margrand Napisano Maj 18, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 18, 2005 Spotkałem się dotychczas, jesli dobrze pamiętam - z dwoma aplikacjami dotyczącymi analiz giełdowych, które są bezpośrednio skojarzone pod (_linuxa_ → Linuksa) ORT. Ciekawi mnie możliwość uruchomiernia jednak najpopularniejszego programu z tego gatunku (Metastock). Co sądzicie o takim pomyśle i czy może ktoś miał szczęście uruchomienia tego programu? (pytanie 1) Z mojej wiedzy w temacie obsługi serwisów (internetowego biura maklerskiego), chyba tylko "bossa" jest przygotowana do działania z linuxem. Czy ma ktoś szersza wiedzę na temat gry giełdowej i realizacji zleceń przez net (korzystając z (_linuxa_ → Linuksa) ORT).(pytanie 2) Zachęcam do dyskusji i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryho Napisano Grudzień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Grudzień 16, 2007 Witam! Od kilku miesięcy działam na giełdzie korzystając z serwisu bossa.pl na komputerze z zainstalowanym ubuntu 6.10. Z aplikacji udostępnianych przez "bossę" używam interfejsu webowego (do składania zleceń) oraz aplikacji ISPAG (do wykresów), które bezproblemowo uruchamiają się w oknie przeglądarki (w moim przypadku jest to Firefox). Poza tymi dwoma, korzystam również z programu Notowania 2 PRO firmy Statica, który jest udostępniany bezpłatnie użytkownikom "bossy" o ile subskrybują odpowiedni pakiet usług. Ten ostatni program jest dla mnie zasadniczym narzędziem pracy, jesto to aplikacja do śledzenia notowań w czasie rzeczywistym korzystająca z serwerów notowań firmy Statica, tak więc niezależnych od serwerów "bossy". Notowania 2 PRO uruchamiam korzystając z WINE. Program działa bardzo stabilnie jednak nie wszystkie jego funkcje są dostępne w domyślej konfiguracji WINE. Niektóre opcje menu sprawiają że program się zawiesza ale mi na razie wystarcza to co działa. Bossa ma własny program do notowań w czasie rzeczywistym o nazwie NOL (Notowania on-line) ale nie udało mi się go uruchomić na linuksie, a szkoda bo pozwala on jednocześnie śledzić notowania i składać zlecenia co jest o wiele wygodniejsze niż korzystanie z interfejsu w przeglądarce. Mam w planach przeprowadzenie prób z Win4Lin aby przełamać ten problem. Wkrótce będę się zabierał również do roboty na "Forex-ie" i zapewne będę musiał korzystać w tym celu z kolejnych aplikacji dla windowsów. Będę wdzięczny za opinie o obecnych w Polsce brokerach i ich "kompatybilności" z linuksem. Pozdrawiam serdecznie, Ryho. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trader Napisano Marzec 7, 2010 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 7, 2010 Witajcie Swoją przygodę z analizą wykresów spółek zacząłem od Metastocka. Testowałem potem wiele innych programów jednak ostatecznie wróciłem do niego. W mojej ocenie robi najbardziej przyjazne dla oka wykresy. Dopracowałem je chyba do perfekcji co możesz zobaczyć na mojej stronie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi