Skocz do zawartości

Instalacja Sterowników Do Radeona.

windykator

Rekomendowane odpowiedzi

Jak poprawnie zainstalowac sterowniki do R9000PRO? Gdy próbowałem instalować wg. FAQ, wszystko podczas instalacji było wporzątku jednak przy uruchamianiu systemu wyświetlał się na czerwono napis że nie moża załadować tego sterwnika. Jest jakiś inny sposób albo co moge robić zle?

Wczoraj zrobiłem aktualzaicja całego systemu i ponownie zainstalowałem sterowniki do grafiki:

log z instalcji:

No Match for argument: kernel-module-fglrx-2.6.11-1.14_FC3
Resolving Dependencies
--> Populating transaction set with selected packages. Please wait.
---> Package ati-fglrx.i386 0:8.12.10.1-0.lvn.1.3 set to be updated
--> Running transaction check

Dependencies Resolved
Transaction Listing:
 Install: ati-fglrx.i386 0:8.12.10.1-0.lvn.1.3 - livna-unstable
Total download size: 3.1 M
Is this ok [y/N]: y
Downloading Packages:
(1/1): ati-fglrx-8.12.10. 100% |=========================| 3.1 MB    00:18
Running Transaction Test
Finished Transaction Test
Transaction Test Succeeded
Running Transaction
Installing: ati-fglrx 100 % done 1/1

Installed: ati-fglrx.i386 0:8.12.10.1-0.lvn.1.3
Complete!

Przed aktualizacja miałem ten sam błąd podczas ładowania. Może mi ktoś powiedzieć do jakiego pliku są zapisaywane logi z ładowania bo nie wiemi i nie moge wkleić. ;) (coś ala ZAWIÓDŁ i tam że ni udało się załadować modułu)

Ja ATI nie mam, ale z tego co na forum pisali, to te sterowniki nie działają z jądrami 2.6.11. Będziesz musiał zainstalować starsze i do nich dociągnąć odpowiedni moduł:

rpm -ivh http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora/updates/3/i386/kernel-2.6.10-1.770_FC3.i686.rpm --oldpackage

Potem reboot i uruchamonienie systemu na staryszym jądrze. Następnie dociągnij yumem odpowieni sterownik (tak jak to robiłeś poprzednio).

Może mi ktoś powiedzieć do jakiego pliku są zapisaywane logi z ładowania bo nie wiemi i nie moge wkleić. ;)

Logi masz w /var/log :-)

Edytowane przez _PaT

Ja ATI nie mam, ale z tego co na forum pisali, to te sterowniki nie działają z jądrami 2.6.11. Będziesz musiał zainstalować starsze i do nich dociągnąć odpowiedni moduł:

rpm -ivh http://sunsite.mff.cuni.cz/pub/fedora/updates/3/i386/kernel-2.6.10-1.770_FC3.i686.rpm --oldpackage

Potem reboot i uruchamonienie systemu na staryszym jądrze. Następnie dociągnij yumem odpowieni sterownik (tak jak to robiłeś poprzednio).

Może mi ktoś powiedzieć do jakiego pliku są zapisaywane logi z ładowania bo nie wiemi i nie moge wkleić. ;)

No tak zrobłem wg opisu, nowe jądro, restar do niego, instalacja przez yuma, wszystko OK. Kolejny restar, podczas ładowania "sprawdzanie modułu gl.... dla jądra" - OK, Niestety Xy nie startują - czarny ekran (kombinacja ctr+alt + del restartuje system). Jak wywalić te zwalone jądro i jak wkońcu zainstalować te stery?

Niestety Xy nie startują - czarny ekran (kombinacja ctr+alt + del restartuje system). Jak wywalić te zwalone jądro i jak wkońcu zainstalować te stery?

Sprawdź może najpierw w logach co powoduje niewstawanie Xów (/var/log/Xorg.0.log*). Pokaż jakie masz zainstalowane paczki:

rpm -qa |grep -E 'kernel|fglrx'

Jądra, jak każdą paczkę usuwasz poleceniem:

rpm -e kernel-numerki

(trzeba tylko siedzieć na innym jądrze, bo mogą być potem niespodzianki).

wywaliłem już te stery, jądro jeszcze zostawiłem. Tak wygląda log:

X Window System Version 6.8.2
Release Date: 9 February 2005
X Protocol Version 11, Revision 0, Release 6.8.2
Build Operating System: Linux 2.6.9-1.906_ELsmp i686 [ELF] 
Current Operating System: Linux localhost.localdomain 2.6.11-1.14_FC3 #1 Thu Apr 7 19:23:49 EDT 2005 i686
Build Date: 24 March 2005
Build Host: tweety.build.redhat.com

[ciach]

(II) RADEON(0): [drm] dma control initialized, using IRQ 11
(II) RADEON(0): [drm] Initialized kernel GART heap manager, 5111808
(II) RADEON(0): Direct rendering enabled
(==) RandR enabled
(II) Mouse0: ps2EnableDataReporting: succeeded

Paczki:

[root@localhost as]# rpm -qa |grep -E 'kernel|fglrx'
kernel-2.6.10-1.770_FC3
kernel-2.6.11-1.14_FC3
kernel-2.6.9-1.667
kernel-utils-2.4-13.1.49_FC3
[root@localhost as]#

Nie wiem czy to bedzie aktualne bo sterów już nie mam. Zainstalowac je jeszcze raz i dopiero wkleić logi i liste paczek?

Wywaliłem zbędne logi

Edytowane przez gajownik

płyta DFI, zaraz zainstaluje jeszcze raz.

ps. co do tego FAQ to przydałoby sie tam opisac jak zainstalować jave pod opere bo wiele osób używa tej przeglądarki w tym ja i niestety znowu nie wiem jak ja zainstalowac ;) (jak sie instaluje plik rpm.bin?)

ps. co do tego FAQ to przydałoby sie tam opisac jak zainstalować jave pod opere bo wiele osób używa tej przeglądarki w tym ja i niestety znowu nie wiem jak ja zainstalowac ;) (jak sie instaluje plik rpm.bin?)

Propozycje zmian nie należy kierować do mnie, a do osby zajmującej się FAQ (ja jestem tylko tłumaczem).

Jęsli chodzi o Javę, to to nie jest zwykła Java z sun.com? Jeśli tak, to wystarczy:

sh nazwapliku-rpm.bin

i zgodzić się na licencję. Otrzymasz normalny plik rpm, który instaluje się tak samo jak każde inne. Jak odpali się to polecenie spod roota, to chyba automatycznie się nawet instaluje (ja wolę jednak rozpakowywac no kancie zwykłego użytkownika, bo tamten skrypt cos jeszcze mieszał w innych ustawieniach).

X Window System Version 6.8.2
Release Date: 9 February 2005
X Protocol Version 11, Revision 0, Release 6.8.2

[ciach]

(**) Keyboard0: XkbModel: "pc105"
(**) Option "XkbLayout" "pl"
(**) Keyboard0: XkbLayout: "pl"
(**) Option "CustomKeycodes" "off"
(**) Keyboard0: CustomKeycodes disabled
(II) XINPUT: Adding extended input device "Keyboard0" (type: KEYBOARD)
(II) XINPUT: Adding extended input device "Mouse0" (type: MOUSE)
(II) Mouse0: ps2EnableDataReporting: succeeded

[root@localhost as]# rpm -qa |grep -E 'kernel|fglrx'
kernel-2.6.10-1.770_FC3
kernel-2.6.11-1.14_FC3
kernel-2.6.9-1.667
kernel-utils-2.4-13.1.49_FC3
kernel-module-fglrx-2.6.10-1.770_FC3-8.12.10.1-0.lvn.1.3
ati-fglrx-8.12.10.1-0.lvn.1.3
[root@localhost as]#

Dalej to samo, dopisałem też tą linijke dla intela. To są logi odczytane po ponownym załadowaniu xów z innego jądra, nie nadpisuja sie one przypadkiem? jak tak to jak skopiować je zaraz po zawieszce bez ponownego uruchamiania?

Wyciąłem niepotrzebne logi

Edytowane przez gajownik

To są logi odczytane po ponownym załadowaniu xów z innego jądra, nie nadpisuja sie one przypadkiem? jak tak to jak skopiować je zaraz po zawieszce bez ponownego uruchamiania?

Tak, nadpisują się. Logi z poprzedniej sesji zapisywane są w pliku z rozszerzeniem .old. Może spróbuj wywalić wpis rhgb z /etc/grub.conf? Może to powoduje problemy :huh:

Spróbuj też najpierw uruchomić system w runlevelu 3 (jak pojawi Ci się możliwość wyboru systemu w GRUBie, to naciśniej a, skasuj rhgb i dopisz na końcu cyfrę 3), a po zalogowaniu wpisz startx

Spróbuj tez po zalogowaniu wypisać:

lsmod | grep fglrx

Jeśli nic się nie pojawi, to wklep:

modprobe fglrx

i dopiero wtedy startx

Zaczynają mi się kończyć pomysły, bo ja nie mam karty ATI i nie używam w ogóle binarnych sterowników...

1.Odinstaluj mesa-x11-libGl (z poleceniem -- nodeps) - u mnie pomimo polecenia z --force ati-fglrx nie zamieniło mesy i akceleracja OpenGL była na mesie pomimo zainstalowanych sterowników ATI. Grafika się czołgała.

2. Zainstaluj ati wpisując w konsoli:

yum install ati-fglrx kernel-module-fglrx-`(uname -r)`

- zainstaluje sterowniki do aktualnie posiadanego kernela (zakładam, że nie masz kernela 2.6.11, ponieważ sterowniki ATI na nim nie działają)

3. Skonfiguruj kartę poleceniem:

fglrxconfig

4. Restart systemu.

Tak zainstalowałem sterowniki ATI - wszystko działa i nie ma konfliktów. Wcześniej też długo męczyłem się z tym problemem, a powodem była nieskuteczna wymiana mesy na ati.

Powodzenia

1.Odinstaluj mesa-x11-libGl (z poleceniem -- nodeps) - u mnie pomimo polecenia z --force ati-fglrx nie zamieniło mesy i akceleracja OpenGL była na mesie pomimo zainstalowanych sterowników ATI. Grafika się czołgała.

Czyli jak powinno wyglądać polecenia usunięcia? Bo rpm i yum mówi że nie ma takiej paczki.