waldis Napisano Kwiecień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2005 Zauważyłem,że FC3 żyje! Żyje bo się męczy. Użyłem sobie gripa kilka razy(8) i przestał się otwierać. Chciałem zrestartować, ale nie reagował na "koniec pracy" na pasku zadań, więc: konsola i reboot (uprzedzam:ctrl+alt+Backspace -nic z tego). Po restrcie 3x grip i znowu: konsola...... Potem 1x grip i.... właśnie konsola...... Czy system może żyć i się męczyć? Miał ktoś coś podobnego? A może programy są z ograniczoną ilością odpaleń podczas jednej sesji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Kwiecień 27, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 27, 2005 Z moich doświadczeń wynika że, programy nie tyle się męczą co czasami tworzą sobie nikompletne pliki tymczasowe lub ewentualnie pliki te ulegają uszkodzeniu. Przyczyn może być wiele. Najprostrzym sposobem - niestety nie zawsze skutecznym ale przeważnie - na naprawę jest wykasowanie plików konfiguracyjnych i tymczasowych programu w gorszym przypadku, odinstalowanie i potem ponowna instalacja.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Kwiecień 29, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2005 Wszystko ładnie i pięknie, tyle tylko, że właśnie w poniedziałek przeinstalowałem system, bo miałem jaja po zyumowaniu jaja (mój post "nędza po update"). I przedtem i teraz objawy były i są identyczne. I z dnia na dzień jest gorzej, tzn. teraz grip starcza na 2 razy i reboot. Gdzie szukać tych plików tymczasowych programów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Kwiecień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2005 Coś jest nie tak! Świeżo zainstalowany system NIE KOMBINOWANY nie ma prawa padać. Więc są dwie opcje albo zaraz po zainstalowaniu coś mieszasz albo masz coś uwalone w sprzęcie (może napisz konfig sprzętowy twojego kompa). Większość plków tymczasowych, znajdziesz w /tmp resztę w /var a pliku przechowujące ustawienia w swoim katalogu domowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Kwiecień 29, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2005 Co do sprzętu: Aristo 2600 (laptop) więc o mieszniu nie ma mowy (nówka, gwarancja do stycznia 2007, więc nie ruszany). Co do systemu: fedorka zainstalowana prawie goła, czyli z tym czego używam, tj.: grip (rzadko, chociaż moje posty mogą wskazywać co innego), k3b (częściej, ale nie robi żadnych numerów), mplayer (zainstalowany yumem, ale jako ciekawostka, bo mam dość wypasione kino domowe) i najczęściej open office ( też pisałem, przed reinstalacją, że robiłem rpm -e open...... , a po chwili komunikat open.. nie jest zainstalowany, a chwilę wczesniej pisałem coś w nim), oraz firefox zainstalowany w poniedziałek i zyumoawany do aktualnej wersji. Za cienki jestem, aby kombinować w systemie, więc nie czuję się winny. Spróbuję w wolnej chwili odinstalować gripa i zainstalować go yumem, zobaczę co z tego wyjdzie. Co do tmp, to nauczony win....coś tam, czyszczę od czasu do czasu, do vara nie zaglądałem. Dzięki za zainteresowanie. Sorki, przypomiałem sobie, że doinstalowałem do gripa encodek lame, czy jest możliwe, że on to robi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Kwiecień 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 29, 2005 rpm -e open. Tak dla twojej wiadomości... Powyższym ploeceniem ODINSTALOWAŁEŚ OpenOffica więc nic dziwnego że wywalał Ci komunikat że nie zainstalowany Sorki, przypomiałem sobie, że doinstalowałem do gripa encodek lame, czy jest możliwe, że on to robi? Grip wykorzystuje LAME. Oznacza to że instalując mu dodatkowy kodek LAME (pomimo tego który już był z Gripem ) zrobiłeś konflikt. Odinstaluj LAME rpm -e lame i zobacz co się będzie działo. Jak sytuacja nie ulegnie zmianie to wywal Gripa i zainstaluj go yumem od nowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Maj 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2005 Lame`a nie było, ponieważ wyrzucał mi komunikat, że encodec jest niedostępny i musiłem go doinstalować (wczesniej skorzystałem z szukania plików i faktyczne nigdzie go nie było). Co do rpm -e open.., to chciałem, ale nie odinstalowałem, ponieważ wyświetlał się komunikat, że program nie jest zainstalowany (pisałem posta na ten temat), chociaż za chwilę mogłem go normalnie używać. Nadal twierdzę, że fedora żyje i rządzie się sama, a ja nad nią nie panuję, ale się nie poddaję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachu0809 Napisano Maj 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2005 witam rpm -e open. jak mi sie zdazy taki blad ze polecenie nie widzi zainstalowanego pakietu to uzywam yum remove i on dziala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldis Napisano Lipiec 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 21, 2005 Pozwoliłem sobie na odgrzanie tego tematu ponieważ: -zainstalowałem wczoraj na nowo(po raz kolejny) FC4, -yumem zainstalowałem gripa, -yumem zainstalowałem lame`a, i nic się nie zmieniło. Po kilku (3,4) użyciach gripa nie chce się on uruchamiać, a ponadto system nie reaguje na "koniec pracy". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Lipiec 21, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 21, 2005 grip z extras jest jakis trefny ... ja na fedorze 64 bitowej mam podobny problem tyle że u mnie grip zamyka sie podczas ripowania płyty .. napisałem do developerów ale narazie bez skutecznie... trzeba poczekac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Lipiec 24, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Lipiec 24, 2005 Ja tam zauważylem ze trefna to niestety narazie jest trefna FC4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi