if22 Napisano Czerwiec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2005 (edytowane) Gdy dodałem do bash_histroy ścieżki do PATH i CLASSPATH to teraz nie mogę odpalić Fedory, ładowanie zatrzymuje się w momencie gdy pokazuje sie plansza nVidii, na zmianę z tekstowym oknem w którym trzeba podać login i hasło, ale podanie niczego nie daje. Normalnie podawałem dane do logowanie później w takiem oknie juz bardziej graficznym, to też się pokazywało. Problem nastąpił gdy próbowałem odpalić ant: tutaj §4 punkt 2 Edytowane Czerwiec 8, 2005 przez Raven Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Czerwiec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2005 Coś bardzo namieszałeś! Aby coś dodać do zmiennej $PATH to trzeb dopisać ściezkę do ~/.bashrc a nie basz-history!!! Ale to nie nie jest problem uniemozliwiający start systemu. Chociaż jak zrobiłeś taki błąd jak powyżej to pieron wie co jeszcze pomieszałeś i co edytowałes. Sprawdź czy system Ci wstanie w trybie tekstowym (dopisz 3 do opcji startowych jądra w grubie - za rhgb). Co jeszcze edytowałeś ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
if22 Napisano Czerwiec 8, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2005 Upss, pomyłka nie dopisalem tego do bash_history tylko do bash_profile, tutaj chyba to powinno sie dopisywać, teraz plik wygląda tak: # .bash_profile # Get the aliases and functions if [ -f ~/.bashrc ]; then . ~/.bashrc fi # User specific environment and startup programs PATH=$PATH:$HOME/bin:/usr/java/jdk1.5.0_03/bin BASH_ENV=$HOME/.bashrc CLASSPATH=$CLASSPATH:/usr/java/jdk1.5.0_03/lib USERNAME="root" export USERNAME BASH_ENV PATH Poza tym nic nie zmieniałem, dzieje mi się już tak drugi raz, wcześniej w grudniu też miałem identyczny problem, bez przyczyny tak mi się wydaje, wtedy jedyne co zostało robione to instalacja: apache, php, mysql-a dodanie aby czytatł nftsa, może jeszcze coś, ale nie zanczącego. Stało się to nie widomo dlaczgo tak po wyłączeniu juz nie chciał sie odpalić. U mnie bashrc wygląda tak: # .bashrc # User specific aliases and functions alias rm='rm -i' alias cp='cp -i' alias mv='mv -i' # Source global definitions if [ -f /etc/bashrc ]; then . /etc/bashrc fi Więc gdzie ja w takim razie powieniem dopisać PATH???? OK, jeszcze jedno napsales abym zmienil cos w grubie i wystartowal w trybie tekstowym , nie moge tego zrobic nie mam mozliwosci zapisu na tym dysku, nie weim gdzie mialbym to zmienic w grubie ja probowalem tutaj # inittab This file describes how the INIT process should set up # the system in a certain run-level. # # Author: Miquel van Smoorenburg, <[email protected]> # Modified for RHS Linux by Marc Ewing and Donnie Barnes # # Default runlevel. The runlevels used by RHS are: # 0 - halt (Do NOT set initdefault to this) # 1 - Single user mode # 2 - Multiuser, without NFS (The same as 3, if you do not have networking) # 3 - Full multiuser mode # 4 - unused # 5 - X11 # 6 - reboot (Do NOT set initdefault to this) # id:5:initdefault: # System initialization. si::sysinit:/etc/rc.d/rc.sysinit l0:0:wait:/etc/rc.d/rc 0 l1:1:wait:/etc/rc.d/rc 1 l2:2:wait:/etc/rc.d/rc 2 l3:3:wait:/etc/rc.d/rc 3 l4:4:wait:/etc/rc.d/rc 4 l5:5:wait:/etc/rc.d/rc 5 l6:6:wait:/etc/rc.d/rc 6 # Trap CTRL-ALT-DELETE ca::ctrlaltdel:/sbin/shutdown -t3 -r now # When our UPS tells us power has failed, assume we have a few minutes # of power left. Schedule a shutdown for 2 minutes from now. # This does, of course, assume you have powerd installed and your # UPS connected and working correctly. pf::powerfail:/sbin/shutdown -f -h +2 "Power Failure; System Shutting Down" # If power was restored before the shutdown kicked in, cancel it. pr:12345:powerokwait:/sbin/shutdown -c "Power Restored; Shutdown Cancelled" # Run gettys in standard runlevels 1:2345:respawn:/sbin/mingetty tty1 2:2345:respawn:/sbin/mingetty tty2 3:2345:respawn:/sbin/mingetty tty3 4:2345:respawn:/sbin/mingetty tty4 5:2345:respawn:/sbin/mingetty tty5 6:2345:respawn:/sbin/mingetty tty6 # Run xdm in runlevel 5 x:5:respawn:/etc/X11/prefdm -nodaemon Zachaszowac ostatnio linie, tak wyczytalem na forum, ze mozna wystartowac w trybie tekstowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Czerwiec 8, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2005 dodatkowe wartosci dla zmiennej $PATH dodaj do .bashrc na końcu. Dla javy wystarczy dodać tylko to do .bashrc PATH=$PATH:$HOME/bin:/usr/java/jdk1.5.0_03/bin resztę można sobie darować. Poziomy uruchamiania można edytować w grubie(podczas jego działania po włączeniu kompa) wciskając literkę e można dopisywać lub uswać co ci się podoba (tymczasowo oczywiście tj przez trwanie jednej sesji). JEST TO BARDZIEJ BEZPIECZNY SPOSÓB niż opisny przez ciebie wyżej! Z tego co napisałeś to miałem rację. Sam dokładnie nie wiesz co i gdzie zmieniłeś. Oznacza to że grzebiesz w systemie nie wiedząć co robisz → a z tego wynika że trudno będzie ci pomóc (_poniewasz_ → ponieważ) ORT cholera wie co gdzie jeszcze wpisywałes. Żaden system nie pada od tak sobie !!! Zawsze jest przyczyna tylko czasami ciężko ją sobie uświadomić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
if22 Napisano Czerwiec 8, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 8, 2005 Edytuje gruba i wejdę w tekstowym, wyrzucę to z bash_profile, zobaczymy moze wtedy pójdzie. NIe wiem co robiłc jak po wejściu do gruba, mozesz napisać co robić, aby włączyć konsolę tekstową. :} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi