luc86 Napisano Maj 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2005 Witam Pisze poniewaz mam problem z KDE i nie za bardzo mam gdzie szukac pomocy. Opisz po krotce na czym polega moj klopot. Mianowicie chodzi o to, ze moje KDE sie po prostu zawiesza. Zawiesza sie caly system i nic nie mozna zrobic. Przypomina to standardowa zawieche z systemow windows. Sytuacja ma miejsce w KDE 3.4 oraz 3.3. W dystrybucji SuSe 9.3 [KDE 3.4] po zalogowaniu sie uzytkownika i kilku chwilach pracy w trybie graficznym system staje w miejscu i brak jakiejkolwiek odpowiedzi. Dokladnie ta sama sytuacja ma miejsce w Kubuntu 5.04 [KDE 3.4] oraz w Fedorce 3 [KDE 3.3]. Nie mialem tego problemu natomias w Mandrivie 9.2 [KDE 3.1.3]. Wszystkie te systemy, ktore mi sie wieszaja... w trybach tekstowych chodza dobrze oraz inne srodkowiska graficzne tez nie powoduja zawieszania sie systemu [np. GNOME czy Fluxbox]. Nie ma to wiec zwiazku z kernelem. Wydaje mi sie, ze to wina pamieci [mam tylko 96 SDRAM] lub karty graficznej [Nvidia Aladdin TNT2 zintegrowana]. Chcialem zaznaczyc, ze jestem poczatkujacym uzytkownikiem systemu Linux i nie za bardzo wiem jak bym mogl to zdiagnozowac. Obecnie mam zainstalowane Fedore3. Jesli ktos ma jakiekolwiek pomysly i rady to prosze by byly one latwo przekazywane, tak bym mogl je zrozumiec Pozdrawiam wszystkich i czekam na pomoc luc86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2005 No to zobacz czy nie ma jakichs informacji w logach (/var/log/). Jak system niby się zawiesza, to możesz przełączyć się na konsolę (CTRL+lewy ALT+F1)? System czyta z dysku jak szalony? Zaktualizowałeś system (szczególnie KDE i X.org X11)? Może wyłączenie systemu dźwiękowego (tak naprawdę wyłączy to tylko serwer artsd) w Centrum Sterowania rozwiąże problem (odpal kcontrol). Tak swoją drogą używanie KDE z 96MB RAMu trochę zakrawa o masochizm ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luc86 Napisano Maj 13, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2005 System sie tak zawiesza, ze nic nie mozna zrobic. Jedyne co pozostaje to restart kompa. Czasami pojawi sie jakas dziwna kreska na ekranie monitora. Systemu nie moge zaktualizowac bo zaraz bo uruchomieniu sie staje i juz nic nie moge zrobic. Dysk nie czyta jak szalony, chyba nawet od czasu do czasu mignie minimalnie.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2005 No to trochę nie rozumiem. Najpierw piszesz, że pod Gnome i Fluxboksem się nie wiesza, a teraz, że zaraz po uruchomieniu. Uruchom może system w runlevelu 3. Jak pojawi Ci się GRUB z możliwością wyboru jądra, to naciśnij a i na końcu linii potem dopisz cyfrę 3. Następnie zaktualizuj cały system: yum update Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luc86 Napisano Maj 13, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2005 Zawiesza sie po uruchomieniu KDE. Teraz nie mam gnoma ani fluxboxa ale sprawdzalem to na innych dystrybucjach jak pisalem w pierwszym poscie. System staje jak zaczynam cos robic klikne w cokolwiek lub wlaczy sie np. wygaszacz ekranu :/// Lipa... nie moge dokonac aktualizacji systemu bo nie mam zainstalowanych jakis kluczy. Wyskakuje mi ze moge to zrobic za pomoca komendy jakiejs lecz ona tez nie dziala, pojawia sie cos w stylu read przy imporcie nie powiodlo sie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2005 A FAQ przeczytałeś w ogóle? http://faq.fedora.pl/#gpgsig Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Maj 13, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 13, 2005 System sie tak zawiesza, ze nic nie mozna zrobic. Jedyne co pozostaje to restart kompa. Czasami pojawi sie jakas dziwna kreska na ekranie monitora. zawsze po restarcie, mozesz rzucic okiem do logow, czy jest jakis dziwny zapis z poprzedniej pracy mi KDE tez sie pare razy zawiesil, ale bylo to spowodowane sterownikiem do ATI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luc86 Napisano Maj 14, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2005 No dobra... zaktualizowalem caly system a ze mam SDI zajelo mi to caly dzien :-| Cala ta aktualizacja oczywiscie nic nie dala, system wiesza sie identycznie.... :shock: Jesli chodzi o logi z ostatniej sesji to, ktory plik konkretnie mam przegladac i gdzie go znajde? w /var/log ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 14, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 14, 2005 Głównie patrz na /var/log/messages oraz na /var/log/Xorg.0.log* Jeśli nie wiesz dokładnie czego szukać, to umieść gdzieś na jakimś serwerze te pliki i podaj do nich linka. Spróbuj może uruchomić system w runlevelu 3 i uruchom środowisko graficzne za pomocą polecenia startx. Jakiego uzywasz sterownika karty graficznej (sprawdź w /erc/X11/xorg.conf)? /edit/ Jesteś pewien, że zaktualizował Ci się system, a nie pościągały Ci się tylko paczki? Niektórzy mieli jakies dziwne problemy ze 'znieupgrejdowanym' yumem ;-) Co pokazuje: rpm -q xorg-x11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luc86 Napisano Maj 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2005 Wiec tak...: Umiescilem kilka logow i plik xorg.conf, oto linki: kdm.log messages xorg.conf Xorg.0.log Xorg.0.log.old Tyle jesli chodzi o logi... Polecenie: rpm -q xorg-x11 wyswietla mi: xorg-x11-6.8.1-12 Po uruchomieniu systemu w runlevelu 3 i probie zalaczenia kde poprzez startx wyskakuje mi krytyczny blad, iz serwer graficzny jest juz uruchomiony... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2005 Po pierwsze, to niezaktualizował Ci się system Zaktualizuj najpierw yuma: yum update yum a dopiero potem resztę: yum update Paczki nie będą Ci się drugi raz ściągać. Po drugie, to w jaki sposób włączyłeś runlevel 3? Cos mi się wydaje, że dalej byłes w runlevelu 5 ;-) No i po trzecie, to zerknij jeszcze do ~/.xsession-errors. Logi skopiowałeś zaraz po zwisie systemu czy po którymś tam restarcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luc86 Napisano Maj 15, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2005 Wiec... zaktualizowalem yuma i pozniej reszte. Wydaje mi sie, ze generalnie wszystko bylo ok bo napisane bylo, iz operacja zakonczona... Runlevel 3 uruchamialem tak jak mi pisales wczesniej tj. w grubie przy wyborze Fedorki nacisnalem "a", nastepnie dopisalem 3 na koncu wiersza, ktory mi sie rzekomo pojawil. Logi, ktore sa na serwerze wrzucilem po kilkukrotnym restarcie systemu.... A ten plik ~/.xsession-errors to gdzie go znajde dokladnie bo tak to za bardzo nigdzie znalesc nie moge... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Maj 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2005 A ten plik ~/.xsession-errors to gdzie go znajde dokladnie bo tak to za bardzo nigdzie znalesc nie moge... ~ (czyli tylda) oznacza Twój katalog domowy, tak więc ścieżka wygląda mniej więcej tak jak: /home/nazwa_użytkownika/.xsession-errors Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajownik Napisano Maj 15, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 15, 2005 1) Pokaż jeszcze raz jaką masz wersję X.org 2) Spróbuj jeszcze raz uruchomić sie w runlevelu 3, ale teraz wywal z linii parametrów rhgb 3) Logi wrzuć te, które będą zaraz po zwisie systemu (szczególnie obchodzą mnie Xorg.0.log*) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luc86 Napisano Maj 17, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 17, 2005 Ad.1) Wersja Xorg: xorg-x11-6.8.1-12 Ad.2) Uruchomienie w runlevelu 3 nawet bez parametru rhgb nic nie daje... Ad.3) messages Xorg.0.log Nie znalazlem w katalogu domowym pliku .xsession-errors Napomne jeszcze, ze zawieszanie sie KDE przybiera coraz to rozna forme... np. ostatnio mialem tak iz zawiecha nastopila po jakis 20min. pracy czyli bardzo dluugo moglem popracowac Czasem pojawia sie jakas krzywa kreska na ekranie a przed chwila jak system sie zawiesil moglem poruszac myszka... Hmmm a moze ma to zwiazek np. z czestotliwoscia odswiezania ekranu monitora? Albo ogolnie dotyczy karty graficznej... :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi