Skocz do zawartości

Płytka Bootowalna W K3b

San

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

mam pytanie odnośnie mikrodystrybucji Linuksa. jak nagrać obraz bootowalnej płyty w taki sposób by można było używać trybu graficznego w K3B? na stronie cinemix.prv.pl jest opisany sposób nagrywania takich płyt ale w konsoli. ja bym chciał mieć możliwość wybrania takich opcji jak ukrywanie itp.

Pozdrawiam!

San

Co do opcji bootowania w k3b, to może się mylę, ale wydaje mi się, że nie w programie wypalającym się to robi, tylko to plik .iso musi być już w ten sposób zbudowany (na potwierdzenie - obrazy płytki instalacyjnej fedory normalnie nagrywamy bez szczególnych opcji, a bootuje się)

Taki wniosek mogę wytoczyć po kilkukrotnym remasteringu Knoppixa.

Pozdrawiam!

mozna samemu stworzyc bootowalna plyte CD/DVD, ale trzeba posiadac bootsector (w formie pliku, ewentualnie trzeba go samemu zrobic), nastepnie wybieramy w K3B: Projekt>Edit Boot Images...

nastepnie wskazujemy plik z bootsectorem, potem przenosimy do okna kompilacji pliki ktore chcemy umiescic na plycie i wypalamy,

oczywiscie bootsector musi byc dopasowany do plikow startujacych ktore umiescimy na plycie CD/DVD: wazna jest sciezka dostepu itd.

pozdrawiam,

• 2 weeks later...