Skocz do zawartości

Zawieszanie Się X'ów Podczas Startu

vojtek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kilka miesięcy temu zainstalowałem FC3 wraz z Gnome i raz na jakiś czas z przyjemnością używałem tego systemu. Ostatnio jednak coraz bardziej się przekonuję do tego (_linuxa_ → Linuksa) ORT i używam coraz częściej. Niestety mam pewien problem z uruchamianiem X'ow, z którym nie mogę sobie poradzić - dlatego po raz kolejny proszę Was o pomoc.

Otóż w etc/inittab ustawione init ustawione mam na 5, czyli ładowanie X zaraz po uruchomieniu systemu. Ładuje się wszystko ok, pokazuje się ekran logowania i od tego momentu zaczyna się problem. Gdy zaloguję się poprawnie, wówczas X'y się zawieszają, nie reagują na nic, jedyne co działa to myszka. Pojawia się puste okienko i nic się nie dzieje - "normalnie" na dole tego okienka jest pasek, w którym pojawiają się ikony symbolizujące ładowanie się poszczegółnych aplikacji.

To samo występuje gdy zmienię w etc/inittab 5 na 3 i po starcie systemu uruchomię X'y poprzez komendę startx.

Jest jednak jeszcze jedna ciekawa rzecz - otóż te zwisy nie występowały aż do momentu, gdy podczas wylogowania użytkownika dawałem "zapisz sesję". Teraz spod konsoli dodałem sobie nowego użytkownika, zalogowałem się na niego, wpisałem startx i X'y załadowały się i działają bardzo dobrze. Gdy jednak po wylogowaniu dam "zapis bieżących ustawień" to drugi raz już X'ow na tym koncie nie uruchomię.

Niestety nie wiem co z tym fantem zrobić, próbowałem na miarę moich umiejętności coś szukać i zmieniać, ale niewiele to pomogło... Nie wiem jak ten problem usunąć i sprawić by sesje zapisywały się prawidłowo i dało się potem uruchomić X'y - bo w tym momencie nie mogę uruchomić Gnome na swoim "normalne" koncie czy na koncie roota..

Możecie pomóc? W razie czego mogę oczywiście dać jakieś logi czy pliki konfiguracyjne, nie wiem które w tym przypadku moga być potrzebne.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Hmm... Wywalenie katalogu ~/.gconfd pomaga?

Nie używasz może czasem binarnych sterowników? Już nieraz widziałem, jak powodowały segfaultowanie przypadkowych aplikacji lub dziwną pracę systemu :/

Może zrób sobie nowego użytkownika, zaloguj się na niego i wyloguj. Zrób kopię zapasową jego katalogu domowego, zaloguj się na niego jeszcze raz i ustaw zapisanie sesji. Spróbuj potem zdiffować katalogi -- może zauważysz jakąś róźnicę w jakichś plikach konfiguracyjnych.

• 2 years later...