Skocz do zawartości

Program Do Zrzutu Ekranu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czy znacie jakiś program do zrzutów ekranu, który po uruchomieniu co określony czas automatycznie robiłby zrzut ekranu pulpitu i zapisywał go. Chodzi o to by z innego kompa przez ssh lub chodźby ftp zobaczyć co dzieje się na moim pulpicie (Postęp programu w wykonywaniu czynności). A może znacie jakiś inny praktyczny sposób??

PzdR

Co byś proponował?? To by było dobre wyjście, chociaż wolałbym tą opcję z screenshotem, ponieważ łącze będzie troszkę obciążone, ale jeśli się tak nie uda to zostanie mi tylko to. Dodam tylko, że komputer z którego bym się łączył pracuje pod Win.

jeśli chodzi o screeny to proponuję Ci znaleść na linuxsoft.cz jakiś program do robienia screenów które będą zapisywane automatycznie po wpisaniu jakiejś-tam-komendy i wsadzenie tej komendy do stopera ustawionego na cykliczne odliczanie (gdy czas minie wykonuje on komendę). sprawdź czy w ten program do robienia zrzutów z KDE nie ma tej opcji (nie mogęsam sprawdzić bo najbliższy znany mi komputer z Linuxem jest ponad 300km ode mnie...).

mysle ze mozna sie nawet samemu pokusic o napisanie programu wykonywujacego jakas komende co okreslony czas. jak bede mial chwilke wolnego to moze cos pokombinuje i sprawdze czy moje C skilz jeszcze dzialaja ;)

a co do przekazu live.. w tej chwili nic mi na mysl nie prychodzi.. no moze poza ustawieniem kamerki na wprost monitora :P

niezły hardcore :]

ja pisać nie umiem... może pora się nauczyć...

w każdym bądź razie wszystko przed nam ^^, aczkolwiek moje rozwiązanie chyba łatwiejse będzie o ile się znajdzie stosowny program. pytanie jeszcze jak rozwiązać sprawęserwera z plikami...

można zemulować jakiś prog z uindołsa

mysle ze mozna sie nawet samemu pokusic o napisanie programu wykonywujacego jakas komende co okreslony czas.

Wystarczy zwykły skrypt

#!/bin/bash

chvt 7 
sleep 3 
until [  $i > 0 ]; do 
 XAUTHORITY=$HOME/.Xauthority DISPLAY=:0.0 import -window root $HOME/shot.png
 sleep 10
done

Robi screenshota co 10s. Ma taką wadę, że musi być uruchomiony przez usera dla którego jest otwarta sesja Xorg (ale może być odpalany z konsoli). Nie wiem czy da się odpalić przez ssh, spróbuj, jak nie będzie działało to będzie trzeba przerobić trochę.

Dzięki Panowie za odpowiedzi, jak tylko wrócę do domu to sprawdzę Twój sposób The Structorr. PzdR

[edit]

Wystarczy zwykły skrypt
Przez skrypt rozumiem plik z rozszerzeniem sh, tak?? Jeśli tak to po odpaleniu tego skryptu niestety wywala mi:
[root@localhost marcin]# sh screenshot.sh
screenshot.sh: line 6: import: command not found
screenshot.sh: line 6: import: command not found

Może nie mam dopisanego jakiegoś katalogu do "systemowych" i dlatego nie znajduje?? Co o tym sądzicie??

[edit 2]

No i wygooglowałem :) Problem rozwiązało doinstalowanie ImageMagick. Wielkie dzięki The Structorr, właśnie o to mi chodziło :)IPB Image

Edytowane przez MarCiNWz

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...