Tutanchamon Napisano Kwiecień 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 26, 2005 Witam! Mam problem z Firefoksem, mianowicie, kiedy klikam, żeby dodał mi jakąś wyszukiwarkę do Firefoksa to pojawia się to okienko, czy zainstalować, czy nie i po kliknięciu "Yes" nic się nie dzieje, nawet po ponownym uruchomieniu Firefoksa. Czy da się to jakoś naprawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCiNWz Napisano Kwiecień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2005 Witam. Firefoksa masz zainstalowanego razem z systemem lub z rpm??, np w: /usr/lib/firefox-1.0.3?? Jeśli tak to też tak miałem. Nie masz prawa do zapisu w katalogu z pluginami, u mnie: /usr/lib/firefox-1.0.3/searchplugins . Ja sobie dodałem ręcznie przeglądarki do tego katalogu i jest ok. Możesz również nadać odpowiednie prawa do tego katalogu tak byś mógł w nim zapisywać. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tutanchamon Napisano Kwiecień 27, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2005 Instalowałem Firefoksa z płyty. Chwilowo jestem "w Windzie", ale jak będę na Fedorze to sprawdzę. Po przejściu na linuksa zmieniłem prawa na rwx i wszystko już jest dobrze. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Kwiecień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2005 zmieniłem prawa na rwx i wszystko już jest dobrze Wszystko jest ŹLE. Pozwoliłeś zwykłemu użytkownikami na mieszanie w systemowym katalogu. Teraz wystarczy, że ktoś doda złośliwe rozszerzenie i można włamać się na konto innego użytkownika... Na czas instalacji pluginu/rozszerzenia wystarczy uruchomić FF z uprawnieniami roota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCiNWz Napisano Kwiecień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2005 Wszystko jest ŹLE. Pozwoliłeś zwykłemu użytkownikami na mieszanie w systemowym katalogu.No to niepodważalny fakt, trochę zły przykład dałem, szkolny błąd. Ale w sumie działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tutanchamon Napisano Kwiecień 28, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 28, 2005 Czy ja wiem...wątpie, żeby ktokolwiek się w ogóle jakoś do mnie zalogował, bo na ponad 6000 portów, które sprawdzałem naprawdę niewiele jest otwartych, a poza tym nie stawiam żadnych serwerów ani nic specjalnego, więc chyba nic się nie stanie, a w domu linuksa używam tylko ja. Jak uważacie, że coś będzie źle to powiedzcie, jakie mają być atrybuty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Kwiecień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2005 więc chyba nic się nie stanie, a w domu linuksa używam tylko ja. Jak uważacie, że coś będzie źle to powiedzcie, jakie mają być atrybuty? To nie chodzi o to czy u Ciebie nic się nie stanie. Najprawdopodobniej ktos jeszcze będzie miał podobny problem, zobaczy do archiwum i znajdzie błędnę rozwiązanie. Powinno się rozwiązywac problemy we właściwy sposób, a nie tylko tak, by coś tam jakoś działało. Na forum było już sporo błędnych wskazówek (dodawania acpi=ht do /etc/grub.conf, niepotrzebne modyfikowanie /etc/sysconfig/i18n, dawanie praw rwx do dysków, suidowanie polecenia mount, itd.) Może zrobienie wiki rozwiąże jakoś ten problem... A jeśli chodzi o odpowiednie prawa dostępu, to daj takie jak były (755). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tutanchamon Napisano Kwiecień 29, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2005 Jeszcze raz dzięki za odpwiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Maj 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2005 [Na czas instalacji pluginu/rozszerzenia wystarczy uruchomić FF z uprawnieniami roota. No a jak to zrobić jak jesteś zalogowany jako normalny user su haselko <katalog z ff>/firefox ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Maj 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2005 <katalog z ff>./firefox & Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Maj 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2005 <katalog z ff>./firefox & Czyli co w tle w konsoli odpalany ff'a ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Maj 25, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 25, 2005 To jest odpalenie z konsoli. Ten ampersand na końcu jest wymagany, gdy chcesz jeszcze w czasie działania danego programu używać tej konsoli. W przeciwnym razie już z niej nie będzie można korzystać do czasu zamknięcia programu. Te info to tak dodatkowo Gdy np. jakaś aplikacja się wysypuje po pewnym czasie, to warto ją odpalić z konsoli. Tam będzie widać wszystkie błędy, jakie wtedy powstaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi