primo Napisano Kwiecień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2005 Witam, dwa miesiące temu kupiłem sobie nowy monitor Neca, który wczoraj się zepsuł i musiałem przeprosić swojego starego 17" Siemensa, ale nie wiem dlaczego jak tylko zaczyna startować (_linuks_ → Linux) ORT to znika obraz i wyświetla jakiś monit o tych rozdzielczościach vertical i horizontal. System widzę że startuje dalej, ale niestety na monitorze nic nie widać. Jest to pewnie spowodowane tym iż sysytem nie zainstalował nowego monitora tylko nadal chce pracować na Necu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolczok Napisano Kwiecień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2005 Wpisz w konsoli: system-config-display Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stef Napisano Kwiecień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2005 Kiedyś działałem z taką jedną 17" Siemensa i miał taki bajer że jak karta zapodawała jej ustawienia których wyświetlić nie może to się wyłączał.. Zmień sobie konfiguracje X"ów na jakąś bardziej standatrową, lub przystosowaną do tego monitora. Stef Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primo Napisano Kwiecień 25, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2005 ale jak mam to zrobić w konsoli skoro on zaraz jak tylko wybiorę w grubie linuksa to znika obraz i wszelkie moje próby wpisania czegokolwiek raczej są niemożliwe. jak odpalić konsolę zanim zacznie ładować się system ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stef Napisano Kwiecień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2005 Grub, podświetlić jajo, nacisnąć "a" i zmienić parametr bootowania jądra z 5 na 3. Potem vim /etc/X11/xorg.conf albo polecenie system-config-display. Stef Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primo Napisano Kwiecień 25, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2005 zmienić parametr bootowania jądra z 5 na 3. nie bardzo wiem jak to zrobić. jak kliknę a na jajku to mam napisane ro root=LABEL=/ rghb quiet - próbowałem już zmieniać na rhga ale nie do końca wiem o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Kwiecień 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2005 ro root=LABEL=/ rghb quiet - próbowałem już zmieniać na rhga ale nie do końca wiem o co chodzi. To w takim razie wywal rhgb i dopisz 3 na końcu. W sumie do parametrów jądra nigdy nie dodają standardowego runlevela, bo jego się ustawia w /etc/inittab, więc dlatego tam nie ma 5. A tak swoją drogą: miałeś wyłączone kudzu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primo Napisano Kwiecień 25, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 25, 2005 po wpisaniu system-config-display wyskakuje tylko próbowanie karty Nvidia i obraz znika i pokazuje się znienawidzona plansza. Jednym słowem zero poprawy ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolczok Napisano Kwiecień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2005 No to może masz wyłączonne kudzu, tak jak pisze Gajownik i wtedy po zalogowaniu wpisz kudzu w konsoli, może wykryje nowy monitor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
primo Napisano Kwiecień 26, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2005 kudzu nie wykrywało, mimo że usunąłem wszystko co można było ze sprzętu. Musiałem zedytować plik xorg.conf - wywaliłem wszystkie wpisy dotyczące monitora Nec i dopiero później jakoś ruszyło, ale co mnie to nerwów kosztowało, szkoda gadać. dzięki za wszelkie sugestie rozwiązania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi