Trog Napisano Czerwiec 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2005 http://forum.mandrake.pl/showthread.php?t=8168 Wg. tego zrobilem sobie SDI na swojej Fedorze 3. Na modemie kontrolki sie pala ale sieci nie ma. Myslalem, ze to iptables, ale wylaczylem i jest wszystko na accept. Mozecie pomóc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Czerwiec 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2005 Jeśli zrobiłeś dobrze, zgodnie z instrukcją to powinno działać. Sprawdź, czy masz dobry port COM. /etc/ppp/options u mnie wygląda tak: persist asyncmap 0 lock modem proxyarp crtscts Pamiętam, że musiałem coś dodać, żeby poączenie działało w obie strony naraz Teraz zrestartuj system. Co Ci pokazuje polecenie spod roota: /sbin/route Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trog Napisano Czerwiec 10, 2005 Autor Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2005 Siec juz dziala. Moj plik /etc/ppp/options wyglada teraz tak: 115200 persist asyncmap 0 lock modem proxyarp crtscts noauth defaultroute Akurat to nie byl preoblem tego pliku tylko karty sieciowej (eth0), ktora sie podnosila zamiast ppp0 (tego sie dowiedzialem dzieki /sbin/route). Wzialem w KDE: menu->ustawienia systemowe->network, wylaczylem eth0 i siec smiga. Jeszcze jak ktos by mogl mi powiedziec jak takie cos sie wylacza (na stale) recznie, czyli ktory (ktore) plik sie modyfikuje, to bylo by super. Dzieki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Czerwiec 10, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 10, 2005 Wpisz może w /etc/rc.local /sbin/ifconfig eth0 down Chociaż to trochę nienormalne, bo mi działa także z włączoną siecią. Ale najpierw spróbuj jeszcze ustawić ppp0 jako default przy włączonym eth0, tutaj powinieneś znaleźć przykłąd: http://linux.ncl.ac.uk/network/ A oto co mi pokazuje po /sbin/route: 192.168.0.0 * 255.255.255.0 U 0 0 0 eth0 default pg11.X.sdi 0.0.0.0 UG 0 0 0 ppp0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ati Napisano Czerwiec 11, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Czerwiec 11, 2005 Ja robiłem to zupełnie inaczej i wszystko zawsze działało pliki konfiguracyjne w /etc/sysconfig/network-scripts/ tworzysz plik ifcfg-ppp0 z zawartością DEVICE-"ppp0" ONBOOT="yes" MODEMPORT="/dev/ttyS0" LINESPEED="115200" PERSIST="yes" PAPNAME="twoj_login_SDI" NETMASK="255.255.255.255" IDADDR="ip_SDI" NAME="SDI" Teraz tworzymy plik chat-ppp0 z zawartością 2 apostrofów ' ' Następnie konfigurujemy plik w katalogu /etc/ppp/ option asyncmap 0 lock crtscts modem defaultrout teraz pap-secrets twoj_login_SDI * 1234567 ip_SDI Ta konfiguracja działa bez zgrzytów pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi