macmus Napisano Maj 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2005 chiałbym się nauczyć pisać w jakims edytorze texa, wiem ze jakos w fedorze jest cos takiego jak tetex ale przeszukałem menu i nie ma do tego zadnego GUI może ktoś zna z was jakies b.dobre edytory Texa pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT .. cos takiego jak MikeTex + WdtEdt ( ten edytor ma b.dużo fajnych opcji ) beðe wdzięczny za porade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soruk Napisano Maj 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2005 Sprobuj zainstalowac TexMaker. Albo jest jest on dostepny na plytce FC3 a jak nie to jest na jakims repozytorium yum lub apt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Maj 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2005 Zdecydowanie polecem program "Kile"!!! Mozna go ściągnąć np. ze strony rpmfind.net, ale polecam raczej użyć yuma z konfiguracją z nieoficjalnego Fedora Faq. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macmus Napisano Maj 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2005 a jakies lepszejsze edytory ?? tzn mam rozumiex ze to sam edytor a do tego jeszcze trzeba: wpisać yum install tetex* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2005 jeszcze trzeba: wpisać yum install tetex* Trochę OT, ale jak chcesz używać gwiazdek i znaków zapytania, to najlepiej je poprzedzić backslashem, by powłoka ich nie interpretowała. yum install tetex\* W przeciwnym wypadku takie polecenie może działać albo nie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macmus Napisano Maj 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 1, 2005 Kile działa bez zadzutu, ale TexMaker pluje błedami na lewo i prawo ----------- tak BTW : jak zrobić zeby mieć polskie znaki po kompilacji do pdf ? ustawinie kodowania nie pomoga :| a mam chyba wszystkie pakiety :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Maj 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2005 Do kodowania polskich literek i nie tylko polecam takie oto wyrażenia umieścić w preambule \usepackage[latin2]{inputenc}%kodowanie literek \usepackage[OT4]{fontenc} \usepackage[polish]{babel} \usepackage{polski} \usepackage{hyperref} %do tworzenia linków i zakładek (hypelinki) %\usepackage{pdfscreen} \sloppy %zakaz wydłużania lini (gdzy nie może złożyć) \clubpenalty=10000 %nie dieli wyrazów pomiędzy stronami \widowpenalty=10000 %nie pozostawia wdów i sierotpojedynczych %linijek na początku i końcu strony \usepackage{indentfirst} %wcina 1 akapit (wg polskiej typogreafii wskazane) \usepackage[a4paper,left=2.8cm,right=2.8cm,top=2.5cm,bottom=2.5cm]{geometry}%geometria strony A co do kodowania to też miałem z tym same problemy. Otóż latin2 rozpoznaje prawidłowo polskie litery, ale tylko dla kodowania iso8859-2. Zazwyczaj kodowanie w fedorce to utf-8. Moja rada: 1. Zmień w kile'u wszędzie w konfiguracji kodowanie na iso. 2. Po utworzeniu nowego dokumentu zapisz go od razu do kodowania iso (w okienku dialogowym do zapisu w prawym górnym rogu będzie wybór kodowania) 3. Do otwierania istniejących plików tex z kodowaniem iso NIE używaj okienka dialogowego, a lewego panelu "Open File" z wyróżnionym kodowaniem iso na samym dole tego panelu. Pozdrawiam. PS. Gdyby ta instrukcja okazała się niezrozumiała lub niejasna to uderzaj na gg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macmus Napisano Maj 2, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2005 poradziłem sobie wkoncu :DDD tzn jak na moim poziomie a sa jakies pakiety do robienia prezentacji.. czy cos trzeba bedzie doinstalowywać do Kile czy wystarczy pakiety texa ?? pozatym szukam jakiegos tutoriala przystępnego ) do robienia prezentacji w texu :> jak masz jakiegos linka to będę bardzo wdzięczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gwiazdor_online Napisano Maj 2, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 2, 2005 Wiesz akurat z dzidziny prezentacji to ja nie mam doswiadczenia ani informacji. Latex wykorzystuję w moich sudiach (astronomia) i słuzy mi raczej w celu pisania opracowań laborek i przepisywaniu skryptów z zagmatwanymi wzorami na kompa. Pozdrawiam i powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi