Skocz do zawartości

Problem Z Polonizajca "mozilla Firefox".

moho

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowale FD3 z językiem polskim, w centrum sterowania ustawiłem region na 'Polska", a s samym "Mozilla FireFox" język polski znajduje się na pierwszym miejscu.

Mimo to przeglądarka jest w języku angielskim.

Czy istnieje sposób by mieć "Mozilla FireFox" po polsku? Jeśli tak to prosze o opis czynności.

Wersja z płyty instalacyjnej jest już dość stara, dlatego ja bym polecał ją usunąć i zainstalować nową, od razu polską wersję -> http://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/fir...nstaller.tar.gz

Zresztą spolszczenie też gdzieś było [opis był na forum]; ofkoz nowsza wersja IMO lepsza :P

Ja bym zaczął od instalacji nowszej wersji [tak na wszelki wypadek ;P] -> rozpakowujesz go, potem nadajesz na plik firefox-installer chmod +x (a może nie trzeba, teraz nie pamiętam) i odpalasz go z konsoli tak: ./firefox-installer . Potem wybierasz sobie, gdzie chcesz go zainstalować (polecam w kat. domowym) i wszystko. Następnie robisz sobie na pulpicie skrót do niego (do pliku firefox w podkatalogu bin tam, gdzie instalowałeś).

Następnie jak już widzisz, że chodzi to bierzesz się za usuwanie starej wersji. Wydajesz komende rpm -qa |grep firefox i to co znajdzie, to wywalasz [color-red]rpm -e [pakiet-wersja]

Zresztą nie jestem do końca pewien, czy w FC3 standardowo znajdował się ff czy może mozilla. Ewentualnie w tym wyżej, zamiast firefox możesz wstawić mozilla.

Czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby zaktualizowanie choćby poprzez up2date Firefoksa do wersji 1.0.4 a następnie spolszczenie go? Bardzo przyjemnie się to robi poprzez dwa rozszerzenia: "Polski language pack" do pobrania ze strony www. firefox.pl i rozszerzenie "locale switcher".

Pozdrawiam

Stef

Jak instalujesz z taru to narazie nic nie deinstaluj. Instalacja przebiega tak:

tar -zxvf firefox-1.0.4.installer.tar.gz
cd firefox-installer
./firefox-installer

Oczywiście wszystko z roota.

Teraz tylko:

cd /usr/share/applications/
cp firefox.desktop firefox2.desktop //lub jakos tak
rpm -e firefox
gedit firefox2.desktop //dopasuj sciezki
mv firefox2.desktop firefox.desktop

Teraz masz nawet skrót w menu :)

Oczywiście wszystko z roota.

Z roota to właściwie nie trzeba, gdyż taki progs równie dobrze chodzi nawet, jak go masz zainstalowanego przez zwykłego usera w jego domowym.

A z tym dodaniem do menu, to bardzo ciekawe ;>

@wojtekjs

Jak się nie myle, to po rozpakowaniu go [np. w /tmp] to on się i tak domyślnie będzie w tej lokalizacji chciał instalować. Co do tego /usr to niby fakt, ale mi chodziło raczej o dostęp dla jednego usera [jak u mnie]. Rodzinke pominąłem :P

Gedit to edytor tekstu pod gnoma :) Pewnie masz KDE. Może być jakikolwiek inny edytor, musisz tylko tam zmienić ścierzkiścieżki dostepu do firefoxa i tyle...

U mnie wygląda tak:

[Desktop Entry]
Name=Firefox Browser
Comment=Firefox - Rediscover the Web
Icon=/usr/private/firefox/icons/mozicon50.xpm
Exec=/usr/private/firefox/firefox
Terminal=false
Type=Application
Encoding=UTF-8
StartupNotify=false
Categories=Application;Network;
X-Desktop-File-Install-Version=0.9

Firefox jest zainstalowany w katalogu /usr/private/firefox :)