marcin118 Napisano Kwiecień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2005 mam takie male pytanie czy da sie jakos konfigurowac sterowniki do kart graficznych ati ??? bo jak zainstaluje z (_rpma_ → RPM-a) ORT sterowniki fglrx to karta dziala gorzej niz przedtem tzn nawet tux racer scina sie tak ze nie idzie nic zrobic mam fedora core 3 kernel 2.6.10-1.760 i radeona 9200 Pozdraiwam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vysoki Napisano Kwiecień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2005 a czy po instalacji uruchomiles moze fglrxconfig ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
delta01w Napisano Kwiecień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2005 Ten temat spadł mi jak z nieba, poniewaz mam dokładnie ten sam problem. Również Radeon 9200 SE. Po konfiguracji fglrxconfig sterowniki instalują się częściowo. Mogę uruchomić TV-out i mogę oglądać obraz z kompa na TV (co nigdy nie zdarzyło mi się na Mandraku, z którym walczyłem dwa miesiące i w końcu przeprowadziłem się na FC3), ale akceleracja nie działa tak jak powinna - Tux Racer chodzi skokami. Czy rzeczywiście przed instalacją sterowników ATI konieczne jest odinstalowanie xorg-X11-Mesa, czy jest to tylko opcja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Kwiecień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2005 fglrxinfo - co wyświetla??? Ja miałem tak , że driver się instalował i niby akceleracja była. Tylko , że jest jedno małe ale.Sterowniki do kart ati nie dają sobie rady z roszerzeniem "COMPOSITE" serwera X i wyłączają akcelerację 3d w nim. ja musiałem dodać do mojego xorg.conf taką sekcję: Section "Extensions" Option "Composite" "Disable" EndSection Przeładowałem X i wszystko zaczęło chodzić tak jak powinno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
delta01w Napisano Kwiecień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2005 Nie mam jeszcze zainstalowanych sterowników ATI - nie wiem co wyświetla fglrxinfo. Te informacje były z pierwszej instalacji FC3. Teraz mam zainstalowaną FC3 od nowa bez sterowników ATI. Chcę zasięgnąć opinii na temat instalacji, aby znowu coś się nie spierdzieliło. W necie spotkałem się z opinią, że przed instalacją ATI powinno się usunąć xorg-X11-Mesa i chcem potwierdzić czy to jest prawda, poniważ po instalacji ATI system rozpoznaje prawidłowo kartę, ale OpenGL jest na Mesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Kwiecień 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2005 spotkałem się z opinią, że przed instalacją ATI powinno się usunąć xorg-X11-Mesa i chcem potwierdzić czy to jest prawda, podczas instalacji sterownikow ATI dostaje sie blad o konflikcie pliku "libGL.so.1.2" z plikiem z pakietu xorg-X11-Mesa, jednak pakietu nie musisz odinstalowywac, wystarczy ze instalujac fglrx wymusisz instalacje i zastapisz ten plik ( --force lub --replacefiles) rpm -Uvh --force fglrx_cos_tam.rpm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin118 Napisano Kwiecień 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2005 wysoki: dzieki wlasnie o to mi chodzilo zainstalowalem stery co prawda byl jak ktos powiedzial wczesniej konfilkt ale wymusilem i dziala wszystko pieknie smiga pozdrowienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi