San Napisano Maj 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2005 (edytowane) jakiś prosty programik który będzie mi pokazywał wykres temperatur gkrellm nie wykrywa czujbików Edytowane Maj 6, 2005 przez San Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati Napisano Maj 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2005 Gkrellm nie wykryje czujników!! Najpierw skonfiguruj lm_sensors sensors-detect Następnie załaduj potrzebne moduły. A dopiero potem uruchom gkrellm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Maj 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2005 można troszkę bardiej szczegółowo...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoooL Napisano Maj 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2005 jak prosty programik to polecam xmbmon, b. prosty, sam sie konfiguruje i nie potrzebuje lm_sensors Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Maj 6, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2005 http://www.nt.phys.kyushu-u.ac.jp/shimizu/...d/download.html rzeczywiście fajny programik^^ pokazuje coś w megabajtaach (?) temp. procka temp. chipsetu (?) i VC. jak mniemam napięcie a co z grafiką? czy w ogóle są czujniki na grafice? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Maj 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 6, 2005 Ja tez sie zapytam, jak sie konfiguruje ten [/b]lm_sensors lub gdzie to sie ukrywa Gdzie tego szukac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
McGiwer Napisano Maj 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2005 Ati juz Ci odpowiedzial. sensors-detect Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Maj 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2005 [root@8 xmbmon205]# sensors-detect bash: sensors-detect: command not found [root@8 xmbmon205]# sensors No sensors found! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Maj 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2005 [root@8 xmbmon205]# sensors-detect bash: sensors-detect: command not found [root@8 xmbmon205]# sensors No sensors found! Na roota się loguj su - a nie su . Możesz także odpalić /usr/sbin/sensor-detect Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati Napisano Maj 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2005 Zainstaluj sobie lm_sensor yum lm_sensor Następnie polecenie modprobe i2c_sensor A potem już /usr/sbin/sensors-detect I teraz już odpowiadasz na pytania. Na koniec powinno wylistować co powinieneś dodać do modprobe.conf żeby po ponownym uruchomienu systemu działał sensors. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Maj 7, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2005 jak mniemam do tego To make the sensors modules behave correctly, add these lines to /etc/modules.conf: #----cut here---- # I2C module options alias char-major-89 i2c-dev #----cut here---- To load everything that is needed, add this to some /etc/rc* file: #----cut here---- # I2C adapter drivers modprobe i2c-viapro modprobe i2c-isa # I2C chip drivers modprobe eeprom modprobe via686a # sleep 2 # optional /usr/bin/sensors -s # recommended #----cut here---- też mam się zastosować? p.s. nie umiem tego zrobić _________________________________________________________ [root@8 ~]# yum install lm_sensor Setting up Install Process Setting up Repo: livna-stable repomd.xml 100% |=========================| 951 B 00:00 Setting up Repo: livna-unstable repomd.xml 100% |=========================| 951 B 00:00 Setting up Repo: updates-released repomd.xml 100% |=========================| 951 B 00:00 Setting up Repo: livna-testing repomd.xml 100% |=========================| 951 B 00:00 Setting up Repo: base repomd.xml 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 Setting up Repo: extras repomd.xml 100% |=========================| 951 B 00:00 Reading repository metadata in from local files primary.xml.gz 100% |=========================| 50 kB 00:00 MD Read : ################################################## 178/178 livna-stab: ################################################## 178/178 primary.xml.gz 100% |=========================| 17 kB 00:00 MD Read : ################################################## 59/59 livna-unst: ################################################## 59/59 primary.xml.gz 100% |=========================| 361 kB 00:05 MD Read : ################################################## 897/897 updates-re: ################################################## 897/897 primary.xml.gz 100% |=========================| 4.0 kB 00:00 MD Read : ################################################## 7/7 livna-test: ################################################## 7/7 base : ################################################## 2622/2622 primary.xml.gz 100% |=========================| 385 kB 00:05 MD Read : ################################################## 1109/1109 extras : ################################################## 1109/1109 No Match for argument lm_sensor Nothing to do Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Maj 7, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 7, 2005 w pliku /etc/modules.conf dodaj wpis # I2C module options alias char-major-89 i2c-dev oraz na koniec pliku /etc/rc.d/rc.local dodaj wpis: # I2C adapter drivers modprobe i2c-viapro modprobe i2c-isa # I2C chip drivers modprobe eeprom modprobe via686a # sleep 2 # optional /usr/bin/sensors -s # recommended p.s. linie które zaczynają się od # to tylko komentarze, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Maj 26, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2005 czy to wszystko co muszę zrobić? czy czegoś może nie wkleiłem tutaj? [nie pamiętam] w pliku /etc/modules.conf dodaj wpis nie miałem takiego pliku, więc go stworzyłem no tak proste że zapomniałem: Do you want to generate /etc/sysconfig/lm_sensors? (YES/no): y Copy prog/init/lm_sensors.init to /etc/rc.d/init.d/lm_sensors for initialization at boot time. nie mam tego czegoś co powinienem skopiować. w ogóle nie mam katalogu prog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 26, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2005 w pliku /etc/modules.conf dodaj wpis nie miałem takiego pliku, więc go stworzyłem Tworzenie takiego pliku nie ma sensu. W przypadku kerneli z serii 2.6 używany jest modprobe.conf Z tego co pamiętam, to sensors-detect samemu od razu wszystko ustawiał i nie trzeba było nic grzebać (przynajmniej ja tak miałem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
San Napisano Maj 26, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 26, 2005 (edytowane) sma bym chętnie niczego nie robił, ale on mi każe. dopisałem coś w poprzednim poście pewno właśnie pisałeś ;P EDIT ja mam tempo czy to znaczy że linijkę tę właśnie mam dopisać na końcu? EDIT1 heh, chyba jednak nie Edytowane Maj 26, 2005 przez San Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi