Nefretete Napisano Maj 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2005 no właśnie.. jak to zrobić??? zmieniłam monitor i teraz nie chce się włączyć. Wiem, że to już było, ale nie mogę znaleść ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wachu0809 Napisano Maj 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2005 co to znaczy nie chce sie wlaczyc???? nawet biosa nie widzisz? czy nie chca sie Xy odpalic? jezeli to drugie to musisz uruchomic konsole i tam pozmieniac parametry monitora. najlepiej wkladajac 1 plytke instalacyjna .. polecenie : rescue linux 1 podmontowac partycje 2 edytowac plik: /etc/xorg.conf i powpisywac do niego nowe parametry monitora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Maj 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 8, 2005 najlepiej wkladajac 1 plytke instalacyjna .. polecenie : rescue linux chyba jednak jest szybszy sposób: 1.uruchomić komputer, i po zgłoszeniu się gruba (tam gdzie wybiera się system, jądro etc) najechać na wybranego kernelka i nacisnąć klawisz a 2. pojawi się mniej wiecej taka linijka: kernel /boot/vmlinuz-2.6.11-1.14_FC3 ro root=LABEL=/ rhgb quiet nacisnąc spacje i dopisać init 3 czyli będzie coś takiego: kernel /boot/vmlinuz-2.6.11-1.14_FC3 ro root=LABEL=/ rhgb quiet init 3 nacisnąc enter system uruchomi się w trybie 3 (konsola z dostępem do sieci i trybem multiuser) (chociaż do tego celu można uruchomić init 1, ale ja się do trybu 3 przyzwyczaiłem 3.po zgłoszeniu się, zalogować sie na roota 4. po zgłoszeniu się powłoki, wpisać słowo setup i z okienka wybrać konfiguracja X 5. wybrać monitor i rozdzielczość z okienka 6. zapisać zmiany. 7.zresetować komputer albo od razu przejść do trybu 5 pisząć init 5 ------------- oczywiście można pominąc 4-7 i od razu ręcznie edytować xorg.conf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi