Skocz do zawartości

Ati (fglrx)

marcin118

Rekomendowane odpowiedzi

mam takie male pytanie

czy da sie jakos konfigurowac sterowniki do kart graficznych ati ???

bo jak zainstaluje z (_rpma_ → RPM-a) ORT sterowniki fglrx to karta dziala gorzej niz przedtem tzn nawet tux racer scina sie tak ze nie idzie nic zrobic

mam fedora core 3 kernel 2.6.10-1.760 i radeona 9200

Pozdraiwam

Ten temat spadł mi jak z nieba, poniewaz mam dokładnie ten sam problem. Również Radeon 9200 SE. Po konfiguracji fglrxconfig sterowniki instalują się częściowo. Mogę uruchomić TV-out i mogę oglądać obraz z kompa na TV (co nigdy nie zdarzyło mi się na Mandraku, z którym walczyłem dwa miesiące i w końcu przeprowadziłem się na FC3), ale akceleracja nie działa tak jak powinna - Tux Racer chodzi skokami. Czy rzeczywiście przed instalacją sterowników ATI konieczne jest odinstalowanie xorg-X11-Mesa, czy jest to tylko opcja?

fglrxinfo - co wyświetla???

Ja miałem tak , że driver się instalował i niby akceleracja była. Tylko , że jest jedno małe ale.Sterowniki do kart ati nie dają sobie rady z roszerzeniem "COMPOSITE" serwera X i wyłączają akcelerację 3d w nim. ja musiałem dodać do mojego xorg.conf taką sekcję:

Section "Extensions"

Option "Composite" "Disable"

EndSection

Przeładowałem X i wszystko zaczęło chodzić tak jak powinno.

Nie mam jeszcze zainstalowanych sterowników ATI - nie wiem co wyświetla fglrxinfo. Te informacje były z pierwszej instalacji FC3. Teraz mam zainstalowaną FC3 od nowa bez sterowników ATI. Chcę zasięgnąć opinii na temat instalacji, aby znowu coś się nie spierdzieliło. W necie spotkałem się z opinią, że przed instalacją ATI powinno się usunąć xorg-X11-Mesa i chcem potwierdzić czy to jest prawda, poniważ po instalacji ATI system rozpoznaje prawidłowo kartę, ale OpenGL jest na Mesie.

spotkałem się z opinią, że przed instalacją ATI powinno się usunąć xorg-X11-Mesa i chcem potwierdzić czy to jest prawda,

podczas instalacji sterownikow ATI dostaje sie blad o konflikcie pliku "libGL.so.1.2" z plikiem z pakietu xorg-X11-Mesa,

jednak pakietu nie musisz odinstalowywac, wystarczy ze instalujac fglrx wymusisz instalacje i zastapisz ten plik ( --force lub --replacefiles)

rpm -Uvh --force fglrx_cos_tam.rpm