Skocz do zawartości

Zasilacz Megabajt Mgb-350atxp4 - Co Mam Robić?

Atlantis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Jakiś czas temu kupiłem sobie nowego kompa i tanią obudowę mebabajta, nie potrzebowałem żadnej obudowy z bajerami. ;)

Dzisiaj z nudó przeglądajac testy sprzętu w sieci trafiłem na bardzo nieprzychylną recenzję jednego zasilacza tej samej firmy http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/zas...gabajt_350.html

Coś mnie tchnęlo i otwożyłem obudowę, okazuje się, że mam dokłądnie ten sam model!

Komputer pracuje u mnie bardzo stabilnie, nie było nigdy zadnych samoczynnych resetów, a komp chodzi całymi dniami, mam 3 napędy optyczne, kartę DVB, Semprona 2500+ z BOXowym wiatraczkiem, płytę Abita NF-7.

Nie mam zamiaru podkręcać komputera, ani zakładać energochłonnych dodatków jak dodatkowe wentylatory czy świecące bajery wewnątrz obudowy.

Zwracam się w takim razie z pytaniem. Czy warto ze względu na jedną recenzję, ze starchu, wydawać klilkadziesiat złotych na inny zasilacz, skoro ten działa?

Proszę, powiedzcie co o tym myślicie. ;)

Dodam jeszcze, że zasilacz chodzi bardzo cicho. ;)

Ale jak wiadomo pojawiają się różne partie danego sprzętu.Jedne są super, a inne pierd*** są od razu. Można domniemywać, że autor recki miał styczność z tym drugim ;)

Skoro chodzi dobrze i Ci nie przeszkadza nic, to możesz go śmiało zostawić, a jeżeli coś się by z nim przypadkiem stało, to lecisz na gwarancji i wymieniach albo kupujesz nowy bez zbędnych ceregieli. Najtanszy zasilacz kosztuje dzis 50 zeta ;)

Zależy ile już chodzi ... przy wykożystywaniu tanich zasilaczy dobrze jest takiego delikwenta wymienić raz na 2-3 lata (lepiej 2) (_poniewasz_ → ponieważ) ORT średnio w takim okresie pojawiają się usterki i na pierwszy rzut pada twardziel (boli) - włąciwie w 90% przypadków jak zdycha zasilacz to i dysk (standard). Systuacja jest masowa z zasilaczami ATON, CODEGEN (budżetowymi modelami) ... Jeśli zainwestujesz powidzmy 100PLN i więcej to już masz mniej problkemu jeśli chodzi o stabilność i przede wszystkim trwałość zasilacza ....

to co piszę nie oznacza że twój zasilacz zdechnie (_poniewasz_ → ponieważ) ORT jest odsetek 20-30% który działa bezproblemowo... Ale zdecydowana większość jednak zdycha...

A co do testów ... ;)

Ja ufam jedynie labowi CHIPa bo mają czym i jak sprawdzić sprzęt a większość innych testujwe w w warunkach domowych (porażka)... - jest to oczywiście moje subiektywne zdanie...

Będą juz ponad dwa miesiace jak kupiłem nowego kompa i przez ten czas nie miałem problemów z zasilaczem. Natomiast mój znajomy ciągle ma jakieś dziwne przypadeki ze cwoim CODEGENem.

Średnio co dwa - trzy lata io tak wymieniam całego kompa. ;)

Nie zawracaj sobie głowy zasilaczem. Nic mu nie będzie. Wszystkie recenzje zasilaczy jakie spotkałem dotyczyły ich używania w dziedzinie OC. Jeśli nie kręcisz nic mu nie będzie :) Ja mam chińskiego no-name, którego wykonanie jest KARYGODNE (gorsze niż zasilacz CODEGENA) a komputer nawet na wysoce podniesionym napięciu(podłączyłem źle kable do dodatkowych USB) przeżył(może i ledwo, ale...).

tez jakis czas temu kupilem taka tania obudowe z tym zasilaczem...

jezeli twoj chodzi stabilnie to sie nie masz o co przejmowac

ja niestety tyle szczescia nie mialem = napiecie potrafilo sie wahac o 4V <_<

dzien pozniej wymienilem sam zasilacz ;) na jakis lepszy tyle ze za doplatą