Atlantis Napisano Maj 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2005 Witam!!! Mam sieć na dwa kompy, ale po wymienie sprzętu zaczęły się problemy. Ostatnio kupiłem sobie Semprona 2500+, a komp z Duronem 700 poszed do siostry, zastpujc jej wysłużonego P166 MMX. O ile przedtem wszystko działało, to teraz zaczęły się problemy. Próbowałem konfigurować sieć za pomocą dyskietki konfiguracyjnej z XP, jak i ręcznie. Najpierw nie działało nic. Dzisiaj wywaliłem wszystko z kompa siostry (win 98), tzn wszystkie protokoły sieciowe itp. i wszystko postawiłem na nowo (TCP/IP oraz IPX/SPS). Sieć zaskoczyła, kompy wreszcie się widzą, jest udostępnianie plików itp. Ale pozostał jeszcze jeden problem. Pingi nie dochodzą, więc pewnie coś nie tak z TCP/IP, a więc nici z ICSa... Wydaje się, że wszystko jest dobrze skonfigurowane. Co może być grane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Maj 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2005 TO FORUM JEST POŚWICONE LINUKSOWI A NIE WINDOWSOWI ... ZADAŁEŚ PYTANIE W ZŁYM MIEJSCU!!! Może poszukaj jakiegoś forum Windowsa albo napisz do Microsoftu bo z tego co wiem WinXP I 98 NIE DZIAŁAJĄ ZE SOBĄ ZBYT DOBRZE (mogło się ostatno coś zmienić...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachu0809 Napisano Maj 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2005 np firewall moze byc grany @SebOOl ale ostro potraktowales kolege przez takie cus puzniej powiedza ze linuksowicze sa hamscy i takie tam szkoda naszej reputacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Maj 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2005 Być może ale napisałem przecież gdzie powinien szukać pomocy ... No dobra ... zajrzyj na to forum → http://windows.home.pl/forum/ i zadaj pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Atlantis Napisano Maj 4, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2005 Przepraszam, moja pomyłka. Na to forum zagladam, bo mam zamiar zaczać eksperymenty z Fedorą. A po forach nie chodze za bardzo, bo mam modem. Pomyslalem, ze moze ktos bedzie znal odpowiedz. W kazdym razie dzieki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Maj 4, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 4, 2005 kiedyś pisałem takiego mejla odnośnie konfiguracji winxp i win98 w sieci loklanej, (do centum microsoftu i nie udzielili mi odpowiedzi jak to prosto zrobić (pozmieniali znacznie winxp w stosunku do win98) (otocznie sieciowe winxp działa w oparciu o IP, natomiast w win98 nie) rozwiązałem to w inny sposób: 1. postawiłem serwer WINS w sieci i podałem jego adres obu maszyną (serwer był na linuksie, ale na windzie też możesz go postawić) 2. albo można obejść problem przez zainstalowanie protokołu NETBEUI jednak w winxp często nie jest to takie proste: - na cd z win xp jest katalog valueadd\msft\net\netbeui a w nim pare plikow. Zgraj nbf.sys do \system32\drivers a plik netnbf.inf do \inf - ukryty katalog - po zgraniu wejdz do wlasciwosci polaczenia lokalnego i zrob dodaj protokol - bedzie na liscie dostepnych - uruchom ponownie komputer teraz powinno to zadzialac i komputerki powinny sie widziec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabu Napisano Maj 17, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2005 http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi