Skocz do zawartości

Problem Z Dźwiękiem

quanta

Rekomendowane odpowiedzi

po zainstalowaniu nowego kernela fedory 2.6.11-1.27_FC3 nie mam w ogóle dźwięku :/ Przez chwilę był ledwie słyszalny i trzeszczał, a odpalenie np xmms z konsoli wyrzucało komunikat, iż wyjście dźwięku jest zajęte czy coś w tym stylu. Dziś już nic nie wyrzuca, po prostu nie ma dźwięku. Czego to może byc wina?

edit: na roocie jak np odpalam xmms z konsoli wyskakuje mi:

** WARNING **: oss_open(): Failed to open audio device (/dev/dsp): Urządzenie lub zasoby zajęte

help me :(

po zainstalowaniu nowego kernela fedory 2.6.11-1.27_FC3 nie mam w ogóle dźwięku :/ Przez chwilę był ledwie słyszalny i trzeszczał, a odpalenie np xmms z konsoli wyrzucało komunikat, iż wyjście dźwięku jest zajęte czy coś w tym stylu. Dziś już nic nie wyrzuca, po prostu nie ma dźwięku. Czego to może byc wina?

edit: na roocie jak np odpalam xmms z konsoli wyskakuje mi:

** WARNING **: oss_open(): Failed to open audio device (/dev/dsp): Urządzenie lub zasoby zajęte

help me :(

sprawdź, jaki proces blokuje ci dźwięk

lsof | grep /dev/dsp

z wtyczkami wszystko ok, problem nie dotyczył tylko xmms. Używam czasu przeszłego, ponieważ aktualnie dźwięk jest. Wszedłem pod KDE w soundcard detection, przetestowałem i tym razem zadziałało (wcześniej bez efektów). Wróciłem pod fluxbox i wszystko jest ok... Szkoda tylko, że nie wiem nadal czego to była wina, jeśli problem znów się pojawi będzie zonk :)