Wyra Napisano Kwiecień 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2005 Mam monitor Optiview 15s i Nvidia Gforce4 na FC3 mam 2 dzien (_linuxa_ → Linuksa) ORT i nie moge ustawic rozdzielczosci 1024x768. Dopisywałem ta rozdzielczosc w xorg.conf ale mimo tego ze wpisalem ja nic sie nie dzieje. Linux nie widzi jej. Czytałem tez troche o odswiezaniu pionowym i pozimym mojego monitora lecz nigdzie nie moge znalezc parametrow odnosnie tego modelu:(( Prosze o pomoc. Pozdrawiam. Wyra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachu0809 Napisano Kwiecień 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2005 witam jezeli chodzi o xorg.conf tak to wyglada u mnie Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection EndSection tu masz mozliwosci jakie powinien miec zadeklarowane twoj monitor i w graficznym juz sobie teraz wybierasz jedna z nich EDIT: aha co do odswierzania to jakbys ustawil zle to by migotalo albo cos w tym stylu a standardowe zazwyczaj sa wmiare dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ro-X Napisano Kwiecień 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2005 jesli nie zainstalowales sterownikow do nvidii to nie uzyskasz rozdzielczosci wiekszej niz 800x600. wydaje mi sie ze tu jest pies pogrzebany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Kwiecień 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2005 jesli nie zainstalowales sterownikow do nvidii to nie uzyskasz rozdzielczosci wiekszej niz 800x600. Ja siedzę na standardowych nv, a rozdzielczość mam 1024x768@100 To chyba na vesa nie da się za wiele uzyskać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wyra Napisano Kwiecień 30, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2005 witam jezeli chodzi o xorg.conf tak to wyglada u mnie Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection EndSection tu masz mozliwosci jakie powinien miec zadeklarowane twoj monitor i w graficznym juz sobie teraz wybierasz jedna z nich EDIT: aha co do odswierzania to jakbys ustawil zle to by migotalo albo cos w tym stylu a standardowe zazwyczaj sa wmiare dobre Ustawilem tak samo ale linux nie widzi tej rozdzielczości ( w xorg jest natomiast w display nie moge wybrac takiej opcji mam tylko 800x600 i 640x480. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Kwiecień 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2005 To pokaż co masz w sekcji "Device", "Screen" oraz "Monitor". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wyra Napisano Kwiecień 30, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2005 To pokaż co masz w sekcji "Device", "Screen" oraz "Monitor". Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Monitor Vendor" ModelName "Unknown monitor" HorizSync 31.5 - 37.9 VertRefresh 50.0 - 70.0 Option "dpms" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nv" VendorName "Videocard vendor" BoardName "NVIDIA GeForce 4 MX (generic)" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection EndSection Martwi mnie to ze ostatnio po któryms resecie znowu wrocilo do poprzedniego stanu bez 1024x768 moze jakos zle zapisuje. Tak czy inaczej nawet gdy tak jest to Linux nie widzi tej rozdzielczosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachu0809 Napisano Kwiecień 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2005 jak dlamnie masz za male zakresy odswierzania poziomego i pionowego HorizSync 31.5 - 37.9 VertRefresh 50.0 - 70.0 to tak jakby dla jednej rozdzielczosci bylo zalezy od monitora ale ja sobie sprawdzilem w monitorku.. sa takie opcje i mam 69 85 przy 1024-800 wiec twoje sa troszke za male i jak masz nvidie to sobie instalnij stery ze strony nvidi. ja z nimi nie mialem zadnych problemow na najnowszym jajku ale nawet na nv mi wszystkie rozdzielczosci chodzily Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wyra Napisano Kwiecień 30, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2005 jak dlamnie masz za male zakresy odswierzania poziomego i pionowego HorizSync 31.5 - 37.9 VertRefresh 50.0 - 70.0 to tak jakby dla jednej rozdzielczosci bylo zalezy od monitora ale ja sobie sprawdzilem w monitorku.. sa takie opcje i mam 69 85 przy 1024-800 wiec twoje sa troszke za male i jak masz nvidie to sobie instalnij stery ze strony nvidi. ja z nimi nie mialem zadnych problemow na najnowszym jajku ale nawet na nv mi wszystkie rozdzielczosci chodzily Sprobuje najpierw zainstalowac nowe stery, pozniej najwyzej zmienie odswiezanie. Tylko mam takie małe pytanko bo jestem nowy i jeszcze nie wiem jak sie to robi. Podczas instalacji kazer mi wyłaczyc serwer X-ow jak sie to zrobic?? Bo jak wpisuje telini 3 czy ini 3 czy jakos tam teraz nie pamietam mam to gdzies spisane:)bo tak wyczytalem na forach to mi nie wylacza X serewa jak to trza wpisac??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachu0809 Napisano Kwiecień 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 30, 2005 w /etc masz plik inittab zmien tam id:5:initdefault: na id:3:initdefault: 5 na 3 czyli restart kompa i masz tylko tekstowe instalujesz drivera i zmieniasz na 5 zawsze dziala ale hm nie wydaje mi sie zeby to bylo od sterow bo na nv tez powinny byc inne rozdzielczosci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wyra Napisano Maj 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2005 w /etc masz plik inittab zmien tam id:5:initdefault: na id:3:initdefault: 5 na 3 czyli restart kompa i masz tylko tekstowe instalujesz drivera i zmieniasz na 5 zawsze dziala ale hm nie wydaje mi sie zeby to bylo od sterow bo na nv tez powinny byc inne rozdzielczosci Teraz narobilem:))hehe. Najpierw próbowałem zainstalowac stery, ale mi nie wyszlo gdyz podczas instalacji wyskoczyl mi komunikat : Unable to find development tool 'c' in your path; please make sure that you have the package 'gcc' installed. If gcc is instaled on your system , then please check that 'cc' is in your path. No i po tym komunikacie mowie spróbuje zmienic odswiezanie pionowe i pozniome , i tak zmienilem ze teraz (_linuxa_ → Linuksa) ORT nie moge uruchomic bo mi sie monitor wyłacza i mrugaja diody.Jak mozna wejsc do trybu tekstowergo zeby zmienic w xorg-u ustawienie na wczesniejsze?? I co to oznacza ten KOMUNIKAT co wyzej odnosnie instalacji:( Ale wma problemow i czytania swazam .Ale nowy jestem. Pozdrownienia i Wieliie dzieki dla wszystkich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachu0809 Napisano Maj 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2005 nigdy tak nie probowalem ale mozesz sprawdzic: jak ci bedzie startowal lin to zanim ci sie monitora wylaczy sprobuj przelaczyc na konsole np. Alt+ctrl+(F1-2...) bycmoze podziala wtedy sobie zmienisz ustawienia odswierzania a jak nie to 1 plytka instalacyjna w naped restart i botujesz: linux rescue zamontowujesz partycje glowna i bedziesz mogl zmienic ustawienia odswierzania EDIT: a bo pominalem tamten komunikat tlumaczymy doslownie nie masz zainstalowanych pakietow gcc moduly grafiki nie mogly sie skompilowac bo nie mialy czym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wyra Napisano Maj 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2005 nigdy tak nie probowalem ale mozesz sprawdzic: jak ci bedzie startowal lin to zanim ci sie monitora wylaczy sprobuj przelaczyc na konsole np. Alt+ctrl+(F1-2...) bycmoze podziala wtedy sobie zmienisz ustawienia odswierzania a jak nie to 1 plytka instalacyjna w naped restart i botujesz: linux rescue zamontowujesz partycje glowna i bedziesz mogl zmienic ustawienia odswierzania EDIT: a bo pominalem tamten komunikat tlumaczymy doslownie nie masz zainstalowanych pakietow gcc moduly grafiki nie mogly sie skompilowac bo nie mialy czym Z płyty probowałem nie umiem ( Wybierałem tam przeinstalowanie systemu startowego itp. wszystkie opcje procz zainstalownia od nowa systemu. Ale nic nie da sie zrobic a skroty klawiszowe Alt+Ctrl +F1-2... nie działaja:(( jest jakies inne wyjscie z tego czy instalka na nowo (_linuxa_ → Linuksa) ORT bo jak narazie Windows wydaje mi sie bardziej niezawodny jesli chodzi o tqakie sprawy bo do niego mozna sie dostac:)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2005 HorizSync 31.5 - 37.9 VertRefresh 50.0 - 70.0 Przepisz wartości odświeżania pionowego i poziomego z instrukcji obsługi Twojego monitora. i jak masz nvidie to sobie instalnij stery ze strony nvidi. Sterowniki ze strony nVidii smiecą w systemie i lepiej instalować te z rpm.livna.org Bo jak wpisuje telini 3 czy ini 3 czy jakos tam teraz nie pamietam mam to gdzies spisane:)bo tak wyczytalem na forach to mi nie wylacza X serewa jak to trza wpisac??? Przełączasz się na konsolę (CTRL+lewy ALT +F1), logujesz się na roota i wpisujesz telinit 3 Najwyżej potem wciśnij enter. zmien tam id:5:initdefault: na id:3:initdefault: Niepotrzebne utrudnianie sobie życia Sterowniki nVidii można zainstlować bez restartu. Z płyty probowałem nie umiem ( To używaj yum albo apt: http://faq.fedora.pl/#installsoftware http://faq.fedora.pl/#apt Ale nic nie da sie zrobic a skroty klawiszowe Alt+Ctrl +F1-2... nie działaja:(( Chyba używasz nie tego ALTa. jest jakies inne wyjscie z tego Jest pełno sposobów :-) zalogować się w trybie rescue → http://www.fedorafaq.org/basics/#rescue uruchomić komputer w odpowiednim runlevelu → http://www.fedorafaq.org/basics/#runlevel (jest kilka sposobów) Potem wyedytuj xorg.conf albo odpal system-config-display, który samemu przywróci standardowe ustawiena. czy instalka na nowo (_linuxa_ → Linuksa) ORT Po co? W nie takich tarapatach byłem (sam je sobie stworzyłem :-) ) i udało sie wszystko naprawić. Wystarcy trochę podstawowej wiedzy na temat systemu, a potem to juz tylko własna inwencja ;-) bo jak narazie Windows wydaje mi sie bardziej niezawodny jesli chodzi o tqakie sprawy bo do niego mozna sie dostac:)) Patrzysz na to w błędny sposób. Windowsa znasz już zapewne kilka lat i wiesz jak go obsługiwać. Na samym poczatku też wszystko wiedziałeś jak co naprawić czy od razu robiłes formata? ;-) Ludzie zapominają jakie były ich poczatki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wyra Napisano Maj 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2005 (edytowane) Wracam na (_linuxa_ → Linuksa) ORT:)) Udało mi sie Linux rescue z plytki zaczyna mi sie wreszcie cos udawac na Liunxie:)) Hehe. Teraz pytanko odnosnie tych pakietów "gcc" bo nie moge zainstalowac sterow od nvidii skad je moge dostac?? Bo mam taki komunikat: Unable to find development tool 'c' in your path; please make sure that you have the package 'gcc' installed. If gcc is instaled on your system , then please check that 'cc' is in your path. Moze po instalacji sterow rozdzielcziosc bedzie ok.Bo nie moge nigdzie znalezc parametrow mojego Monitora. Wywaliłem zbędną ilość komentarza Edytowane Maj 1, 2005 przez gajownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi