andriusza1 Napisano Maj 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2005 witam, mam KDE 3.4 i gdy chce uruchomic cieniowanie i przezroczystosc to oczywiscie musze dopisac takie cos w xorg.conf Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection Problem w tym ze gdy to dopisze to przestaje mi dzialac grafika 3D, wiec gdzie mam to dopisac? Moze mi ktos pomoc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati Napisano Maj 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2005 A zainstalowałeś #xcompmgr #transset ???? Włączanie rozszerzenia Composite To proste (jak to w linuksie ) Otwieramy plik /etc/X11/xorg.conf w jakims edytorze, np vi /etc/X11/xorg.conf I dopisujemy do tego pliku takie linie: Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection Linia Option "RENDER" "Enable" nie jest potrzebna, wbrew obiegowej opinii. Render jest stale włączone i pozwala np. na wygładzanie czcionek. Aby rozszerzenie się uruchomiło należy restartować system graficzny. Rozszerzenie to powoduje że pulpit jest rysowany na dodatkowym obszarze pamięci, a dopiero potem nakladany na prawdziwy obraz. To pozwala na stosowanie przezroczystosci i cieni...juz za chwilę!). Aby się upewnić że Composite działa wykonujemy polecenie xdpyinfo | head -n 60 i szukamy "Composite". Jeżeli znajdziemy - wszystko OK. Cienie i przezroczystość xcompmgr i transset Czas na zabawę! Jest to w miarę nowa opcja i nie każdy window manager potrafi ją obsłużyć. Tak więc musimy skorzystać z dodatkowych programów żeby sobie pomóc. Zainstalujmy xcompmgr, który od niedawna nie jest już zamaskowany. Mamy już wszystko aby włączyć cienie, efekty "fade-out" i przezroczystość. Włączmy xcompmgr. Z konsoli pod trybem graficznym wykonujemy xcompmgr -c Efekty powinny być widoczne. Aby przerwać działanie programu w tej samej konsoli wciskamy Ctrl+C. Jeżeli nam sie spodoba uruchamiamy xcompmgr -c & Wtedy xcompmgr nie będzie już powiązany z konsolą z której go uruchomimy i zacznie pracować w tle. To włączy cienie pod oknami. Powinny być widoczne. Można zamiennie użyć parametru -s który tworzy nieco paskudniejsze cienie. (moim zdaniem) Przykładowe ustawienia (cienie + gaśnięcie (fading)) xcompmgr -cCfF -r7 -o.65 -l-10 -t-8 -D7 & Teraz przezroczystość. Uruchamiamy w konsoli transset Kursor sie zmieni. Klikniecie w jakies okno uczyni je przezroczystym. Aby dobrac poziom przezroczystosci sprobujmy podac liczbe jako parametr transset .2 (0 = totalnie przezroczyste, 1 = nieprzezroczyste) Aby wyłączyć wszystkie efekty uruchamiamy w konsoli killall xcompmgr Obecnie już niektore window-managery maja własne metody na przezroczystość. Np. można sprawić zeby tylko część okna była przezroczysta.I nie trzeba podpierać sie tymi narzędziami. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
andriusza1 Napisano Maj 12, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2005 Dobra juz znalazlem to co opisales zdaje sie ze dotyczy Gentoo, wystarczylo tu dodac w sekcji device to Option "AllowGLXWithComposite" "true" I dziala wszystko, ale daje sobie narazie spokoj bo ty jakis narazie wynalazek za bardzo mi procka obciaza, a przeciez nie mam chyba tak slabego jak na (_linuxa_ → Linuksa) ORT Athlon 2400XP a zużycie to jakie 20 do 28 procent kiedy nic nie robie, zreszta nawet KDE sie tez czasem restartuje - czytalem ze to jest jeszcze nie stabilne, wiec poczekam na Fedorke 4 moze bedzie tam OK Dzieki za odpowiedz i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macmus Napisano Maj 12, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 12, 2005 mam takie pytanie skąd wziąsc te pakiety / komendy ? xcompmgr i transset edit: jak ustawie tranulency w centrum sterowania -> pulpit -> okna to mam totalny wygwizdów na ekranie i 2 klatki na sekunde Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Maj 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2005 skąd wziąsc te pakiety / komendy ? xcompmgr i transset http://personal.eunet.fi/pp/joakim/nx7010.html#xorg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macmus Napisano Maj 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2005 ok działa tak ze zostają cuda na pulpicie wszystko sie zamazuje i jest kożej niż standartowa opcja no nic dzięki i tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi