Skocz do zawartości

Isdn Fritz Pci Jak Sprawdzić Czy Działa

abyr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam taki oto problem(pewnie dla niektórych trywialny ). Przy połączeniu za pomocą ISDN-owej karty Fritz. Wydaje się że karta jako taka działa ale jak włączam przeglądarkę nie mogę otworzyć stron. "Ifconfig" mówi że interfejs wstał i że jest to połączenie poin-to-point. Nie ma żadnego adresu. "route" pokazuje że interfejs ippp wstaje, defaultowy routing dostaje 0.0.0.0 . Gdzie jeszcze mogę sprawdzić i jak czy mam połączenie z internetem. Może mieliscie podobny problem.

Odnośnie postu o Isdn-ie.

Teraz tego nie moge sprawdzić. Myślisz o ping-u do jakiegokolwiek serwera z adresem publicznym? Co wpisujemy w resolv.conf? Myślisz że poprostu nie rozwiązywał nazw i dlatego sie nie mogłem połączyc z internetem?

Z doswiadczeń Windowsowych wiem ze w momencie polaczenia dostaje jakiś adres klasy C sieci prywatnej (ipconfig) w tej sytuacji nie dostaje tylko w "ifconfig" jest napisane ze jest to połaczenie point-to-point i żadnego adresu nie mam i to jest dla mnie nizrozumiałe

Z doswiadczeń Windowsowych wiem ze w momencie polaczenia dostaje jakiś adres klasy C sieci prywatnej (ipconfig) w tej sytuacji nie dostaje tylko w "ifconfig" jest napisane ze jest to połaczenie point-to-point i żadnego adresu nie mam i to jest dla mnie nizrozumiałe

czy dostajesz adres IP, kiedy użwasz tego połączenia pod windowsem?

jeśli tak, to tutaj jest jakiś błąd, może coś w logach na ten temat? polecnie route nie wskaże drogi, skoro nie zna Twojego IP i maski sieci

z drugiej strony, może ta sieć nie opiera się o protokół IP w warstwie sieci(internetu) (pod warunkiem że karta działa pod windowsem i tam polecenie ipconfig nie wskazało adresu IP a sieć mimo to działała)

Co wpisujemy w resolv.conf?

w tym pliku wpisuje się adresy serwerów DNS np:

nameserver 194.204.159.1

nameserver 192.204.152.34

search localdomain