Skocz do zawartości

Firefox - Dodawanie Wyszukiwarek

Tutanchamon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Firefoksa masz zainstalowanego razem z systemem lub z rpm??, np w: /usr/lib/firefox-1.0.3?? Jeśli tak to też tak miałem. Nie masz prawa do zapisu w katalogu z pluginami, u mnie: /usr/lib/firefox-1.0.3/searchplugins . Ja sobie dodałem ręcznie przeglądarki do tego katalogu i jest ok. Możesz również nadać odpowiednie prawa do tego katalogu tak byś mógł w nim zapisywać.

Pozdrawiam

zmieniłem prawa na rwx i wszystko już jest dobrze

Wszystko jest ŹLE. Pozwoliłeś zwykłemu użytkownikami na mieszanie w systemowym katalogu. Teraz wystarczy, że ktoś doda złośliwe rozszerzenie i można włamać się na konto innego użytkownika...

Na czas instalacji pluginu/rozszerzenia wystarczy uruchomić FF z uprawnieniami roota.

Czy ja wiem...wątpie, żeby ktokolwiek się w ogóle jakoś do mnie zalogował, bo na ponad 6000 portów, które sprawdzałem naprawdę niewiele jest otwartych, a poza tym nie stawiam żadnych serwerów ani nic specjalnego, więc chyba nic się nie stanie, a w domu linuksa używam tylko ja. Jak uważacie, że coś będzie źle to powiedzcie, jakie mają być atrybuty?

więc chyba nic się nie stanie, a w domu linuksa używam tylko ja. Jak uważacie, że coś będzie źle to powiedzcie, jakie mają być atrybuty?

To nie chodzi o to czy u Ciebie nic się nie stanie. Najprawdopodobniej ktos jeszcze będzie miał podobny problem, zobaczy do archiwum i znajdzie błędnę rozwiązanie. Powinno się rozwiązywac problemy we właściwy sposób, a nie tylko tak, by coś tam jakoś działało.

Na forum było już sporo błędnych wskazówek (dodawania acpi=ht do /etc/grub.conf, niepotrzebne modyfikowanie /etc/sysconfig/i18n, dawanie praw rwx do dysków, suidowanie polecenia mount, itd.) :( Może zrobienie wiki rozwiąże jakoś ten problem...

A jeśli chodzi o odpowiednie prawa dostępu, to daj takie jak były (755).

• 4 weeks later...

To jest odpalenie z konsoli. Ten ampersand na końcu jest wymagany, gdy chcesz jeszcze w czasie działania danego programu używać tej konsoli. W przeciwnym razie już z niej nie będzie można korzystać do czasu zamknięcia programu. Te info to tak dodatkowo ;)

Gdy np. jakaś aplikacja się wysypuje po pewnym czasie, to warto ją odpalić z konsoli. Tam będzie widać wszystkie błędy, jakie wtedy powstaną.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...