Skocz do zawartości

Fedora 4 X86_64

SebOOl

Rekomendowane odpowiedzi

Wiatm

Tak się zastanawiam nad tym czy Fedora 4 64 bitowa będzie "działać" podbnie do FC3 czy może naprawdę będzie działać. W FC3 w dalszym ciągu są problemy z wykrywaniem zależności w systemie (yum ani rpm nie widzą zainstalowanych programów). Jest nieco lepiej niż było 2 miesiące temu bo wtedy nic się nie dało zaisntalować a teraz prawie nic. :(

Sporo programów działa ułomnie na tym systemie np Kadu uruchamia się tylko wyglądając jak z Windowsa (pomimo że w ustawieniach ma co innego zapisane , zresztą na tym samym katalogu gg uruchomiłem kadu na 32 bitowej fedorze i działa prawidłwowo). Przykładów jest masa. Sądzę że nie ma sensu pisać na bugzillę bo na dobrą sprawę to chyba nic innego bym nie robił tylko zgłaszał że jest problem z tym czy z tamtym.

Najciekawszą żeczą jest fakt że nie da się zaktualizować dosyć podstawowych pakietów z oficjalnych repozytoriów, nie trzeba wcale jakichs wyszukanych szukac.

Jednym słowem Fedora 64 bitowa jest jednym wielkim kawałkiem szybkiego złomu ... ciekawe jak będzie z następcą ??

Chwilowo wróciłem do 32 bitowego FC3. i jestem zadowolony.

Nie wiem czymu masz takie problemy z FC3 na x86_64.

U mnie na uczelni. gdzie administruje sala z maszynami AMD64 nie mam wiekszych problemow.

Do aktulaizacji uzywam yum z dodatkowymi wpisami zeby miec pakiety takie jak xine etc (miedzy innymi freshrpms, dag, dries). Apt nie obsluguje architektury x86_64.

Jeden problem co mialem, to z kernelem 2.6.11-14_FC3, ale ten sam problem byl pod 32 bitami: zawieszal sie X11 lub przy wylaczaniu komputera byl kernel panic :(

Popzdrowienia.

PS. Za tydzien bede robil testy z FC4.

A próbowałeś zainstalować amaroka, zaktualizować kdemultimedia albo zainstalować krusadera ??

Wszystkie powyzsze progsy mają problemy z zależnościami :( Pomimo iż odpowienie paczki są w systemie a yum ich nie widzi ... A jeszcze lepiej jest z aktualizacją samego KDE ... tutaj znów brakuje zalezności ... pomimo iż są ... each ... długo by można pisac ...

Nie neguję że FC x86_64 do zastosowań uwzględninych w distro :)działa. Niestety jak lubisz mieć w miarę nowe paczki w systemie i trochę programów do multimediów to zaczynają się schody ....

Kadu generalnie działa. Jedyny problem tkwi w ładowaniu motywu graficznego (w opcjach mam keramik a ładuje się Windows). Distro jako takie też działa dosyć nieźle. Problemy zaczynają się przy aktualizacjach i instalowaniu softu. Problemy dotyczą rozwiązywania nzależności. Notorycznie są komunikaty że nie można zainstalować tego ponioeważ nie można spełnić zależności XXX (w rzeczywistości paczka XXX jest już w systemie zainstalowna) lub coś jest w konflikcie z czymś. Problem zależności jest już mniejszy niż 2 miesiące temu kiedy to trzeba było ręcznie mu je spełniać ;), jednak jest wciąż obecny i wku.....!!!!

Generalniue jako do systemu NIE AKTUALIZOWANEGO nie mam zastzreżeń, działa stabilnie i szybko - róznica jest znacznie odczuwalna w porównaniu z wersją 32 bitową - szczególnie podczas kompilacji. Jednak ja lubie się bawić multimediami i nie udało mi się poinstalować potrzebnych mi programów! Ani zaktualizować W PEŁNI KDE. Pewnie by mi się to udało ala ja nie mam tygodnia czasu na walczenie z dystrybucją by mi wszystko na niej działało. Jeśli nie będziesz nic kombinował z instalowaniem progsów to 64 bity polecam jeśli nie to nie.

Mam nadzieję że systuacja w FC4 będzie lepsza ... a póki co przesiadłem się z powrotem na 32bitową wersję (chociaż tam dostrzegłem znów lekkie zamieszanie w repozytoriach - musiałem sam szukać i i ntalować biblioteki aby móc gstreamera zainstalować który w dodatku gryzł się z jakąś systemową biblioteką ;) - ale pokompilowałem sobie sam co mi było trzeba i wszystko gra :))

• 2 weeks later...

Dziś zainstalowałem FC4 (64 bitowe) i jak narazie jestem miło zaskoczony. Działa dużo szybciej niż FC3 (naprawde DUŻO:) ) yum nie sprawia problemów, wydaje się wręcz działać o wiele szybciej i sprawniej. Nie głubi zalezności :)

Z kadu jednak dalej jest problem ponieważ połowy motywów graficznych nie widać w menu wyboru (są niedostęne - prawdopodobnie) ale generalnie jest OK. I nie działa TCL oraz Spy (mogłem coś przeoczyć ale narazie nie działają ... może jutro poszperam coś nie coś dlaczego mogą nie działać dziś idę już spać...

Nie będę jesze stwioerdzał że tym razem developerom się udało bo jeszcze nie wiadomo co może wyjść z FC4. Poczekam z opiniowaniem parę tygodni ... Jednak narazie naprawde miłe wrażenia... :)