Skocz do zawartości

Irda I Simens Cx65

wklaczynski

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam FC4 i Simens CX 65, chciałbym łączyć się po IRDA,

Czy są jakieś wymagania co do rodzaju urządzenia IRDaby działało pod FC?

Czy wystarczy jaki kolwiek kabel?

Posiadam Płytę MSI KT400 w której opcjonalnie można dołożyć IRDA, czy ktoś ma jakieś dośwoiadczenie z takim rozwiązaniem i FC?

Jak to wygląda z ładowaniem gier i applikacji java na FC?

Ja instalowałem w FC3 IrDA'ę na USB z pomocą http://linuxweb.linuxindex.pl/?q=node/view/41 na telefon SE k700i i wszystko poszło dobrze. Tam jest tylko jedno polecenie do obsługi :D

Artykuł którego nie chciało się wam poszukać? tak na początek, druga sprawa to czy spełni to Twoje oczekiwania, nie wiem czy za pomocą tego można przepchnąć coś więcej niż obrazek, a zatem albo potrzebny Ci program z szerszym dostępem do telefonu (np. SieFS, ale mi nie działa) albo jakiś program do zarządzania telefonem (np. gnokiij czy co tam..)

Stef

Ja instalowałem w FC3 IrDA'ę na USB z pomocą http://linuxweb.linuxindex.pl/?q=node/view/41 na telefon SE k700i i wszystko poszło dobrze. Tam jest tylko jedno polecenie do obsługi :D

Artykuł którego nie chciało się wam poszukać? tak na początek, druga sprawa to czy spełni to Twoje oczekiwania, nie wiem czy za pomocą tego można przepchnąć coś więcej niż obrazek, a zatem albo potrzebny Ci program z szerszym dostępem do telefonu (np. SieFS, ale mi nie działa) albo jakiś program do zarządzania telefonem (np. gnokiij czy co tam..)

Wyobraź sobie, że można przepchnąć wszystko, co się chce, nawet filmiki <_<

Poza tym twoja porada brzmi jak "chcesz uprawiać snowboard? to sobie kup najlepiej deskę gdzieśtam na mieście"

Dobrze, to może tak.

Po pierwsze przepraszam za przerwę, ale coś powiadomienia nie dochodzą <_<

Co do Irdy.. teoretycznie tak, możesz przepchnąć wszystko. I bardzo fajnie, ale pojedyńczo. Problem z tym iż przynajmniej w Siemensach masz udostępniany system plików (nie jest to fachowe określenie), nie wiem jak w SE najnowszej generacji, ale korzystanie z czegoś takiego jest znacznie wygodniejsze niż przepychanie czegoś ręcznie przez IRde..

Co do moich porad.. a czym takim Twoja się wyróżniła że nie można jej o nic uzupełnić? Jak ktoś chce to mogę podesłać nawet Rpm'y i spece dla Fedory (sam robiłem, oj bardzo mi zależało), tylko że mi nie dzialają (jakoś nikomu nie chciało mi się pomódz, ale to inna kwestia). Ale ponoć komuś działa. Więc wskazałem za czym mógłby się rozejrzeć.

Co do tego że SieFs nie jest programem.. a czym jest w takim razie? Krową? Może nie jest to program jak każdy inny to fakt. Ale sterowniki to też programy. IMO.

A i umożliwia szerszy dostęp do telefonu a konkretnie jego pasmięci lub też trafniej systemu plików niż zwykłe przepychanie czegoś przez Irde..

Pozdrawiam wielce zadowolonych

Stef

[ciach]Co do tego że SieFs nie jest programem.. a czym jest w takim razie? Krową? Może nie jest to program jak każdy inny to fakt. Ale sterowniki to też programy. IMO.[ciach]

no coz, jezeli w (_linuxie_ → Linuksie) ORT rozrozniasz tylko programy i krowy. czy dla Ciebie kazdy plik 'binarny' to program?. IMHO sieFS jest modulem jądra obsługujacym pamiec typu flex w telefonach marki Siemens

no coz, jezeli w (_linuxie_ → Linuksie) ORT rozrozniasz tylko programy i krowy. czy dla Ciebie kazdy plik 'binarny' to program?. IMHO sieFS jest modulem jądra obsługujacym pamiec typu flex w telefonach marki Siemens

Ja jestem tylko entuzjastą a nie informatykiem. I gdzie napisałem że rozróżniam tylko programy i krowy? Swoją drogą: jeśli jądro jest programem, to moduł chyba też? Bo to nie jest jakiś konfig? Ale to taka moja logika, nie weim jak to się profesjonalnie klasyfikuje. Poza tym całkowity OT.

Tymczasem

Stef

[Edit]PS. A nie fuse jest modułem, a siefs sterownikiem dla mounta?[/Edit]

No tak mam już irda, odpaliła mi się usługa irda, ale nie jestem szaleńcem korzystającym z GPRS, ale to jest dowód że coś śmiga.

[root@sabasoft ~]# cat /proc/net/irda/discovery
IrLMP: Discovery log:

nickname: SIEMENS CX65, hint: 0xb124, saddr: 0x5d8db740, daddr: 0x01516430

Ściagnołem fuse 2.2.1 i siefs 0.5 skompilowało się i jest w jajku, urządzenie śmiga na ttyS2, ale problem chociaż wykonał się

mount -t siefs /dev/ttyS2 /mnt/mobile

to po wejciu do katalogu mobile krzyczy

Niestety, nie można wyświetlić całej zawartości "mobile".

Cholerka dlaczego zawsze pod wiatr :?: :shock:

Co jest nie tak mam jajko 2.6.11 i FC4, i telefon siemens CX65

***********************************************************************************************

instrukcje są jakie są ja na czuja zrobiłem

mount -t siefs /dev/ircomm0 /mnt/mobile

i śmiga

:D

Edytowane przez wklaczynski