do pliku konfiguracyjnego - automatycznie ustawia serwery DNS jeśli nie działają one poprawnie - kopiuje wszystkie pliki do katalogu /usr/share/speedtouch - kompiluje aplikację startującą do katalogu /usr/bin - opcjonalnie dodaje sterownik do skryptu startowego rc.local A co potrafi aplikacja startująca? - uruchamia engine po wpisaniu 'speedtouch' - uruchamia silnik w tle po wpisaniu 'speedtouch start' - dodaje sterownik do skryptu startowego rc.local po wpisaniu 'speedtouch autorun' Autorem sterownika jestem ja ([PL]bl4ster). Jest on oparty na licencji GPL. Autorem pakietu speedtouchconf, na którym oparty jest sterownik, jest Steve Parker. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi