Skocz do zawartości

Beznadziejnie Wieszajace Sie Kde! :(

luc86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pisze poniewaz mam problem z KDE i nie za bardzo mam gdzie szukac pomocy.

Opisz po krotce na czym polega moj klopot.

Mianowicie chodzi o to, ze moje KDE sie po prostu zawiesza. Zawiesza sie caly system i nic nie mozna zrobic. Przypomina to standardowa zawieche z systemow windows. Sytuacja ma miejsce w KDE 3.4 oraz 3.3.

W dystrybucji SuSe 9.3 [KDE 3.4] po zalogowaniu sie uzytkownika i kilku chwilach pracy w trybie graficznym system staje w miejscu i brak jakiejkolwiek odpowiedzi.

Dokladnie ta sama sytuacja ma miejsce w Kubuntu 5.04 [KDE 3.4] oraz w Fedorce 3 [KDE 3.3].

Nie mialem tego problemu natomias w Mandrivie 9.2 [KDE 3.1.3].

Wszystkie te systemy, ktore mi sie wieszaja... w trybach tekstowych chodza dobrze oraz inne srodkowiska graficzne tez nie powoduja zawieszania sie systemu [np. GNOME czy Fluxbox]. Nie ma to wiec zwiazku z kernelem.

Wydaje mi sie, ze to wina pamieci [mam tylko 96 SDRAM] lub karty graficznej [Nvidia Aladdin TNT2 zintegrowana].

Chcialem zaznaczyc, ze jestem poczatkujacym uzytkownikiem systemu Linux i nie za bardzo wiem jak bym mogl to zdiagnozowac. Obecnie mam zainstalowane Fedore3.

Jesli ktos ma jakiekolwiek pomysly i rady to prosze by byly one latwo przekazywane, tak bym mogl je zrozumiec :)

Pozdrawiam wszystkich i czekam na pomoc :(

luc86

No to zobacz czy nie ma jakichs informacji w logach (/var/log/). Jak system niby się zawiesza, to możesz przełączyć się na konsolę (CTRL+lewy ALT+F1)? System czyta z dysku jak szalony? Zaktualizowałeś system (szczególnie KDE i X.org X11)? Może wyłączenie systemu dźwiękowego (tak naprawdę wyłączy to tylko serwer artsd) w Centrum Sterowania rozwiąże problem (odpal kcontrol).

Tak swoją drogą używanie KDE z 96MB RAMu trochę zakrawa o masochizm ;-)

System sie tak zawiesza, ze nic nie mozna zrobic. Jedyne co pozostaje to restart kompa. Czasami pojawi sie jakas dziwna kreska na ekranie monitora.

Systemu nie moge zaktualizowac bo zaraz bo uruchomieniu sie staje i juz nic nie moge zrobic. Dysk nie czyta jak szalony, chyba nawet od czasu do czasu mignie minimalnie....

No to trochę nie rozumiem. Najpierw piszesz, że pod Gnome i Fluxboksem się nie wiesza, a teraz, że zaraz po uruchomieniu.

Uruchom może system w runlevelu 3. Jak pojawi Ci się GRUB z możliwością wyboru jądra, to naciśnij a i na końcu linii potem dopisz cyfrę 3. Następnie zaktualizuj cały system:

yum update

Zawiesza sie po uruchomieniu KDE.

Teraz nie mam gnoma ani fluxboxa ale sprawdzalem to na innych dystrybucjach jak pisalem w pierwszym poscie. System staje jak zaczynam cos robic klikne w cokolwiek lub wlaczy sie np. wygaszacz ekranu :///

Lipa... nie moge dokonac aktualizacji systemu bo nie mam zainstalowanych jakis kluczy. Wyskakuje mi ze moge to zrobic za pomoca komendy jakiejs lecz ona tez nie dziala, pojawia sie cos w stylu

read przy imporcie nie powiodlo sie

:blink:

System sie tak zawiesza, ze nic nie mozna zrobic. Jedyne co pozostaje to restart kompa. Czasami pojawi sie jakas dziwna kreska na ekranie monitora.

zawsze po restarcie, mozesz rzucic okiem do logow, czy jest jakis dziwny zapis z poprzedniej pracy

mi KDE tez sie pare razy zawiesil, ale bylo to spowodowane sterownikiem do ATI

No dobra... zaktualizowalem caly system a ze mam SDI zajelo mi to caly dzien :-|

Cala ta aktualizacja oczywiscie nic nie dala, system wiesza sie identycznie.... :shock:

Jesli chodzi o logi z ostatniej sesji to, ktory plik konkretnie mam przegladac i gdzie go znajde? w /var/log ?

Głównie patrz na /var/log/messages oraz na /var/log/Xorg.0.log* Jeśli nie wiesz dokładnie czego szukać, to umieść gdzieś na jakimś serwerze te pliki i podaj do nich linka.

Spróbuj może uruchomić system w runlevelu 3 i uruchom środowisko graficzne za pomocą polecenia startx.

Jakiego uzywasz sterownika karty graficznej (sprawdź w /erc/X11/xorg.conf)?

/edit/

Jesteś pewien, że zaktualizował Ci się system, a nie pościągały Ci się tylko paczki? Niektórzy mieli jakies dziwne problemy ze 'znieupgrejdowanym' yumem ;-)

Co pokazuje:

rpm -q xorg-x11

Wiec tak...:

Umiescilem kilka logow i plik xorg.conf, oto linki:

kdm.log

xorg.conf

Xorg.0.log

Xorg.0.log.old

Tyle jesli chodzi o logi...

Polecenie:

rpm -q xorg-x11

wyswietla mi:

xorg-x11-6.8.1-12

Po uruchomieniu systemu w runlevelu 3 i probie zalaczenia kde poprzez

startx

wyskakuje mi krytyczny blad, iz serwer graficzny jest juz uruchomiony...

Po pierwsze, to niezaktualizował Ci się system :P Zaktualizuj najpierw yuma:

yum update yum

a dopiero potem resztę:

yum update

Paczki nie będą Ci się drugi raz ściągać.

Po drugie, to w jaki sposób włączyłeś runlevel 3? Cos mi się wydaje, że dalej byłes w runlevelu 5 ;-)

No i po trzecie, to zerknij jeszcze do ~/.xsession-errors.

Logi skopiowałeś zaraz po zwisie systemu czy po którymś tam restarcie?

Wiec... zaktualizowalem yuma i pozniej reszte. Wydaje mi sie, ze generalnie wszystko bylo ok bo napisane bylo, iz operacja zakonczona...

Runlevel 3 uruchamialem tak jak mi pisales wczesniej tj. w grubie przy wyborze Fedorki nacisnalem "a", nastepnie dopisalem 3 na koncu wiersza, ktory mi sie rzekomo pojawil.

Logi, ktore sa na serwerze wrzucilem po kilkukrotnym restarcie systemu....

A ten plik

~/.xsession-errors
to gdzie go znajde dokladnie bo tak to za bardzo nigdzie znalesc nie moge...

Gość _PaT
A ten plik
~/.xsession-errors
to gdzie go znajde dokladnie bo tak to za bardzo nigdzie znalesc nie moge...

~ (czyli tylda) oznacza Twój katalog domowy, tak więc ścieżka wygląda mniej więcej tak jak: /home/nazwa_użytkownika/.xsession-errors

Ad.1) Wersja Xorg:

xorg-x11-6.8.1-12

Ad.2) Uruchomienie w runlevelu 3 nawet bez parametru rhgb nic nie daje...

Ad.3)

Xorg.0.log

Nie znalazlem w katalogu domowym pliku

.xsession-errors

:blink:

Napomne jeszcze, ze zawieszanie sie KDE przybiera coraz to rozna forme... np. ostatnio mialem tak iz zawiecha nastopila po jakis 20min. pracy czyli bardzo dluugo moglem popracowac :P Czasem pojawia sie jakas krzywa kreska na ekranie a przed chwila jak system sie zawiesil moglem poruszac myszka...

Hmmm a moze ma to zwiazek np. z czestotliwoscia odswiezania ekranu monitora? Albo ogolnie dotyczy karty graficznej... :?: