Skocz do zawartości

Inny Monitor - Brak Obrazu

primo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

dwa miesiące temu kupiłem sobie nowy monitor Neca, który wczoraj się zepsuł i musiałem przeprosić swojego starego 17" Siemensa, ale nie wiem dlaczego jak tylko zaczyna startować (_linuks_ → Linux) ORT to znika obraz i wyświetla jakiś monit o tych rozdzielczościach vertical i horizontal. System widzę że startuje dalej, ale niestety na monitorze nic nie widać. Jest to pewnie spowodowane tym iż sysytem nie zainstalował nowego monitora tylko nadal chce pracować na Necu...

Kiedyś działałem z taką jedną 17" Siemensa i miał taki bajer że jak karta zapodawała jej ustawienia których wyświetlić nie może to się wyłączał..

Zmień sobie konfiguracje X"ów na jakąś bardziej standatrową, lub przystosowaną do tego monitora.

Stef

ro root=LABEL=/ rghb quiet - próbowałem już zmieniać na rhga ale nie do końca wiem o co chodzi.

To w takim razie wywal rhgb i dopisz 3 na końcu.

W sumie do parametrów jądra nigdy nie dodają standardowego runlevela, bo jego się ustawia w /etc/inittab, więc dlatego tam nie ma 5.

A tak swoją drogą: miałeś wyłączone kudzu?

kudzu nie wykrywało, mimo że usunąłem wszystko co można było ze sprzętu.

Musiałem zedytować plik xorg.conf - wywaliłem wszystkie wpisy dotyczące monitora Nec i dopiero później jakoś ruszyło, ale co mnie to nerwów kosztowało, szkoda gadać.

dzięki za wszelkie sugestie rozwiązania