Skocz do zawartości

Ostrzeżenie - Pytanie !?

kwazar

Rekomendowane odpowiedzi

mialem zainstalowanego mandrake 10.1 oraz pclinuxa 8.1 - postanowilem zainstalowac FC3 obok istniejących systemow. sama instalacja przebiegla bez problemu, chociaz grub zainstalowal sie w bootsektorze pierwszego dysku podczas gdy przy instalacji wybralem partycje z fedora :( , ale to nie problem. Problemem jest kaszanienie partycji podczas instalacji fedory. przed instalacja fedory qparted, cfdisk, fdisk pokazywaly partycje prawidlowo zarowno na pierwszym dysku jak i na drugim. po instalacji fedory totalna kcha, zaden z trych programow nie mogl pokazac ukladu partycji na dyskach / wyswietlaly komunikat o zlym ukladzie partycji /. nawet po usunieciu fedory programy te nadal maja problem z odczytaniem partycji na dyskach. dlaczego tak sie dzieje tylko z fedora. poczytalem na innych forach i moj problem nie jest odosbniony. bardzo duzo uzytkownikow (_linuxa_ → Linuksa) ORT po zainstalowaniu fedory ma takie same problemy. uwazam ze cos nie tak jest z ta dystrybucja - dobrze ze nie stracilem danych. ktos moze cos wyjasnic na ten temat ? z gory dziekuje...

az ciarki mnie przechodza jak pomysle, ze moglem stracic dane... :((

Błędy w parted (Anaconda używa tego programu do partycjonowania). Od wersji 1.6.15 sporo zostało już naprawione → http://cvs.alioth.debian.org/cgi-bin/cvswe...&cvsroot=parted

Część jednak problemów wynika ze stosowania programów takich jak Norton Ghost czy Partition Magic, które wpisywały bzdury do tablicy partycji.

Mając Win98 oraz FC3 z ciekawości zaistalowałem sobie na dysku logicznym FC1 (mam to niedługo u siostry instalować). I mój dysk od tej pory czasem się zacina (dopóki nie wywaliłem partycji FC1 zacinał się na potęgę). Mam nadzieję, że nic poważnego już mu nie grozi. Problemy z partycjami były, ale załatwiłem je cfdiskiem z knoppixa.

Pozdrawiam!