Skocz do zawartości

Instalacja Jdk-1_5_0 Oraz Netbeans

callou

Rekomendowane odpowiedzi

Wykonałem skrypt jdk-1_5_0_02-nb-4_0-ml-linux.bin ściągnięty ze strony www.java.sun.com

wszystko się zainstalowało..., ale... nie mam polecenia java pod konsolą, co jest dziwne, bo ten pakiet powinien go dostarczyć..., czy ktoś wie o co chodzi??, przecież zainstalowałem jak trzeba, a jest tak, jakby się nic nie stało i nic nie było zainstalowane... :angry:

Jak instalowałem to, musiałem uruchomić skrypt w kalatlogu /usr/local (_poniewasz_ → ponieważ) ORT java instalowała się w katalogu domowym (lub tym w którym był odpalony instalator) i instalatorowi wydawało się że jest OK a była lipa bo interpreter Javy nie działał.

Więc. odpal jako su - skrypt w katalogu /usr/local Utworzy ci tam katalog jre1.5.0_01 i wszystko zadziała.

Kurde ... jakieś cherezje wypisuje :rolleyes: skrypt powinien chyba zadziałać jak się poda nstępującą ścieżkę a nie uruchamia w katalogu:

sh jre-1_5_0_01-linux-i586.bin /usr/local

Wykonałem skrypt jdk-1_5_0_02-nb-4_0-ml-linux.bin  ściągnięty ze strony www.java.sun.com [ciach]

zainstalowany pakiet ma oczywiscie "java", "javac". wystarczy dodac do zmiennej PATH miejsce lokalizacji katalogu bin jre/sdk, "na scieżke domyślna" :) jeszcze czasem przydaje sie ustawienie zmiennnej JAVA_HOME dla niektorych aplikacji

zainstalowany pakiet ma oczywiscie "java", "javac". wystarczy dodac do zmiennej PATH miejsce lokalizacji katalogu bin jre/sdk, "na scieżke domyślna" smile.gif jeszcze czasem przydaje sie ustawienie zmiennnej JAVA_HOME dla niektorych aplikacji

Z jednej strony swięta racja, z drugiej, dodając ścieżkęd o $PATH (niestandardową) robi się bałagan w systemie. Jakby tak zainstalować tą metodą kilka programów to bt dopiero był śmietnik...

Nalezy dodac PELNA sciezke dostepu do java, javac, jar itd, przez dodanie do pliku

/etc/bashrc wpisu np.

export PATH=$PATH:/opt/j2sdk1.5.0_02/bin

lub innej takiej gdzie jest zainstalowana java do katalogu bin WLACZNIE

Osobiscie zainstalowalem jave w postaci pliku rpm, aktualnie jdk-1_5_0_02-linux-i586.rpm, wowczas powyzszy wpis bedzie postaci:

export PATH=$PATH:/usr/java/jdk1.5.0_02/bin

a Netbeans zainstalowalem w postaci paczek bin w katalogu /opt, mozliwe jest wowczas uzywanie rownolegle wersji stabilnej 4 i testowej (aktualnie 4.1RC1).

Paczki mozna pobrac z www.netbeans.org gdzie sa równiez do pobrania rozszerzenia.

Marian

Witam!!

A ja bym to rozwiązał robiąc dowiązania symbliczne do tych plików wykonywalnych javy. Oczywiście dowiązania umieściłbym gdzieś w katalogu ze zminnej PATH, np. w /usr/local/bin, albo /usr/bin :]

POZDRAWIAM!!

pomyślałem sobie, żeby nieco stuningować swoją javę orazn netbeans :lol: potrzebuję więc rpmek lub po prostu kodu źródłowego, aby tego dokonać, oczywiscie chciałbym zoptymalizować kod wynikowy do swojego peceta, dajmy na to 686 :ph34r: a na stronce www.java.sun.com jest tak w dziale source

JDK 5.0 Source Code

JDK 5.0 source code is available for researchers and others interested in exploring the details of the JDK.

Download JDK 5.0 source via SCSL

Download JDK 5.0 source via JRL

a zatem pytam, co to jest source via SCSL oraz source via JRL?????

jakoś nie kumam, co to może być :blink:

ja potrzebuję "source via gcc :D

ściągnąłem więc te via jrl, ale..... tam nie ma żadnego configure,,,,, więc jak mam z tego zrobić rpm-ki??? jak to przerobić na pliczek *.rpm????

pzdr