Skocz do zawartości

Gnu Gadu

Wyra

Rekomendowane odpowiedzi

ranyboskie... po co wrzuciles caly adres ktory ci podalem do yuma? miales sciagnac ten paliet i go zainstalowac! bez yuma! a jesli yumem to sama nazwe pliku bez sciezki... oo rany...

poza tym nie zauwazyles ze to co wkleiles do linii polecen zawiera 4 kropki?! nie wprawilo cie to w stan zamyslenia i nie sklonilo do zastanowienia sie czy aby na pewno wszystko jest ok?

jak mam sciagnac ten plik ?? jak klikam na niego to nic sie nie dzieje nie chce mi sie scigac jak wybieram seve link to samo .Nie chce sie scigac:(( jestem nowy . Prosze o pomoc!!

[root@localhost wyra]# yum install kadu-0.4.0-2.fc3.i386.rpm

Setting up Install Process

Setting up Repos

base 100% |=========================| 1.1 kB 00:00

updates-released 100% |=========================| 951 B 00:00

Reading repository metadata in from local files

base : ################################################## 2622/2622

primary.xml.gz 100% |=========================| 356 kB 00:03

MD Read : ################################################## 878/878

updates-re: ################################################## 878/878

No Match for argument: kadu-0.4.0-2.fc3.i386.rpm

Nothing to do

[root@localhost wyra]#

ok i co teraz??

Boże nie yum install kadu..., tylko rpm -Uhv kadu... ;)

Coś się tak chłopie uparł na tego (_yum'a_ → yuma) ORT <_<

Yum służy do pobierania z netu paczek z zależnościami (oraz instalowania), ale to nie oznacza, że każdą paczke ściągniętą ręcznie musisz przez niego instalować ;)

Poczytaj też to http://www.fedora.pl/site/index.php?option...id=66&Itemid=34

Mam nadzieję, że to rozwieje już Twoje wątpliwości ;)

Boże nie yum install kadu..., tylko rpm -Uhv kadu... ;)

Coś się tak chłopie uparł na tego (_yum'a_ → yuma) ORT <_<

Yum służy do pobierania z netu paczek z zależnościami (oraz instalowania), ale to nie oznacza, że każdą paczke ściągniętą ręcznie musisz przez niego instalować ;)

Poczytaj też to http://www.fedora.pl/site/index.php?option...id=66&Itemid=34

Mam nadzieję, że to rozwieje już Twoje wątpliwości ;)

[root@localhost Kadu]# rpm -Uhv kadu-0.4.0-2.fc3.i386.rpm

Przygotowywanie... ########################################### [100%]

1:kadu ########################################### [100%]

[root@localhost Kadu]#

Nareszcie:)

Chodzi :)) super Czlowieku wielkie dzieki oby takich jak ty było wielu na Forach dzieki tobie bedzie wielu zwolennikow (_linuxa_ → Linuksa) ORT :) Jeszcze jedno pytanko osobiste czy ty kiedys tez tak zaczynałes jak ja??? Bo ja jestem zielony.

czy ty kiedys tez tak zaczynałes jak ja??? Bo ja jestem zielony.

Tak, też byłem zielony jak groszek w puszce :P Ale ludzie mi zawsze pomagali(-ją), więc i ja teraz próbuje się komuś przydać.

I pamiętaj, podstawową dewizą każdego systemu innego od windowsa jest czytać, czytać, szukać na googlu i czytać ;) Bez tego ani rusz :rolleyes:

I gratuluje kolejnej udanej walki B)

czy ty kiedys tez tak zaczynałes jak ja??? Bo ja jestem zielony.

Tak, też byłem zielony jak groszek w puszce :P Ale ludzie mi zawsze pomagali(-ją), więc i ja teraz próbuje się komuś przydać.

I pamiętaj, podstawową dewizą każdego systemu innego od windowsa jest czytać, czytać, szukać na googlu i czytać ;) Bez tego ani rusz :rolleyes:

I gratuluje kolejnej udanej walki B)

Dzieki bylo ciezko, bitwa wygrana ale wojna jescze daleko.Bez ciebie nie dal bym rady:) Ostatnie pytanko czy bez teminala nie da rady tego uruchomic ?? Nie da sie jak w windowsie przy starcie systemu?? Pozdro i wiekie dzieki za wszystko .Jeszcze ci pewnie zawroce glowe innymi sprawami :P

W menu powinien Ci się zrobić skrót - przeważnie po reboot'cie (resecie). Jeżeli masz kde, to możesz zrobić skrót w ~/.kde/autostart (dokładnie to nie wiem, bo się autostartem ani kde nie bawiłem już dawno). Jak się nie myle, to w kde możesz jeszcze włączyć kadu, a potem przy opcji wyloguj zaznaczyć "zapisz bierzącą sesje" (czy coś takiego).

Co do pytań, to zapraszam znowu B)

W menu powinien Ci się zrobić skrót - przeważnie po reboot'cie (resecie). Jeżeli masz kde, to możesz zrobić skrót w ~/.kde/autostart (dokładnie to nie wiem, bo się autostartem ani kde nie bawiłem już dawno). Jak się nie myle, to w kde możesz jeszcze włączyć kadu, a potem przy opcji wyloguj zaznaczyć "zapisz bierzącą sesje" (czy coś takiego).

Co do pytań, to zapraszam znowu B)

Ok jest skrócik wiekie dzia za wszystko .Jutro wyjezdzam na 1 dzionek ale jak wroce siadam dalej nastepna bitwa to emul i przesyl danych miedzy windowsem a linuxem jesli to jest mozliwe:) hehe.

Pozdrowienia

Wyra

Ale ja Ci od razu napisze, że odpowiednikiem emule'a jest (IMO najlepszym) amule, a przesył window->linux to jest jednostronny, znaczy to, że z poziomu windy nic nie wrzucisz na partycje z linuksem, ale w drugą stronę i owszem ;-) Na forum @gajownik zrobił bardzo fajny opis, jak zamontować partycje fat32, jest gdzieś nawet przyklejony (dział administarcja albo instalacja sysa chyba). Zresztą na googlu możesz poszukać informacji na temat fstab'a oraz montowania :rolleyes:

A jeszcze możesz się wymieniać plikami po otoczeniu w windzie, musisz tylko zainstalować i skonfigurować sambe.

przesył window->linux to jest jednostronny, znaczy to, że z poziomu windy nic nie wrzucisz na partycje z linuksem, ale w drugą stronę i owszem ;-) Na forum @gajownik zrobił bardzo fajny opis, jak zamontować partycje fat32

Jest jeszcze taki programik dla Windows pod nazwą explore2fs Jak go sobie doinstalujesz, to pracując pod Windows możesz sobie skopiować pliki z partycji linuksowej ex2fs (Fedora ---> Windows powinno się udać).

A Kadu możesz szybko uruchomić również tak: wciskasz prawy przycisk myszy z kursorem na pulpicie, w menu wybierasz opcję "wykonaj polecenie..." i wpisujesz kadu. B)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...