lszk Napisano Maj 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2005 Jak to "mieszanie repozytoriow"? Jak masz w /etc/yum.repos.d dodane to jak Ty je możesz wymieszać? Może piszę jakieś bzdury to mnie prosze popraw... Mieszanie w tym wypadku oznacza, że poszczególne repozytoria mogą nie być ze sobą kompatybilne. Dla przykładu, jeżeli dodałbyś sobie teraz adres repo na atrpms i później zrobił upgrade, to Ci współczuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba_ Napisano Maj 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2005 moze wyjde na ciemniaka, ale moze mi ktos jasno poradzic co powinienem zrobic zeby miec u siebie kde 3.4, dobrze dzialajace i polskie. uzywam (_linuxa_ → Linuksa) ORT dopiero miesiac i jeszcze niektore rzeczy mi sprawiaja problem edit: dobra cos sie uaktualnia, zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Maj 18, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2005 Ja to mysle ze koledze chodzilo z tym mieszaniem repozytoriow o to, ze jak masz ich za duzo to powstaja konflikty z pakietami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Maj 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2005 Jak to "mieszanie repozytoriow"? Jak masz w /etc/yum.repos.d dodane to jak Ty je możesz wymieszać? Może piszę jakieś bzdury to mnie prosze popraw... Mieszanie w tym wypadku oznacza, że poszczególne repozytoria mogą nie być ze sobą kompatybilne. Nie to żebym się znał ale dlaczego one mają być ze sobą kompatybilne są to po prostu zbiory rpm'ów (co masz na myśli mówiąc kompatybilne?)? Dla przykładu, jeżeli dodałbyś sobie teraz adres repo na atrpms i później zrobił upgrade, to Ci współczuje A tym to mnie zastrzeliłeś poprostu Domyślam się że artmps to jakieś niedziałające repozytorium i jak bym zrobił z niego uprgade to co .... W sumie jak to działa bo przecież pakiety w poszczególnych repozytoriach się pokrywają jak yum z nich wybiera ten zbiór jednoznaczny(taki w którym każdy el. występuje tylko raz) z którego będzie wybierał te pakiety które ja chce sobie np.updatować??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 19, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 19, 2005 dlaczego one mają być ze sobą kompatybilne są to po prostu zbiory rpm'ów (co masz na myśli mówiąc kompatybilne?)? Powinienes napisać: zbiór RPM-ów z zależnościami. Chodzi o to, że w niektórych repozytoriach są takie same paczki, ale o różnych wersjach. Może się okazać, że zainstlowany program był skompilowany z daną wersją bilbioteki z tego samego repozytorium, a tu nagle biblioteka zostanie zaktualizowana przez paczkę z innego repo. Wystarczy teraz, że została ona skompilowana z innymi opcjami i program przestaje działać (tak było czesto przy mieszaniu paczek KDE z różnych wersji → http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...?showtopic=3180 ). Takie przypadki nie występują często, ale się zdarzają. Częściej jednak docodzi do niespełnionych zależności, przez co nie można łatwo i przyjemnie aktualizować systemu. Przykład → http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...indpost&p=28633 Domyślam się że artmps to jakieś niedziałające repozytorium i jak bym zrobił z niego uprgade to co .... Nie tyle niedziałające, ale podmiejące paczki systemowe. Np głupie alsa-lib potrafią rozwalić na kilka pakietów, przez co paczki z innych repozytoriów mogą nie znaleźć wszyskich zależności. To podmienianie nie za dobrze się potem kończy. W sumie jak to działa bo przecież pakiety w poszczególnych repozytoriach się pokrywają jak yum z nich wybiera ten zbiór jednoznaczny(taki w którym każdy el. występuje tylko raz) z którego będzie wybierał te pakiety które ja chce sobie np.updatować??? Wybiera te o najwyższym numerku (epoch:version:release). Teraz chodzi tylko o to, by wszystkie zależności zostały spełnione ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robdar Napisano Maj 29, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 29, 2005 Ja też zaktualizowałem F3 do KDE 3.4 i mam MENU takie kobylaste że odpalają się dwa okna. Jak je zmniejszyć? A i gdzie przepisać fdd z mnt do media? Dzięki z góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Maj 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2005 A i gdzie przepisać fdd z mnt do media? W fstab'ie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi