Peter_M Napisano Maj 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2005 Moje jajo to 2.6.11-1.27_FC3.i686 Pliki Samby: samba 3.0.10-1.fc3 samba-client 3.0.10-1.fc3 samba-common 3.0.10-1.fc3 samba-swat 3.0.10-1.fc3 system-config-samba 1.2.28-0.fc3.1 W sieci mają działać 2 kompy: mój z Fedorą Core3 i drugi z windą XP (NTFS). Na razie udało mi się udostępnić kompowi z windą internet radiowy - z tym nie ma problemu. Problem: nie mogę udostępnić swojej drukarki! (hp deskjet 3550). Swat (Status) pokazuje, że smbd: nie działa (nie rusza go ani Uruchom ani Zrestartuj) nmbd: działa windindd: nie działa (nie jest potrzebny). Ciekawostką jest to, że w Konfiguracji Usług (Ustawienia Systemowe | Ustawienia Serwera | Usługi): demon smb jest uruchomiony i posiada status: smbd (pid 3498 3484) jest uruchomiony... nmbd (pid 3488) jest uruchomiony... O CO TU CHODZI!!! Mój smb.conf: # Samba config file created using SWAT # from 127.0.0.1 (127.0.0.1) # Date: 2005/05/28 15:43:54 # Global parameters [global] workgroup = MSHOME security = SHARE guest account = ldap ssl = no valid users = kinga guest ok = Yes hosts allow = 192.168.0.135 [HPLInux] path = /var/spool/samba min print space = 2000 printable = Yes printing = bsd print command = lpr -r -P'%p' %s lpq command = lpq -P'%p' lprm command = lprm -P'%p' %j printer name = deskjet-3500-1 Proszę serdecznie speców od Samby o pomoc! Nie daję sobie z tym rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tidnab Napisano Maj 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2005 spróbuj spod konsoli: /etc/rc.d/init.d/smb start lub /etc/rc.d/init.d/smb stop lub /etc/rc.d/init.d/smb restart bo jeśli smbd nie działa to nic nie zrobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Maj 28, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 28, 2005 Może spróbuj wyciągnąc coś z tego. Mi z taką konfiguracją działa bez problemów. smb.conf: workgroup = mshome server string = Fedora hosts allow = 192.168.0. 192.168.2. 127. printcap name = /etc/printcap load printers = yes printing = cups cups options = raw log file = /var/log/samba/%m.log max log size = 50 socket options = TCP_NODELAY SO_RCVBUF=8192 SO_SNDBUF=8192 dns proxy = no idmap uid = 16777216-33554431 idmap gid = 16777216-33554431 template shell = /bin/false encrypt passwords = no guest ok = yes winbind use default domain = no [printers] comment = All Printers path = /var/spool/samba browseable = yes guest ok = yes printable = yes [pub] path = /mnt/pub/ guest ok = yes publick = yes writable = yes printable = no Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_M Napisano Czerwiec 1, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2005 Odzywam się ponownie, dziękując za dotychczasową pomoc. Cały czas walczę z drukarką HP aby ją udostępnić Windzie XP. 1. Oczywiście demon Smbd u mnie działa, oszukiwał tylko Swat (ale dlaczego?) 2. Do tej pory uzyskałem to: - w otoczeniu sieciowym Windy jest widoczny mój komp i udostępniona drukarka HP-3500-1 - w Windzie został zainstalowany driver do tej drukarki - w Windzie w folderze "Drukarki i Faxy" udostępniona drukarka jest widoczna jako "Gotowa" NIESTETY, PRÓBA DRUKU Z WINDY KOŃCZY SI KOMUNIKATEM: ODMOWA POŁĄCZENIA, POŁĄCZENIE NIE JEST MOŻLIWE Przytaczam zmodyfikowany plik smb.conf: # Samba config file created using SWAT # from 127.0.0.1 (127.0.0.1) # Date: 2005/05/28 15:11:42 # Global parameters [global] workgroup = mshome security = share server string = Samba %v hosts allow = 192.168.0.135 192.168.0.1 localhost printcap name = cups printing = cups log level = 1 log file = /var/log/samba/%m.log max log size = 50 guest ok = yes guest account = kinga [printers] comment = Drukarki path = /var/spool/samba printable = Yes Dlaczego nie mogę uzyskać połączenia z Windy do linuksowej drukarki ? Gdzie jeszcze tkwi błąd? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Czerwiec 1, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 1, 2005 Będziesz musiał utworzyć nową drukarkę: Stopa>System Settings>Printing>Action>New Que. Teraz wciskaj Forward, aż będziesz miał do wyboru model drukarki. Wybierz Generic>Raw Print Que. Teraz powinno już działać, ale może trzeba będzie zrobić coś z Winem, a tego już niestety nie pamiętam. Swoją droga jest o tym wiele na googlach Jak nie będzie działało to daj znać, to poszukam dokładnie co dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_M Napisano Czerwiec 2, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 2, 2005 Dzięki, ale chyba nic z tego. To jest drukarka USB - jeśli tylko podlączę ją do portu to jest automatycznie wykrywana jako HP deskjet 3500. Tak robi kudzu, to samo jest przy próbie utworzenia nowej kolejki (Ustawienia Systemowe | Drukowanie | Operacje | Nowa kolejka). W Windzie sytuacja się powtarza, jak wyżej pisałem (Odmowa dostępu, połączenie nie jest możliwe). Mój smb.conf: # Samba config file created using SWAT # from 127.0.0.1 (127.0.0.1) # Date: 2005/06/03 00:11:18 # Global parameters [global] workgroup = MSHOME server string = Fedora security = SHARE encrypt passwords = No guest account = kinga log level = 1 log file = /var/log/samba/%m.log max log size = 50 socket options = TCP_NODELAY SO_RCVBUF=8192 SO_SNDBUF=8192 dns proxy = No ldap ssl = no idmap uid = 16777216-33554431 idmap gid = 16777216-33554431 path = /var/spool/cups guest ok = Yes cups options = raw printer name = usblp0 [printers] comment = Drukarki path = /var/spool/samba printable = Yes browseable = No [usblp0] comment = All Printers path = /var/spool/samba read only = No printable = Yes oplocks = No share modes = No Powoli tracę siły. Wcześniej używałem drukarkę Epson Stylus Color 440 na LPT i wszystko chodziło jak trzeba. Udostępniłem ją w Fedorze, w Windzie XP zobaczyłem w Otoczeniu sieciowym, kliknąłem na nią 2 razy, zainstalowałem driver, wydrukowałem stronę testową i po robocie. Z tą HP dochodzę do momentu zainstalowania w Windzie drivera po czym oglądam okienko drukarki z komunikatem "Odmowa dostępu, połączenie nie jest możliwe". I bądź tu mądry. Jeśli jeszcze coś Ci wpadnie do głowy, to proszę, napisz Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Czerwiec 3, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 3, 2005 Miałem ten sam problem i też mam drukarkę USB. Na początek wywal SP2 z Win XP jak tylko jest zainstalowany, bo on strasznie miesza (podobno wystarczy usunąć jakieś klucze z rejestru, ale mi to nie pomogło). Po drugie, bardzo dobrze, że kadzu wykrywa taką drukarkę Ja mam fizycznie jedną, a system ma aż 3 koleji: jedna normalna, druka RAW QUE a trzecia z demonu hal (ciągle ją dodaje, nie wiem po co). Więc nie usuwaj żadnych wczesniejszych kolejek, tylko dodaj nową. Może tu tkwi błąd: nie wybieramy RAW QUE w oknie QUE TYPE, ale w Printer Model (czyli następne; QUE TYPE zostaw tak jak jest). Podczas instalacji drukarki na Win XP będziesz tylko musiał wybrać odpowiednie sterowniki i po sprawie. A co do smb.conf, chyba niepotrzebny jest wpis [usblp0]. Powinno wystarczyć samo [printers]. #no tak, "żadnych" a nie "rzadnych" sorry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_M Napisano Czerwiec 21, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 21, 2005 Dawno się nie odzywałem, ale problem stał się nieaktualny. Moja Fedorcia padła -Kernel panic!!! - i czeka mnie stawianie jej od nowa. Może spróbuję z FC4? Jeszcze nie wiem. Dzięki za porady WRACAM DO TEMATU! FC4 zainstalowana. Samba działa. Na połączonym sieciowo kompie z W'XP wywaliłem Service Pack 2. W otoczeniu sieciowym W'XP widoczna jest moja drukarka hp3550. Problem ten sam: ODMOWA DOSTPU, POŁĄCZENIE NIE JEST MOŻLIWE Mój smb.conf: # Global parameters [global] workgroup = mshome server string = Samba Server log file = /var/log/samba/%m.log max log size = 50 socket options = TCP_NODELAY SO_RCVBUF=8192 SO_SNDBUF=8192 os level = 60 local master = Yes ; security = share load printers = YES printcap name = /etc/printcap dns proxy = No idmap uid = 16777216-33554431 idmap gid = 16777216-33554431 guest ok = yes guest only = Yes cups options = raw username map = /etc/samba/smbusers ; encrypt passwords = Yes ; guest account = nobody hosts deny = All hosts allow = 192.168.0.135/255.255.255.0 interfaces = eth0 [printers] comment = All Printers path = /var/spool/samba writeable = yes printable = Yes printer name = hp3550 browseable = Yes create mask = 0700 guest ok = Yes Co zrobić, aby moja drukarka ruszyła na Windzie XP Prof.? POMÓŻCIE!!! :shock: PROBLEM ROZWIĄZANY! 1. Należało w kompie z Win XP połączonym sieciowo z moim usunąć Service Pack 2 (dzięki wojtekjs za ten pomysł) 2. Należało napisać bardzo prosty smb.conf (udostępniam tylko drukarkę hp3550): # Global parameters [global] workgroup = MSHOME netbios name = PiotrLinux server string = Samba Server security = SHARE printcap name = /etc/printcap guest ok = yes cups options = raw printing = CUPS browseable = yes writeable = yes [printers] comment = All Printers path = /tmp printable = Yes guest ok = yes 3. Gdy na kompie z Win XP w Otoczeniu sieciowym pojawiła się moja drukarka, należy ją zainstalować (klikając 2 razy w ikonę tej drukarki). 4. Po zainstalowaniu drivera pojawiła się w panelu "Drukarki i faxy" nowa drukarka "hp3550 na PiotrLinux", ale pojawił się znany z poprzednich zmagań komunikat: "Odmowa dostępu, połączenie nie jest możliwe". 5. Wystarczyło tylko uruchomić ponownie komp z Win XP i w panelu "Drukarki i faxy" była nowa drukarka "hp3550 na PiotrLinux" z komunikatem "GOTOWE". Wydrukowana została strona testowa i w ten sposób zmagania z udostępnieniem hp3550 pod Win XP zakończyły się sukcesem. Wszystkim zaangażowanym w dyskusji na ten temat: wielkie dzięki!!! Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi