Skocz do zawartości

Wine

justdoit

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

1. Mam podręcznikowy problem z wine, a mianowicie zainstalowałem wine+winetools, który stworzył mi "fake'owe" katalogii windowsa. Ale mam zamontowaną partycję ze starym windowsem (winXP, /mnt/windows, ntfs) i chciałem uruchamiać programy już zainstalowane, lecz przy próbie uruchomienia czegokolwiek (np. notatnika) wywala mi, ze nie mam bibliotek - faktycznie w fakowych katalogach ich nie ma, ale w windowsie są. Teraz jak ustawić plik config, zeby pobierał biblioteki ze "starego" windowsa. Próbowałem zrozumieć manuala, ale już było tak późno, że wpisałem:

[wine]
"GraphicsDriver" = "x11drv"; (x11drv, ttydrv)
"ShowDotFiles" = "1"
"ShowDirSymlinks" = "1"
"Path" = "c:\\windows;c:\\windows\\system"
"Windows" = "c:\\windows"
"System" = "c:\\windows\\system"
"Temp" = "t:\\"
"Profile" = "c:\\windows\\Profiles\\Administrator"

[Drive C]
"Path" = "/mnt/windows"
"Type" = "hd"
"Label" = "windows"
"Filesystem" = "win95"

Ale to chyba kompletnie nie tak <_<

2. Chciałem w wine "emulować" menadżera telefonu (Float's Mobile Agent), ale nie wiem czy wine obsługuje podczerwień i jak to ustawić, ponieważ nie znalazłem działającego programu pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT dla SE T630 a przez OpenObex nie da sie zrobić wszystkiego!

Z góry dzięki za jakiekolwiek wskazówki lub linki :)

skopiuj katalog windows do /home/xxxxxx/.wine/drive_c/windows

nie no raczej nie bede kopiowal calego windowsa do innego katalogu - to bez sensu

Mogę się mylić, ale teraz to się chyba nie róbi wpisów w konfigu tylko symlinki w którymś podkatalogu ~/.wine

też tak uważam, że trzeba symlinka zrobić tylko nie za bardzo wiem gdzie i jak sie za to zabrać!!!

Może ktoś używa Winde + wine i może wie jak to zrobić??!!

Mam identyczny problem. Na jednym dysku winda xp i Fedora III, no mordowałem się z nim troche a rozwiązanie jest spewnością dziecinie łatwe. :unsure: Ale ostatnie próby mocno mnie zniechęciły i odłożyłem sprawe na nieco puzniejpóźniej.

W wolnej chwili pobawie sie soft linkami, jak się uda to chetnie ci pomoge justdoit. :) A jak tobie się uda to też sie rozpisz tutaj na forum.

Powodzenia

Aha jeszcze pytanko do ogółu społeczności:

Czy próbował ktoś odpalić pod Wine MS Visual Studio C++?? no i co ważne czy działało?? :ph34r:

pozdrawiam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...