SlyT Napisano Maj 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2005 Na poczatku wszystko podrecznikowo. Sciagnalem sobie z ux.pl OO 1.9b103 jako rpm-y. Rozpakowalem (jako ze calosc tar.gz) a nastepnie: rpm -ivh openoffice* poszlo pieknie. W menu start w katalogu "Biuro" pojawily sie skroty do calego pakietu OO. Wszytko sie otwiera i dziala. Pojawil sie b105. A co ?! Zrobimy upgrade ! Sciagnalem i rozpakowalem analogicznie jak poprzednio. Nastepnie: rpm -U openoffice* poszlo ! No i wszystko byloby ok gdyby nie to ze: 1. zniknely mi skroty do aplikacji z "Biura". 2. jakiekolwiek dokumenty OO przestaly sie otwierac przez dwuklik. no nic mysle sobie: rpm -e openoffice i ciag komunikatow "Pakiet openoffice..... nie jest juz zainstalowany". Fajowo - pewnie juz wszystko usuniete. No to: rpm -ivh openoffice* i tu zonk .... lista komunikatow "Pakiet openoffice ..... jest juz zainstalowany" :shock: A sytuacja nadal nieprawidlowa tj. skrotow brak i dokumenty sie nie otwieraja. Bardzo prosze o pomoc w przywroceniu do normalnosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Maj 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2005 rpm -e openoffice Nie ma paczki o nazwie openoffice, według mnie nazywa się to openoffice.org-coś. Paczki, które zainstalowałeś sprawdzasz poleceniem: rpm -qa|grep openoffice. Ja mam u siebie takie: openoffice.org-langpack-pl_PL-1.9.104-2 openoffice.org-impress-1.9.104-2 openoffice.org-draw-1.9.104-2 openoffice.org-calc-1.9.104-2 openoffice.org-core-1.9.104-2 openoffice.org-writer-1.9.104-2 Jeśli chcesz wszystkie usunąć to najlepiej zrób to poleceniem: yum remove openoffice.org-core. Jeśli chodzi o problemu z menu to nie mam pojęcia:/ Może przeinstaluj paczkę redhat-menus i gnome-menus(jeśli używasz Gnome) tak: rpm -Uhv nazwapaczki --replacefiles --replacepkgs (jak nie pójdzie to dorzuć do tego jeszcze --nodeps). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SlyT Napisano Maj 30, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2005 A powiedz mi skad wziales b104 bo na ux.pl byl 103 a pozniej od razu 105. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Maj 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2005 A powiedz mi skad wziales b104 bo na ux.pl byl 103 a pozniej od razu 105. Wgrałem oficjalny openoffice.org ze stron http://fedora.redhat.com . Ale Ty tego lepiej nie rób, moja wersja pochodzi z Rawhide (czyli przyszłej FC4, na razie ją testują). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SlyT Napisano Maj 30, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2005 Jeśli chcesz wszystkie usunąć to najlepiej zrób to poleceniem: yum remove openoffice.org-core. #yum remove openofficeorg-core Setting up Remove Process No Packages marked for removal i co dalej ? w czasie upgrade'u (rpm -Uvh openofficeorg-* --replacefiles --replacepkgs) pojawia mi sie szereg komunikatow typu: "Could not parse file '/usr/share/applications/openoffice.org-1.9-impress.desktop': Failed to open file '/usr/share/applications/openoffice.org-1.9-impress.desktop': No such file or directory" Wyglada mi to wszystko na niezly balagan ... czy jeszcze walczyc czy tez zrobic reinstall systemu ? dalej: rpm -e openofficeorg-* "błąd: pakiet openofficeorg-writer-1.9.106-1.i586.rpm nie jest zainstalowany" i na koniec: rpm -qa|grep openofficeorg openofficeorg-freedesktop-menus-1.9.106-1 openofficeorg-core05-1.9.106-1 openofficeorg-core02-1.9.106-1 openofficeorg-core05u-1.9.106-1 openofficeorg-graphicfilter-1.9.106-1 openofficeorg-pyuno-1.9.106-1 openofficeorg-writer-1.9.106-1 openofficeorg-core08-1.9.106-1 openofficeorg-core06-1.9.106-1 openofficeorg-core04-1.9.106-1 openofficeorg-core01-1.9.106-1 openofficeorg-calc-1.9.106-1 openofficeorg-core04u-1.9.106-1 openofficeorg-core09-1.9.106-1 openofficeorg-draw-1.9.106-1 openofficeorg-impress-1.9.106-1 openofficeorg-math-1.9.106-1 openofficeorg-redhat-menus-1.9.106-1 openofficeorg-testtool-1.9.106-1 openofficeorg-xsltfilter-1.9.106-1 openofficeorg-pld-menus-1.9.105-1 openofficeorg-core07-1.9.106-1 openofficeorg-core03-1.9.106-1 openofficeorg-core03u-1.9.106-1 openofficeorg-core10-1.9.106-1 openofficeorg-javafilter-1.9.106-1 openofficeorg-spellcheck-1.9.106-1 czyli niby wszystko ok a jednak skrotow nie widac a dwuklik nie otwiera pliku tylko pojawia sie okno dialogowe "Otworz z ...". Aha, uzywam KDE. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Maj 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2005 Jeśli chcesz wszystkie usunąć to najlepiej zrób to poleceniem: yum remove openoffice.org-core. #yum remove openofficeorg-core Setting up Remove Process No Packages marked for removal Nie zapomniałeś o kropce? Miało być openoffice.org-core. A jeśli o niej nie zapomniałeś (bo na http://ux.pl taką dziwną wersję mają), to użyj rpm -qa | grep openoffice, aby dowiedzieć się, jakie paczki trzeba usunąć. Jeśli tam na pewno nie ma kropki to użyj polecenia yum remove openofficeorg-core. w czasie upgrade'u (rpm -Uvh openofficeorg-* --replacefiles --replacepkgs) pojawia mi sie szereg komunikatow typu: "Could not parse file '/usr/share/applications/openoffice.org-1.9-impress.desktop': Failed to open file '/usr/share/applications/openoffice.org-1.9-impress.desktop': No such file or directory" Opcji --replacefiles --replacepkgs miałeś używać do upgrade menu, nie openoffice.org! Wyglada mi to wszystko na niezly balagan ... czy jeszcze walczyc czy tez zrobic reinstall systemu ? Walcz! Nie takie problemy miałem... nawet wczoraj wskrzeszałem system przez 1,5 godziny rpm -e openofficeorg-* "błąd: pakiet openofficeorg-writer-1.9.106-1.i586.rpm nie jest zainstalowany" To polecenie nie zadziała. Gwiazka doda do niego wszyskie nazwy plików z katalogu, w którym się znajdujesz. Właśnie dlatego poleciłem Ci użyć yum, patrz początek tego postu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SlyT Napisano Maj 30, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2005 Kropki w nazwie pakietow nie ma (nazwa zaczyna sie od openofficeorg-...). W miedzyczasie troche wyedytowalem poprzedni post .... ponownie: root@FC3 OOo_SRC680m106-pl]# yum remove openofficeorg-core. Setting up Remove Process No Packages marked for removal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość _PaT Napisano Maj 30, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2005 openofficeorg-freedesktop-menus-1.9.106-1 openofficeorg-pld-menus-1.9.105-1 Wywal te paczki (rpm -e openofficeorg-freedesktop-menus-1.9.106-1 openofficeorg-pld-menus-1.9.105-1). openofficeorg-redhat-menus-1.9.106-1Wgraj tę paczkę ponownie (rpm -Uhv --replacefiles --replacepkgs openofficeorg-redhat-menus-1.9.106-1). Powinno zadziałać (przeloguj się na wszelki wypadek... innego pomysłu nie mam...) Masakra, jak oni potrafili zaśmiecić uporządkowany program :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SlyT Napisano Maj 30, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Maj 30, 2005 No i ... DZIALA ! ! ! ! Serdecznie dziekuje za pomoc. Duze piwo stawiam przy okazji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi